Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Hogyan született a Balaton mint álom?

2024. június 21. 17:35
A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön.

Kalákában épített nyaralók, szocreál bútorok, iparművészeti értékű tárgyak, a semmihez nem hasonlítható balatoni nosztalgia… Szinte kiáltott magáért a téma, hogy néprajzos hozzáállással dolgozzák fel és mutassák be. A Törő Balázs néprajzos muzeológus által összeállított, a nyár végéig látogatható tárlat olyan tárgyakat és legfőképpen olyan hangulatot mutat be, ami sokunknak ismerős lehet: igen, azoknak is, akik még nem éltek az említett időszakban, hiszen a korai Kádár-korszak tárgyai hosszú évtizedeken át jelen voltak a nyaralóvilágban, és még az én generációm, a kilencvenes években gyerekkorukat élők is találkozhattak velük. 

Egy olyan különleges időszakot mutat be a kiállítás, amikor két világ létezett egymás mellett: még utolsó lélegzetvételeivel kapaszkodott az életbe a hagyományos falusi társadalom a ma már csak nádtetős tájházakban látható használati eszközeikkel, de már kezdett megjelenni az a 20. század második felét jellemző tárgyi kultúra és stílus, amit jól vagy rosszul, de mégiscsak széles körben a szocreál jelzővel illetünk. 

A kiállított tárgyak egy jelentős része az alsóörsi igazságügyi üdülőből került a múzeumhoz. Erről dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin, a Veszprémi Törvényszék elnöke beszélt a kiállítás megnyitóján csütörtök délután. Mint mondta, a törvényszék évek óta aktívan együttműködik a várossal, a múzeummal és az Európa Kulturális Fővárosa programmal a kultúra terén, aminek egyik látványos példája a törvényszék vagyonkezelésében lévő egykori várbörtön megújítása, ami mára országos hírű sikertörténet lett. Szívesen ajánlották fel a múzeumnak az üdülőben található tárgyakat is, ami a kulturális misszió mellett a környezettudatosságot is szolgálta, hiszen a leselejtezendő tárgyak így nem a szeméttelepre kerültek, hanem továbbra is hasznos célt szolgálnak. 

dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalindr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin

A Laczkó Dezső Múzeum két elhanyagolt terület kutatására is tesz erőfeszítéseket – mutatott rá Schleicher Vera, a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Főosztályának vezetője. Az egyik a Balaton múzeumi eszközökkel történő dokumentálása, mert bár a tó partján számos helytörténeti gyűjteményt, tájházat találunk, nincs egy olyan intézmény, ami zászlójára tűzte volna ki a tó társadalmi, tárgyi emlékeinek szisztematikus gyűjtését és feldolgozását. De szintén elhanyagolt terület az államszocializmus évtizedeinek „múzeumizálása” – e két néprajzi és történeti kutatási terület találkozik a kiállításban. 

A kiállítás péntektől látogatható a múzeum második emeletén, a szombat esti Múzeumok Éjszakája pedig kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a háromezer forintos áron megvásárolható, és a város összes kapcsolódó programjára érvényes belépővel fedezhessük fel azt az időszakot, amikor a balatoni nyaralókultúra megszületett. 

Schöngrundtner Tamás
Vámosi Patrik
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.