Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén

2024. június 24. 16:23
Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk!

Tavaly Charlie mondta ki azt a kulcsmondatot a gyárkertes fellépése közben, amit már addig is tudni vélt a közönség tapasztaltabb koncertlátogató része, de eladó csak akkor erősítette meg: „Ez a hely jobb, mint a Budapest Park!” Persze, ha erről lehámozzuk azt a szubjektumot, amit a „veszprémi szív” oly bőszen táplál büszkeséggel, akkor eljutunk az objektivitásig, ami már sokkal inkább azt mondatja, hogy a főváros egyik legnépszerűbb koncerthelyszíne valóban kapott egy legalább annyira nívós vidéki társat, mint amilyen ő maga. Az olyan újságcikkekre, amik azzal a felütéssel indultak, hogy például „Komoly kihívót kapott a Budapest Park” még a Soroksári úti rendezvényhelyszín üzemeltetői is közleményben reagáltak, gyakorlatilag megerősítve azt, hogy a magyar piac elég nagy ahhoz, hogy a kettő helyszín egymás mellett békében és nem utolsó sorban nyereségesen tudjon működni.

Persze Veszprémben az EKF évében minden könnyebb volt – hangzott el több alkalommal, amikor a 2023-ban teltházas koncertek után a Gyárkert szervezés ráfordult az idei évre. És valóban, úgy tényleg könnyebben tudja megugrani a marketingszakma azokat a léceket, amik egy új termék – jelen esetben helyszín – kezdeti népszerűsítésével járnak, ha egyébként az otthonául szolgáló város az adott évben a magyar turisztika zászlóshajójává avanzsál éppen.

Így pedig az első komolyabb mérföldkövet mégiscsak a 2024-es koncertsorozat első néhány fellépőjében lehetett mérni.

Hétvégén Necc Party-val és a Quimby koncertjével elindult a Gyárkert idei programsorozata. Aki nem volt ott ezeken a koncerteken, azoknak lelőjük előre a cikk elején belebegtetett dilemmára adott választ, miszerint EKF nélkül is sikeres maradhat-e a Gyárkert? Igen!

Ehhez viszont kell az is, hogy a koncertek szervezői kívülről talán kellően bátornak tűnő gondolkodással kezdjék megtölteni a programtáblát, valójában mégis inkább a profizmus az, ami visszatükröződik a munkájukon, de ennek a miértjét hagyjuk meg a cikk végére!

Előtte érdemes még rendezni azokat a gondolatokat és érzéseket, amiket a nyitóhétvége két koncertje váltott ki, mert valójában jóval több volt bennük, mint két eltérő, mégis népszerű formáció vidéki haknija.

A már emlegetett hevesen dobogó veszprémi szív akár komoly szimbolikát is felfedezhet abban, hogy miért éppen a Necc Party-val indult az EKF-év utáni első gyárkertes évad. Hiszen ki ne emlékezne 2023. január 21. estéjére, amikor a Kossuth utcán az egész Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége szintén ebben a főleg a popkultúra retrokorszakának örökslágereivel operáló DJ-szettben tornyosult ki.

Pedig a Necc Party-ban nincs nagy megfejtés. Azok a DJ-k, akik minimum annyira képesek, hogy a play-gombbal elindítsanak egy tracklistet a laptopon most vakarhatják is a fejüket, hogy miért nem nekik jutott előbb eszükbe erre egy egész brandet felépíteni. Na, mindegy, a Necc Party a maga feelingjével egy sikeres formáció Magyarországon, nem ígér és nem is kínál többet annál, mint, hogy a szülők balatonkenesei nyaralójába szervezett házibulit felnagyítja egy több ezres méretű bulivá. De hát ki ne szeretné azt, amikor a haverjaival, barátaival, szerelmével, vagy szeretőjével az ismert slágerekre hullámozhat?

fotó: Gyárkertfotó: Gyárkert

Egészen mást ígért a Quimby szombati koncertje, akik szinte napra pontosan egy éve már szerepeltek a Gyárkert deszkáin. Ahogy valaki megfogalmazta a koncert közben, ez már inkább költészet, mintsem dalszöveg, amit a front és az ember előadtak a színpadon.

Mert a Quimby-nél ezt nyugodtan válasszuk szét! Kiss Tibi kétségtelenül a banda arca, akinek a hangja nem tud annyira karcos lenni, hogy az ne legyen úgy tökéletes, ahogy van. Legalábbis tökéletesen ráillenek a hangszálaira azok a sorok, amik akár az irodalomérettségi tételei közt is szerepelhetnének, ha száz évvel előbb születik. Csupán egy gondolatkísérlet ezzel kapcsolatban: ha egy vakteszten feladnánk, azt, hogy Ady, vagy Kiss Tibi írta-e azt, hogy „sétál a Hold a háztetőn, zsinóron húzza maga után a szívem” akkor mennyire lenne egyértelmű a válasz?

És bár a színpad közepén tényleg Kiss Tibi állt a front pozícióban, a koncert klasszikus frontembere mégis az a Varga Líviusz volt, aki az ütőshangszerek mögül olykor szinte szaltózva ugrott át a színpad szélére, hogy nem kevés, de még éppen elég teátrális elemekkel emelje fel a koncertet arra a szintre, ami már túlmutat azon, hogy a Quimby kiállt és Quimby-slágereket játszott.

A Gyárkert tehát két egymástól stílusilag egyébként távol álló koncertélménnyel lőtte fel a jelzőrakétát 2024-ben is, hogy mindenki tudja, a zene hazajár Veszprémbe, legyen az a zenei kultúra egy könnyedebb vállfaja, vagy éppen az irodalom és a muzikalitás határvonala éppen.

Ezek azok az élmények, amikkel a Gyárkert szervezői olyan profin zsonglőrködnek, és ez a veszprémi rendezvénytér egyik nagy értéke, hogy egyszerre tud befogadni és közönséget adni egy Necc Party-nak és Quimby-nek is, de hogy továbbmenjünk az idei felhozatalban szélsőértékeket keresve, ugyanezekre a deszkákra áll majd ki a Belga és Hobo is, vagy éppen Korda György Balázs Klárival és az Irie Maffia.

A teljes koncertkínálat ide kattintva nézhető meg.

Nyitókép: Quimby Facebook-oldala

Hajas Bálint
további cikkek
Varázslatos előadás a Pannon Várszínházban Varázslatos előadás a Pannon Várszínházban A Pannon Várszínház június 21-én egy előbemutató keretein belül mutatta be a PABLO és PICASSO, avagy az állatok karneválja című nagyszabású musicalt.  2024. június 26. 13:19 Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. 2024. június 26. 16:13 Az Anconai szerelmesek volt a közönségkedvenc a Petőfiben Az Anconai szerelmesek volt a közönségkedvenc a Petőfiben Megtartotta évadzáró társulati ülését a Veszprémi Petőfi Színház kedd délután. 2024. június 25. 23:09 Puzsér a veszprémi könyvhéten: három évtized tömény bosszúság a médiában Puzsér a veszprémi könyvhéten: három évtized tömény bosszúság a médiában Az Ünnepi Könyvhét veszprémi programja Puzsér Róbert és Horváth Oszkár, az Önkényes mérvadó rádióműsor két állandó tagjának fellépésével zárult múlt szombaton, amikor bemutatták a műsor eddigi közel kétezer témájából szemezgető könyvet, amire egyszerre lehetne ráfogni, hogy kritikai, szociológiai, filmtörténeti tanulmány, vagy éppen formáját tekintve egy hetedik osztályos tankönyv. 2024. június 26. 23:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.