Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elrajtolt a Kékszalag mezőnye

2024. július 18. 11:24 // Forrás: MTI, Best Ever Kommunikáció
Elrajtolt az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye Balatonfüredről csütörtökön reggel 9 órakor.

A vitorlásverseny honlapján közzétett tájékoztatás szerint az idei Kékszalagra 510 hajó - köztük 8 külföldi - adta le nevezését 38 hajóosztályban és értékelési csoportban. A leggyorsabbnak számító katamaránoknál tizenöt egység küzd, köztük a címvédő MLS Raiffeisen Fifty-Fifty. A Kékszalagra 2493 versenyző nevezett, közülük 140 ifjúsági, hét pedig serdülő korú, 48-an külföldiek.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, a hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár. A balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a Tihanyi-szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre. A Kékszalag időrekordját továbbra is a Józsa Márton vezette Fifty-Fifty tartja - saját korábbi eredményét tavaly megdöntve 5 óra 3 perc 56 másodperces idővel -, legtöbbször, tizenháromszor pedig Litkey Farkas győzött.

Miközben az élmezőny jó szélben fél nap alatt megkerüli a Balatont, addig a mezőny nagy részének ehhez legalább egy, inkább másfél, vagy két napra van szüksége. Nem véletlen, hogy a Kékszalagot minden évben a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik, hogy a fényes telihold segítse az éjszakai tájékozódást. Kikötni nem szabad, és semmiféle külső segítséget sem szabad igénybe venni! A legjobbakat 38 különböző hajóosztályban díjazzák, így az abszolút verseny mellett az egyes kategóriákon belül is ádáz csatát vívnak a résztvevők. 

Kapcsolódó cikk
Hogyan nőtt ki egy bulvárhírből Európa egyik legnívósabb vitorlásversenye?
Egy 19. századi bulvárhír miatt indult el rohamos léptekben a balatoni vitorlázás fejlesztése, amit aztán a két világháború és a tó gazdasági és társadalmi átalakulásai sem törtek meg. Éppen kilencven évvel ezelőtt pedig elrajtolt az első olyan tókerülő verseny, ami mára Európa egyik legnevesebb vitorlás viadala lett és mindenki csak úgy emlegeti, hogy Kékszalag. De pontosan kik voltak az úttörők a balatoni vitorlázásban és miért éppen kékszínű az a szalag. Történeti cikkünkben ezeket is elmondjuk.

Csütörtökön reggel a vártnál gyengébb északakias szélben kezdődött a verseny. Csodaszép látványt nyújtott a partról, a Balaton vízéről és a vitorlások felett cikázó drónokról is az 510 hajóból álló mezőny. Közvetlenül a rajtot követően a Litkey Farkas kormányozta Process Solution állt a mezőny élére, szorosan mögötte pedig az RSM haladt. A meteorológiai előrejelzések szerint a szél napközben még tovább gyengül majd, aztán estétől újra megélénkül. A leggyorsabb hajók várhatóan a koraesti órákban érnek célba – az előrejelzést folyamatosan frissítjük és tájékoztatást küldünk a regisztrált újságírók számára. 

 

vehir.hu
Baumann Béla
további cikkek
’Beszélgessünk a Balatonról!’ ’Beszélgessünk a Balatonról!’ Beszélgető-sorozatot indít Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Balatonról az ősz folyamán Révfülöpön, amelyeken azt ígéri, hogy a politikát messziről kerülve, a kultúra és a művészetek Balatonnal való kapcsolatát járják körbe. 2024. szeptember 3. 10:12 A szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki bérlakás-építési támogatás A szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki bérlakás-építési támogatás A szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki önkormányzatok számára elérhető ötmilliárd forint keretösszegű pályázati támogatás bérlakásépítésre - emelte ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön Badacsonytomajon, ahol a kétfordulós pályázat első körének eredményeit ismertették a térség országgyűlési képviselőivel. 2024. augusztus 22. 13:21 Fertőzés miatt lezárták az egyik tihanyi szabadstrandot Fertőzés miatt lezárták az egyik tihanyi szabadstrandot A Somosi strandon vélhetően az extrém meleg időjárás miatt elszaporodott a kólibaktérium, ezért a tihanyi önkormányzat lezárta az ingyenes strandot. Legkorábban hétvégén nyithat ki újra, ha a legújabb mérés kedvező eredményt hoznak. 2024. augusztus 21. 10:36 2000 óta folyamatosan melegszik a Balaton 2000 óta folyamatosan melegszik a Balaton Műholdas felvételek és helyi mérések szerint évtizedenként 0,7 Celsius-fokkal emelkedett a Balaton átlaghőmérséklete az elmúlt 20 évben. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) felmérése azt is kimutatta, hogy a tó nyugati része főleg tavasszal és nyáron, keleti része inkább ősszel és télen melegszik. A kutatók szerint a következő évtizedekben is hasonló ütemű melegedés várható, ráadásul a tó beépítése is csak erősíti ezt a folyamatot. 2024. augusztus 17. 17:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.