Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén

2024. június 24. 16:23
Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk!

Tavaly Charlie mondta ki azt a kulcsmondatot a gyárkertes fellépése közben, amit már addig is tudni vélt a közönség tapasztaltabb koncertlátogató része, de eladó csak akkor erősítette meg: „Ez a hely jobb, mint a Budapest Park!” Persze, ha erről lehámozzuk azt a szubjektumot, amit a „veszprémi szív” oly bőszen táplál büszkeséggel, akkor eljutunk az objektivitásig, ami már sokkal inkább azt mondatja, hogy a főváros egyik legnépszerűbb koncerthelyszíne valóban kapott egy legalább annyira nívós vidéki társat, mint amilyen ő maga. Az olyan újságcikkekre, amik azzal a felütéssel indultak, hogy például „Komoly kihívót kapott a Budapest Park” még a Soroksári úti rendezvényhelyszín üzemeltetői is közleményben reagáltak, gyakorlatilag megerősítve azt, hogy a magyar piac elég nagy ahhoz, hogy a kettő helyszín egymás mellett békében és nem utolsó sorban nyereségesen tudjon működni.

Persze Veszprémben az EKF évében minden könnyebb volt – hangzott el több alkalommal, amikor a 2023-ban teltházas koncertek után a Gyárkert szervezés ráfordult az idei évre. És valóban, úgy tényleg könnyebben tudja megugrani a marketingszakma azokat a léceket, amik egy új termék – jelen esetben helyszín – kezdeti népszerűsítésével járnak, ha egyébként az otthonául szolgáló város az adott évben a magyar turisztika zászlóshajójává avanzsál éppen.

Így pedig az első komolyabb mérföldkövet mégiscsak a 2024-es koncertsorozat első néhány fellépőjében lehetett mérni.

Hétvégén Necc Party-val és a Quimby koncertjével elindult a Gyárkert idei programsorozata. Aki nem volt ott ezeken a koncerteken, azoknak lelőjük előre a cikk elején belebegtetett dilemmára adott választ, miszerint EKF nélkül is sikeres maradhat-e a Gyárkert? Igen!

Ehhez viszont kell az is, hogy a koncertek szervezői kívülről talán kellően bátornak tűnő gondolkodással kezdjék megtölteni a programtáblát, valójában mégis inkább a profizmus az, ami visszatükröződik a munkájukon, de ennek a miértjét hagyjuk meg a cikk végére!

Előtte érdemes még rendezni azokat a gondolatokat és érzéseket, amiket a nyitóhétvége két koncertje váltott ki, mert valójában jóval több volt bennük, mint két eltérő, mégis népszerű formáció vidéki haknija.

A már emlegetett hevesen dobogó veszprémi szív akár komoly szimbolikát is felfedezhet abban, hogy miért éppen a Necc Party-val indult az EKF-év utáni első gyárkertes évad. Hiszen ki ne emlékezne 2023. január 21. estéjére, amikor a Kossuth utcán az egész Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége szintén ebben a főleg a popkultúra retrokorszakának örökslágereivel operáló DJ-szettben tornyosult ki.

Pedig a Necc Party-ban nincs nagy megfejtés. Azok a DJ-k, akik minimum annyira képesek, hogy a play-gombbal elindítsanak egy tracklistet a laptopon most vakarhatják is a fejüket, hogy miért nem nekik jutott előbb eszükbe erre egy egész brandet felépíteni. Na, mindegy, a Necc Party a maga feelingjével egy sikeres formáció Magyarországon, nem ígér és nem is kínál többet annál, mint, hogy a szülők balatonkenesei nyaralójába szervezett házibulit felnagyítja egy több ezres méretű bulivá. De hát ki ne szeretné azt, amikor a haverjaival, barátaival, szerelmével, vagy szeretőjével az ismert slágerekre hullámozhat?

fotó: Gyárkertfotó: Gyárkert

Egészen mást ígért a Quimby szombati koncertje, akik szinte napra pontosan egy éve már szerepeltek a Gyárkert deszkáin. Ahogy valaki megfogalmazta a koncert közben, ez már inkább költészet, mintsem dalszöveg, amit a front és az ember előadtak a színpadon.

Mert a Quimby-nél ezt nyugodtan válasszuk szét! Kiss Tibi kétségtelenül a banda arca, akinek a hangja nem tud annyira karcos lenni, hogy az ne legyen úgy tökéletes, ahogy van. Legalábbis tökéletesen ráillenek a hangszálaira azok a sorok, amik akár az irodalomérettségi tételei közt is szerepelhetnének, ha száz évvel előbb születik. Csupán egy gondolatkísérlet ezzel kapcsolatban: ha egy vakteszten feladnánk, azt, hogy Ady, vagy Kiss Tibi írta-e azt, hogy „sétál a Hold a háztetőn, zsinóron húzza maga után a szívem” akkor mennyire lenne egyértelmű a válasz?

És bár a színpad közepén tényleg Kiss Tibi állt a front pozícióban, a koncert klasszikus frontembere mégis az a Varga Líviusz volt, aki az ütőshangszerek mögül olykor szinte szaltózva ugrott át a színpad szélére, hogy nem kevés, de még éppen elég teátrális elemekkel emelje fel a koncertet arra a szintre, ami már túlmutat azon, hogy a Quimby kiállt és Quimby-slágereket játszott.

A Gyárkert tehát két egymástól stílusilag egyébként távol álló koncertélménnyel lőtte fel a jelzőrakétát 2024-ben is, hogy mindenki tudja, a zene hazajár Veszprémbe, legyen az a zenei kultúra egy könnyedebb vállfaja, vagy éppen az irodalom és a muzikalitás határvonala éppen.

Ezek azok az élmények, amikkel a Gyárkert szervezői olyan profin zsonglőrködnek, és ez a veszprémi rendezvénytér egyik nagy értéke, hogy egyszerre tud befogadni és közönséget adni egy Necc Party-nak és Quimby-nek is, de hogy továbbmenjünk az idei felhozatalban szélsőértékeket keresve, ugyanezekre a deszkákra áll majd ki a Belga és Hobo is, vagy éppen Korda György Balázs Klárival és az Irie Maffia.

A teljes koncertkínálat ide kattintva nézhető meg.

Nyitókép: Quimby Facebook-oldala

Hajas Bálint
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.