Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kocsmazene örömből

2010. július 17. 8:32 // Forrás: Csapody Kinga
Egy életvidám kocsmai hakni formáció, akiknek valójában se nevük, se helyük, sohasem próbálnak, csak koncerteznek.

A csapat pécsiként van feltüntetve a műsorfüzetben - Lenthár Balázs, Vincze Zoltán, Ölveczky Balázs és Restás Gergő - négy esztétika szakos egyetemista, akik többek közt Johnny Cash, Tom Waits, Nick Cave és Firewater számokat játszanak.

- Szeptemberben alakultunk, vagyis nem is alakultunk, Balázst hívták koncertezni és odacsapódtunk, Gergő és Bulcsú is beszállt, aztán itt maradtak. Nem volt még próbánk, illetve talán egyszer. Rájöttünk, hogy nem tudunk együtt próbálni, mindenki játszik máshol is, ahol másak a munkamódszerek, a Kocka Jam igazi kocsmazenélés, szükségünk van közönségre, hogy működjön. Gergő a Tüke Zooval zenél még, Ölveczky Balázs a Cat sized dog bite nevű, experimentál jazz hipphopp bandával, Zoli és én pedig a Borbazárban.

- A nevetek onnan jött, hogy a Kocka nevű kocsmában jammeltetek folyton?

- Igen, rajtunk maradt, mert még ez hangzik a legjobban, pedig közben még az említett helyről is kitiltottak minket. Valójában nincs hivatalos neve a formációnak. Szóval se név, se banda, csak koncertek. Viszont ars poetika van: a kocsmagitáros sokkal előrébb való, mint a tábortüzes gitáros.

- Első utcazenélők vagytok?

- Nekem ez a 10., mint rohangáló, vedelő, fesztiválozó ember, és második, mint magát a színpadon produkáló bohóc, s azt kell, hogy mondjam, hogy még mindig ez Magyarország legértékelhetőbb fesztiválja - kezdi a sort Lenthár Balázs. ( Balázs veszprémi, érettségi után került egyetemre Pécsre-CsK)

- Nekünk az első, kicsit talán másra számítottunk, de nagyon tetszik a hely feelingje, kicsit a bőség zavara a szitu, annyi lehetőség van, hogy ilyenkor hajlamos az ember lekésni mindent - értenek egyet a többiek.

- A fellépő utcazenészeket figyelitek, hallgatjátok?

- Idén nagyon jó, a tavalyinál sokkal jobb mezőny jött össze, a legtöbb zenekarnak van valami jellegzetessége, amiről fel lehet őket ismerni, nincs az az érzés, hogy arrébb sétálsz két lépést, s felidézni sem tudod, hogy mit hallottál.

- Hallgatjuk őket, Petruska Andris például nagyon tehetséges, vagy a Melodisztik is jó, legutóbb a Colombre Band koncertet élveztük kifejezetten. Én most rá vagyok kattanva azokra, ahol szintén cajonon játszanak, érdekes figyelni arra is, hogy mennyire felkapott hangszer kezd lenni - tette hozzá Restás Gergő.

- Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig a közönségtől?

- Meglepően jókat, persze azt is érezzük, hogy sok múlik azon is, hogy melyik idősávban van a koncert, például este fél 8-kor játszani igazi ajándék. Azonban olyan prózai okok is döntőek, hogy az adott színpad környékén van-e árnyék és víz. Ezért is szereti a közönség például a Gizella udvart.

- A fesztivál egyben verseny is, ha nyernétek, mit kezdenétek a pénzzel?

- Mivel hivatalosan nem vagyunk zenekar, ezért közösen nem kezdenénk semmit, de valószínűleg hangszervásárlásba torkolna. Na, jó a többit meg elinnánk. :-)

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.