Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Most akkor Grúzia vagy Georgia ejtette ki a magyarokat?

2024. június 27. 8:27
Szerda este egy kaukázusi ország teljes értetlenségbe taszította a magyarokat. Egyfelől azért, hogy hogyan tudták legyőzni a labdarúgó Európa-bajnokságon a Cristiano Ronaldóval felálló portugálokat – ezzel kiejtve a magyarokat a tornáról – valamint, hogy miért nevezte őket végig a kommentátor georgiaiaknak grúzok helyett.

Az első dilemmára valószínűleg sosem lesz meg a válasz. Persze lehet magyarázni azzal, hogy a portugálok B-csapattal álltak fel, hogy rossz napot fogtak ki, hogy Ronaldo már kiöregedett és csak túl van sztárolva, az eredményen nem változtat, miután lefújták a meccset, ahol a Georgia nyert.

De miért nem Grúzia?

Na, ez már nem a sportelemzések asztalára, hanem sokkal inkább a diplomáciához tartozik. Grúzia és Georgia ugyanaz a 70 ezer négyzetkilométeres ország a Kaukázusban, ráadásul még csak nevet sem változtattak soha.

Az ok, amiért a magyar sportkommentátorok már az Eb-n is Georgiának hívták az országot egyszerű diplomáciai gesztus.

A grúz/georgiai kormány 2009-től kezdett komolyabb lobbitevékenységbe, hogy azokban az országokban, ahol a grúz kifejezést használják rájuk, vagy ahhoz hasonlót, váltsanak át a nemzetközileg sokkal elterjedtebb Georgiára.

Hogy miért, azt a két kifejezés etimológiájában kell keresni. Egyébként a georgiaiak országukat Szakartvélónak hívják a saját nyelvükön. A grúz alak eredetét a nyelvtörténészek valamikor a 10. század környékére teszik a szomszédos perzsa népektől származtatva. Később ez a megnevezés terjedt el és alakult át vélhetően nyugaton, Itáliában georgiára, keleti irányban pedig megmaradt a grúz. Érdekesség, hogy eredetileg Magyarországon is a Georgia nevet használtuk, a Grúzia forma a szovjet megszállás révén, orosz hatásra vált általonssá.

Hogy miért éppen az elmúlt évtizedekben érezték úgy a kaukázusi ország vezetői, hogy lépniük kell, és ahol lehet, ott kérvényezik a georgia használatát, az egy 2008-as térségi konfliktushoz vezethető vissza, bár ez sosem lett hivatalosan kimondva.

Abban az évben, pont a pekingi olimpiai játékok kezdetekor Grúzia megtámadta Dél-Oszétiát és Abháziát, a vele szomszédos két de facto államot, amiknek a területét magáénak tartotta. Pontosabban az itt állomásozó orosz békefenntartó csapatok ellen intézett támadást, amire meg is jött a válasz és gyakorlatilag öt nap alatt az orosz medve megsemmisítette Grúzia területi törekvéseit, a két de facto államot pedig elismerte függetlennek.

Ráadásul úgy tudták ezt megtenni, hogy Georgia kormánya erősen nyugatbarát külpolitikát folytatott már akkor is. Végül ezeket a kapcsolatokat kihasználva lobbiztak a már említett névhasználat megváltoztatásának ügyében, hogy ne az oroszok által is használt grúz legyen.

Magyarországon először 2011-ben az akkori köztársasági elnök, Schmitt Pál említette Grúziát Georgiának egy kétoldalú tárgyalás utáni sajtótájékoztatón, ezzel legitimálva a közbeszédben georgiát is. Diplomáciai gesztusból a külügy is jelezte a Földrajznév-bizottságnak, hogy részükről nincs akadálya, hogy a magyar nyelvben ezek után a Georgia név is elfogadott legyen, ám ezt a bizottság sohasem fogadta el.

Mindenesetre a szerdai mérkőzésen legalább annyira nehéz volt kimondani, mint átélni azt, hogy "a győzelem a georgiaiaké."

Hajas Bálint
további cikkek
EURO-2024: a dánok legyőzésével negyeddöntős a házigazda német csapat EURO-2024 EURO-2024: a dánok legyőzésével negyeddöntős a házigazda német csapat A házigazda német válogatott 2-0-ra legyőzte a dán csapatot a labdarúgó Európa-bajnokság szombaton Dortmundban játszott és vihar miatt csaknem fél órára félbeszakított nyolcaddöntőjében, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. tegnap 23:56 EURO-2024: kikapott Svájctól és kiesett a címvédő olasz válogatott EURO-2024 EURO-2024: kikapott Svájctól és kiesett a címvédő olasz válogatott A címvédő olasz válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a magyarok csoportjából továbbjutott Svájctól a németországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati nyolcaddöntőjében, ezzel búcsúzott a további küzdelemtől. tegnap 20:38 Éleslátás ajándékba Éleslátás ajándékba A Szemeszter Optika elkötelezett az éleslátás mellett, már tizedik alkalommal segítették ajándék szemüveggel a rászoruló családokat egy jótékonysági program keretében. Idén kilenc szemüveget adtak át speciális láttásigényű személyeknek, akik közül a legfiatalabb kétéves. tegnap 13:40 Megtartotta diplomaátadó ünnepségét a Humántudományi Kar Megtartotta diplomaátadó ünnepségét a Humántudományi Kar A Pannon Egyetem Humántudományi Karán péntek délelőtt tartották az idei diplomaátadó ünnepséget, amely kiemelt jelentőséggel bírt, hiszen búcsút vettek a leköszönő rektortól, dr. Gelencsér Andrástól és a kar dékánjától, dr. Navracsics Judittól.   tegnap 14:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.