Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk?

2024. július 22. 21:42 // Forrás: Fotó: Pixabay
Közeleg az olimpia, már csupán néhány nap maradt vissza a megnyitóig, és a vigyázó szemét mindenki Párizsra veti. Az itthonról történő izgalmas várakozás a sportszámok előtt, a bekészülés, a takaró és a nasi kettőse sokaknál a mai napig kiveri a biztosítékot.

„Úgy várom az olimpiát!”: hangoztatom már régóta, hiszen örök élmény, ahogy négyévente (egyszer öt) a családommal kijegyzeteljük a számunkra izgalmas sportversenyek időpontját, hogy akkorra mindenki elkészüljön a hétköznapok teendőivel, hogy együtt szurkolhassunk a magyaroknak. Abba a kérdésbe, hogy mi a magyar?, bele sem kezdek…

Amikor Pekingben (2008) és Rióban (2016) voltak az olimpiai játékok, képesek voltunk ébresztőt húzni, még az időeltolódás sem jelentett akadályt. Olyankor nem volt családi veszekedés, minden pillanat kitüntetetté vált. Meghatódva tudtunk örülni annak, ha a sportolók arcán láttuk a boldogságot, a felszabadultságot, az örömöt. Soha nem az aranynak drukkoltunk, hanem annak, hogy a versenyzők elégedetten másszanak ki a medencéből, boldogan hagyják el az atlétika pálya rekortánját, vagy adott esetben felemelt fővel lépjenek le a tatamiról.

Ilyenkor sokan értetlenül állnak a dolog előtt: mi közünk a sportolók sikeréhez? Miért gondoljuk, hogy az olimpikonok sikere egyben a miénk is? Miért akarjuk birtokolni más teljesítményét? És bevallom, mélyen elgondolkodtatott a kérdés. Azt hiszem, a kérdező fejében lehet a baj. Elavult gondolat, hogy más örömének örülni önzőség. Vagy fogadjuk el, hogy önzőség! De még mindig jobb, mint más bánatának örülni. Szóval miért ne tehetnénk közösségi élménnyé a versenyeket, legyen szó bármilyen megmérettetésről, ne csak az olimpiáról.

Tovább gördítve a gondolatmenetet, magam sem kedvelem azokat a típusú megjegyzéseket az élsportolók kapcsán, hogy ha – tegyük fel – a vívó csapat győzött, akkor így hangzik: „Nyertünk”, ha pedig a csapat kikapott, akkor hirtelen óriási távolságot téve a szurkoló és a csapat között azt mondja: „Kikaptak”. Csakugyan felbosszant, amikor a kommentátorok olyan felvezetőkkel mutatják be a sportolókat, hogy: „Olimpiai ezüstérmes, egyelőre…”. És bár úgy vélem, egy sportolónak helyén van az esze, és nem fog egy ilyen, vagy ehhez hasonló megjegyzés nyomást helyezni rá, mégsem ildomos.

Szóval a szurkolás jó dolog, remek közösségi élmény, de soha nem ér a sportolók ellen nyilatkozni, ha éppen nem úgy sikerült a versenyük, ahogy azt tervezték. Otthon, a kanapé kellemes biztonságában úgy vélem, csak támogatni szabad őket, ha messziről is, lélekben, akkor is.

Hajrá magyarok!

Szabó Eszter
további cikkek
Több mint százezer elektromos rollert használnak ma Magyarországon Több mint százezer elektromos rollert használnak ma Magyarországon Általános városi közlekedési eszközzé válik a magán és közösségi elektromos roller, a Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint Magyarországon már több mint 100 ezer e-rollert használnak az emberek, amelyek mintegy 10 százaléka bérelhető, a többi magántulajdonú eszköz. Számuk folyamatosan nő, különösen a városokban, mivel az e-rollerekkel kikerülhetők a közlekedési dugók és parkolni is könnyű velük. 2024. szeptember 4. 11:56 Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka A parlagfű pollenkoncentrációja országosan nagyon magas, tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka - közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. 2024. szeptember 4. 11:49 Rasovszky Kristóf is távozik Veszprémből? Rasovszky Kristóf Rasovszky Kristóf is távozik Veszprémből? A párizsi olimpiai nyíltvízi úszószámában bronzérmet szerző Betlehem Dávid után az olimpiai bajnok Rasovszky Kristóf is búcsúzhat a veszprémi Balaton Úszó Klubtól – erről árulkodnak edzője, Szokolai László mondatai is, melyeket Porga Gyula polgármesterrel osztott meg. 2024. szeptember 3. 14:16 Az úszás mint életre szóló ajándék úszás Az úszás mint életre szóló ajándék Aki gyermekként megtanul úszni, olyan ajándékot kap, amely az egész életére kihat – nemcsak a vízben, hanem a szárazföldön is. 2024. augusztus 31. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.