Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
20°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
20°C

Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben

2024. június 24. 11:37
A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre.

A juhannus a nyár, a fény, az éjféli nap és a finn zászló ünnepe, amelyet június 24-hez legközelebb eső hétvégén ünnepelnek. Ilyenkor a sarkkörön túl a nap a horizont felett marad egész éjszaka, ezért ezt az ünnepet yötön yö-nek, azaz éjtelen éjnek is nevezik.

Már a kora délután folyamán is nagyon sokan részt vettek a programokon, illetve számos népi hagyományt is felelevenítettek a szervezők jóvoltából, mint például a csizmahajító verseny vagy az asszonycipelő verseny. A Vedac jóvoltából különféle sporteszközöket, játékos ügyességi feladatokat lehetett kipróbálni, illetve fellépett a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió, illetve az Orlando Énekegyüttes is.

Hegedűs Barbara, alpolgármesterHegedűs Barbara, alpolgármester

A nap fénypontja, a hagyományos a máglyaégetés volt a csónakban a Séd-patak táplálta tavon.

A Juhannus napi máglyaégetés ősi finn hagyomány, amely mélyen gyökerezik a nyári napforduló ünneplésében. A finnek számára ez a szertartás a fény és a sötétség közötti határvonal szimbolikus megújulását jelképezi, amikor a nappalok a leghosszabbak és az éjszakák a legrövidebbek. A máglyák égetése a gonosz szellemek és a balszerencse elűzésére szolgál, valamint védelmet nyújt a közösség számára az elkövetkező évre.

A máglya általában nagy faágakból és gallyakból készül, és gyakran a vízpartok közelében rakják meg, hogy a tüzek fénye visszatükröződjön a tavakon és folyókon. Az emberek összegyűlnek a tűz körül, énekelnek, táncolnak, és közösen ünneplik a természet megújulását. A máglyaégetés során a fiatalok gyakran átugorják a tüzet, ami szerencsét hoz a hagyomány szerint.

A finneknél a legöregebb csónakot szokták ekkor elővenni, amelyre felépítik a máglyát, és örömtüzet gyújtanak. Ilyenkor együtt ünnepel a közösség, amely összegyűlik az eseményre, úgy, mint a hétvégén a veszprémiek is tették, immár hetedik alkalommal.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.