Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Brusznyai 100: akit hőssé avatott az emlékezet

2024. június 28. 22:13
Péntek délután a Városházán mutatták be Brusznyai Árpád születésének századik évfordulója alkalmából A mi hősünk című könyvet, mely a Brusznyai Árpád Alapítvány harmincöt évéről szól. Emlékezések, beszámolók, fotók színesítik az Imre Frigyesné és Szűts István Gergely által szerkesztett kötetet.

Elsőként Brányi Mária alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, s rögtön megköszönte a Brusznyai Árpád Alapítvány munkáját, ami nélkül nem lenne ma ilyen látványos a hős emlékezete. Brányi úgy fogalmazott, közügy, hogy továbbadjuk a mártírhalált halt, becsületes tanárember történetét, akit ártatlanul ítéltek el. A hőst, akire emelt fővel lehet emlékezni, 1958-ban végezték ki.

Imre Frigyesné az Alapítvány elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek azért, hogy az emlékezetben hős legyen Brusznyai, aki nem csak önmagáért élt. Brusznyai városa Veszprém volt, Veszprém pedig Brusznyai városa, noha nem itt született, nem itt tanult, és nem itt ismerte meg párját, itt vált az elvhűség áldozatává és példájává, mondta Imre Frigyesné.

Beszéde után egy húszperces kisfilmben mutatták be az Alapítvány munkájának mérföldköveit, 1989-től napjainkig. A Brusznyai-díjak átadásától kezdve a minden év januárjában megrendezésre kerülő emlékkoncertig számos megható felvétel tartja egyben az emlékezetet, s hozza még közelebb az emlékezőkhöz a mártír történetét.

Szűts István Gergely kurátor is felszólalt, aki a könyvről részletesen beszámolt. A dokumentumokból, képekből, novellákból, emlékezésekből álló könyvre már-már történeti forrásként tekinthetünk, noha természetesen számos olyan elem van, ami valamilyen, főként praktikus okból nem kerülhetett bele a kötetbe.

Ünnepi megemlékezések, szónoklatok, díjazottak vallomásai is helyet kaptak, ahogy az Alapítvány kurátorainak emlékező írásai, de például Brusznyai Margit emlékei, „egyperces” novellái is olvashatóak a kötetben.

A könyvbemutató fényét Naszer Tamara hangszerjátéka emelte.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Orbán Viktor: új korszak kezdődik Orbán Viktor: új korszak kezdődik Új korszak kezdődik - jelentette ki a Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével. tegnap 14:17 Éleslátás ajándékba Éleslátás ajándékba A Szemeszter Optika elkötelezett az éleslátás mellett, már tizedik alkalommal segítették ajándék szemüveggel a rászoruló családokat egy jótékonysági program keretében. Idén kilenc szemüveget adtak át speciális láttásigényű személyeknek, akik közül a legfiatalabb kétéves. 2024. június 29. 13:40 Megtartotta diplomaátadó ünnepségét a Humántudományi Kar Megtartotta diplomaátadó ünnepségét a Humántudományi Kar A Pannon Egyetem Humántudományi Karán péntek délelőtt tartották az idei diplomaátadó ünnepséget, amely kiemelt jelentőséggel bírt, hiszen búcsút vettek a leköszönő rektortól, dr. Gelencsér Andrástól és a kar dékánjától, dr. Navracsics Judittól.   2024. június 29. 14:44 A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben Minden ötödik belföldi foglalás a Balaton térségébe szólt a második negyedévben a Szallas.hu adatai szerint. A magyar tenger környékén Siófok, Hévíz és Balatonfüred volt a legnépszerűbb, az országos összesítésben pedig Budapest, Siófok és Eger. Júliusban tovább élénkül a Balaton forgalma, az előfoglalások több mint harmada oda szól. 2024. június 28. 10:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.