Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál

2024. július 13. 12:16 // Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség
A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket.

A kánikula ellenére is zavartalanul folytatódnak a Kékszalag Fesztivál előkészületei, sőt, a meleg időjárás még inkább a Balatonhoz vonzza az embereket, hogy részt vegyenek a nyár legszínesebb hetén. A fesztivál eseményei július 13-án, szombaton kezdődnek Balatonfüreden. Ekkor indul a Fehér Szalag vitorlásverseny, amely során a résztvevőknek a tó keleti medencéjét kell megkerülniük. Számos versenyző számára ez a viadal a Kékszalag főpróbája is egyben. Az érdeklődők, akik szombat reggel kilátogatnak a füredi mólóra, élőben követhetik a rajtot, hasonlóan ahhoz, ahogy néhány nappal később a Kékszalag mezőnye is elindul majd ugyaninnen.

Vasárnap, július 14-én délelőtt kerül sor a Kékszalag kis testvérére, a Kékpántlikára. Az idő gyorsan repül, hiszen ez már a 17. alkalom, hogy megrendezik a gyerekeknek és fiataloknak szóló kishajós versenyt, ami lassan „nagykorúvá” válik.

Szintén vasárnap köszöntik a párizsi olimpiára készülő két magyar vitorlázót, Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt, az utánpótlás versenyzők és a sportág vezetői. Reméljük, hogy a tokiói játékokon elért sporttörténelmi siker, Berecz Zsombor ezüstérme után a Marseille-i öbölben zajló olimpiai futamok is emlékezetes eredményeket hoznak majd a magyarok számára.

A jövő hét közepétől már teljesen a Kékszalagé lesz a főszerep a fesztiválon. Szerdán a nevezés és az utolsó simítások elvégzése áll majd a középpontban, miközben a nyitó sajtótájékoztatón minden lényeges információt és újdonságot megosztanak a közvéleménnyel. Csütörtök reggel 9 órától pedig már az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj indulóié lesz a figyelem. A versenyzők a balatonfüredi rajt után a szokásos útvonalon, Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével kerülik meg a tavat, és a 48 órás limitidőn belül térnek vissza a füredi célba. A leggyorsabb hajók nemcsak egymással versenyeznek majd, hanem Józsa Márton kormányos és az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty tavaly felállított 5 óra 3 perc és 56 másodperces rekordját is megpróbálják megdönteni.

Miközben a több száz vitorlás Kenese felé halad, a Tagore sétány előtt megkezdődik a modellvitorlás-verseny. Ezután jön a várakozás – amelynek hossza az időjárástól függ –, hogy kiderüljön, kik lesznek az idei Kékszalag legjobbjai.

Pénteken délután újabb izgalmak és látványosság várható: az Audi Speed Challenge gyorsasági verseny. A leggyorsabb katamaránok és egytestű hajók küzdelmét szinte testközelből nézhetik az érdeklődők a füredi mólónál.

Szombat reggel 9-kor lejár a 48 órás limitidő, és hivatalosan is véget ér az 56. Raiffeisen Kékszalag Nagydíj. Este hattól az ünnepélyes díjkiosztón díjazzák a kategóriák legjobbjait, majd a füredi Utcabál zárja a 2024-es Kékszalag Fesztivál programját. Kár lenne kihagyni, hiszen a Kékszalag mindenkié!

vehir.hu
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. 2024. július 23. 17:12 Befutott az utolsó hajó, 456-an teljesítették a távot Kékszalag Befutott az utolsó hajó, 456-an teljesítették a távot Szombat 2 óra 40 perc 07 másodperckor, több mint negyvenegy és fél órás vitorlázás után a 456. helyen befutott az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó hajója, a Prosecco, amelyet a célban az abszolút győztes MLS Raiffeisen Fifty-Fifty csapatának tagjai köszöntöttek. 2024. július 20. 10:02 Kékszalag: Az RSM nyerte a gyorsasági versenyt Kékszalag Kékszalag: Az RSM nyerte a gyorsasági versenyt A Vándor Róbert kormányozta RSM nyerte a Kékszalag gyorsasági versenyét, a balatonfüredi Audi Speed Challenge-et péntek délután. 2024. július 19. 18:55 Címvédés a Kékszalagon! Kékszalag Címvédés a Kékszalagon! A címvédő Józsa Márton kormányozta MLS Raiffeisen Fifty-Fifty ért elsőként célba az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon csütörtökön Balatonfüreden. 2024. július 18. 21:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.