Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Egry József nyomában

2024. június 22. 21:41
A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással.

A megnyitón köszöntőt mondott Horvát Szilárd közigazgatási államtitkár, aki kiemelte, hogy Szalai Zoltán műveiből készült tárlat jeles bizonyítéka annak, hogy az Európa Kulturális Fővárosa év után is érdemes ellátogatni Veszprémbe. Az államtitkár hozzátette: a tavalyi év során teljesen megújult múzeum épülete méltó helyszínt biztosít a festményeknek, és egyben Egry József és tanítványa emlékének is.

Horvát SzilárdHorvát Szilárd

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a Múzeumok Éjszakájához kötődő hagyományukról mesélt, melynek célja, hogy mindig a legizgalmasabb és legérdekesebb kiállítást nyithassák meg ezen a napon. Az Egry József 140 - Balaton, Szicília, Nervi című kiállítás megnyitóján is tudták már, hogy egy olyan kiállítással szeretnénk folytatni a sorozatot, ami kötődik a művészhez. Így egy régi vágy teljesült azzal, hogy Szalai Zoltán művészetét és nevét bemutathatják most a szélesebb közönségnek is.

Fehér LászlóFehér László

A kiállítást Fehér László, Kossuth-díjas festőművész nyitotta meg, aki egykor maga is Szalai Zoltán tanítványa volt, aki növendék időszakából idézett fel emlékeket a résztvevőknek. A művész úgy gondolja, nagyszerű tiszteletadás ez mesterének, hiszen számtalan tanítványt indított el útján Szalai Zoltán, aki sosem a divatos irányzatoknak szentelte figyelmét, hanem mindig is a lírai, csendes képek megalkotója volt.

,,Tanai még mindig bennünk dolgoznak, mit sem törődve idővel” – fogalmazott a Kossuth-díjas művész.

A megnyitót zárásként Kiss Virág hegedűművész és Kiss Csongor csellóművész produkciója tette igazán feledhetetlenné és méltóvá a művész nevéhez, az esemény díszvendégeként pedig jelen volt Szalai Veronika, Munkácsy-díjas restaurátorművész, a festőművész özvegye is.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. ma 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.