Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ovádi Péter: Az állattartók felelőssége, hogy gondoskodjanak kedvenceik biztonságáról a nyári időszakban

2024. július 14. 11:29
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, ismételten felhívja az állattartók figyelmét a nyári meleg okozta veszélyekre. A nyári hónapok forrósága nem csupán az emberek, hanem négylábú társaink számára is komoly kihívást jelent. A kánikula időszakában különösen figyelnünk kell háziállataink jólétére, hiszen a magas hőmérséklet súlyosan megterhelheti őket.
 

A hőség hatására könnyen kialakulhat hőguta és kiszáradás, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek a kutyák számára. A hőguta gyorsan felléphet, különösen akkor, ha az állat zárt helyen, például autóban marad. Ezt a helyzetet tovább súlyosbíthatja a megfelelő folyadékbevitel hiánya, ami gyors kiszáradáshoz vezethet. 

A kiszáradás és a hőguta jeleit ismerni és felismerni létfontosságú. Ha a kutya szájnyálkahártyája száraz, a bőre rugalmatlan, vagy ha a szemek beesettnek tűnnek, az mind a dehidratáció jele lehet. Ezen kívül figyeljünk a túlzott lihegésre, bágyadtságra és a letargiára is, melyek szintén a hőség okozta stresszre utalhatnak.

Fontos, hogy az állattartók különös figyelmet fordítsanak kedvenceikre a forró napokon. Biztosítsanak számukra elegendő friss vizet, hűvös, árnyékos pihenőhelyet, és kerüljék a fizikai megterhelést a legmelegebb órákban. Az állatok gondozása során elengedhetetlen az odafigyelés és a megelőzés, hogy elkerüljük a hőség okozta egészségügyi problémákat.

A kormánybiztos hangsúlyozza, hogy az állattartók felelőssége, hogy gondoskodjanak kedvenceik biztonságáról és jóllétéről a nyári időszakban.

A megfelelő elővigyázatosság és a folyamatos figyelem segíthet abban, hogy a forró napok ne okozzanak visszafordíthatatlan károkat háziállataink egészségében. Minden állattartónak tudatosan kell cselekednie, hogy megóvja négylábú barátait a nyári meleg veszélyeitől.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18 Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Az alapítvány 2024 júniusától folyamatosan tölti fel honlapjára a jogalkalmazókat segítő, összesen több mint 1400 oldalas állatvédelmi információs kiadványait, amelyek bárki által térítésmentesen letölthetőek. 2024. június 17. 10:56 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. 2024. április 28. 8:38 Nyíltnapon várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban Nyíltnapon várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban Egy mozgalmas és nagyszabású nyílt nap kereteiben, sok-sok izgalmas programmal és meglepetéssel várják az állatbarát kicsiket és nagyokat most szombaton az Állatvédelmi Kompetencia Központban.   2024. április 23. 12:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.