Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat

2024. július 15. 11:30
Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni?

Biztos, hogy olyan rossz az a hétfő, vagy esetleg a gyerekkorunktól kezdve ránk ragasztott, belénk táplált sztereotípiák uralkodnak el rajtunk? Miért van az, hogy felnőttként is rettegünk a szeptember elsejének a közeledtétől, noha már rég nem aktuális az iskolakezdés? Nyáron is dolgozunk, szeptember elseje is csak egy ugyanolyan nap, mint a többi. És akkor tegyük fel, hogy a hétfő is.

Egy coach posztját olvasva jött a magam számára bizonyosnak mondható megvilágosodás. Szerinte ugyanis nem a hétvégékre kellene fókuszálni, a hétköznapokat meg szenvedve viselni. Úgy véli, nem ment meg bennünket a várva várt kiruccanás, ha közben egész évben a darálóban érezzük magunkat. Nem szabad hétről hétre élni – vélekedik –, s folyton várni valamit, amitől majd könnyebb lesz.

A hétfő problémája nem a mi problémánk. Ha mindennapban találunk valami valósat, valami szépet, ami erőt adhat, akkor nem kellene folyton munka alatt gondolatban a tengerparton bolyongani. Ha megélnénk a jelent teljes valójában, még meg is szerethetnénk. Lehet a hétfő is szép, kihívással teli, amit adott esetben lehetőségként, újrakezdésként is értelmezhetünk. Nem mellesleg levehetjük magunkról a fölösleges, gyerekkorunk óta cipelt nehéz hétfők terhét.

Az ember számos helyzetben nem dönthet az életéről. Ez viszont épp egy olyan dolog, amit fejben megváltoztathatunk. Miért ne tennénk?

Szabó Eszter
további cikkek
Minden harmadik magyar felnőtt plüssjátékkal alszik életmód Minden harmadik magyar felnőtt plüssjátékkal alszik A plüssök különleges szerepet játszanak az életünkben: a REGIO JÁTÉK friss kutatása szerint a magyar felnőttek kétharmadának van olyan plüssállata, amelyhez személyes emlék fűződik, és minden harmadik felnőtt rendszeresen plüssfigurával alszik. tegnap 11:31 Megalakult az Iparkamara és a Pannon Egyetem Női Vállalkozói Klubja gazdaság Megalakult az Iparkamara és a Pannon Egyetem Női Vállalkozói Klubja A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Pannon Egyetem közös Női Vállalkozói Klubot hozott létre, melynek alakuló ülését hétfő délután tartották Balatonfüreden, a Hotel Golden Lake Resortban. A klub célja, hogy közösségi teret adjon a vármegyében működő női vállalkozóknak egymás megismerésére, a jó vállalkozói gyakorlatok tudástranszferére, továbbá rendezvényeikkel szeretnének hozzájárulni a női vállalkozói közösségépítéshez. 2024. október 15. 15:05 Energiaügyi Minisztérium: jelentősen javult a levegő minősége levegőminőség Energiaügyi Minisztérium: jelentősen javult a levegő minősége A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az utóbbi években jelentősen csökkent a levegőben a szálló por (PM10) mennyisége Magyarországon. A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. adatai szerint az értékek az egész országban megfelelnek a vonatkozó uniós követelményeknek - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) vasárnap az MTI-vel. 2024. október 13. 12:59 A rendszeres szűrővizsgálat a legjobb eszköz a mellrák elleni harcban A rendszeres szűrővizsgálat a legjobb eszköz a mellrák elleni harcban Idén is megszervezték Veszprémet a hagyományos mellrák elleni prevenciós sétát a kórháztól a Kossuth utcáig. 2024. október 12. 21:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.