Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan született a Balaton mint álom?

2024. június 21. 17:35
A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön.

Kalákában épített nyaralók, szocreál bútorok, iparművészeti értékű tárgyak, a semmihez nem hasonlítható balatoni nosztalgia… Szinte kiáltott magáért a téma, hogy néprajzos hozzáállással dolgozzák fel és mutassák be. A Törő Balázs néprajzos muzeológus által összeállított, a nyár végéig látogatható tárlat olyan tárgyakat és legfőképpen olyan hangulatot mutat be, ami sokunknak ismerős lehet: igen, azoknak is, akik még nem éltek az említett időszakban, hiszen a korai Kádár-korszak tárgyai hosszú évtizedeken át jelen voltak a nyaralóvilágban, és még az én generációm, a kilencvenes években gyerekkorukat élők is találkozhattak velük. 

Egy olyan különleges időszakot mutat be a kiállítás, amikor két világ létezett egymás mellett: még utolsó lélegzetvételeivel kapaszkodott az életbe a hagyományos falusi társadalom a ma már csak nádtetős tájházakban látható használati eszközeikkel, de már kezdett megjelenni az a 20. század második felét jellemző tárgyi kultúra és stílus, amit jól vagy rosszul, de mégiscsak széles körben a szocreál jelzővel illetünk. 

A kiállított tárgyak egy jelentős része az alsóörsi igazságügyi üdülőből került a múzeumhoz. Erről dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin, a Veszprémi Törvényszék elnöke beszélt a kiállítás megnyitóján csütörtök délután. Mint mondta, a törvényszék évek óta aktívan együttműködik a várossal, a múzeummal és az Európa Kulturális Fővárosa programmal a kultúra terén, aminek egyik látványos példája a törvényszék vagyonkezelésében lévő egykori várbörtön megújítása, ami mára országos hírű sikertörténet lett. Szívesen ajánlották fel a múzeumnak az üdülőben található tárgyakat is, ami a kulturális misszió mellett a környezettudatosságot is szolgálta, hiszen a leselejtezendő tárgyak így nem a szeméttelepre kerültek, hanem továbbra is hasznos célt szolgálnak. 

dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalindr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin

A Laczkó Dezső Múzeum két elhanyagolt terület kutatására is tesz erőfeszítéseket – mutatott rá Schleicher Vera, a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Főosztályának vezetője. Az egyik a Balaton múzeumi eszközökkel történő dokumentálása, mert bár a tó partján számos helytörténeti gyűjteményt, tájházat találunk, nincs egy olyan intézmény, ami zászlójára tűzte volna ki a tó társadalmi, tárgyi emlékeinek szisztematikus gyűjtését és feldolgozását. De szintén elhanyagolt terület az államszocializmus évtizedeinek „múzeumizálása” – e két néprajzi és történeti kutatási terület találkozik a kiállításban. 

A kiállítás péntektől látogatható a múzeum második emeletén, a szombat esti Múzeumok Éjszakája pedig kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a háromezer forintos áron megvásárolható, és a város összes kapcsolódó programjára érvényes belépővel fedezhessük fel azt az időszakot, amikor a balatoni nyaralókultúra megszületett. 

Schöngrundtner Tamás
Vámosi Patrik
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.