Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát

2024. július 22. 21:25 // Forrás: MTI // Borítókép: Thirdman, pexels
Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között.

A diákolimpiát, amelyen magyar, horvát, szlovén és szaúd-arábiai középiskolások vesznek részt, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a Svábhegyi Csillagvizsgáló szervezi. A nemzetközi diákolimpiához hasonlóan 4 különböző fordulóban mérik össze tudásukat a résztvevők. Az elméleti- és adatelemzési feladatsorokban konkrét csillagászati problémákat kell megoldaniuk, a planetáriumban és a távcsöves észlelésnél az égbolt ismeretére lesz szükségük - közölte a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont hétfőn az MTI-vel. Az utolsó napon csapatversenyt szerveznek, ahol a különböző országok diákjai alkotnak egy-egy csapatot. A legjobban teljesítők díjazásban, arany-, ezüst-, és bronzéremben, dicséretekben és szponzori felajánlásokban is részesülnek.

Az eseményt követően a hazai csapat augusztus 14-én Brazíliába, Vassouras városába indul a 17. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára. A magyar delegációt Dobák Bálint (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), Elekes Dorottya (Budapesti - Fasori Evangélikus Gimnázium), Horváth Zsóka (Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium), Milbik Csongor László (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr) és Vári Gergely Péter (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) alkotja.

A csapatvezető Kovács József, az ELTE GAO tudományos főmunkatársa és Dálya Gergely, a Laboratoire des 2 Infinis csillagász posztdoktori kutatója, megfigyelőként Varga Vázsony, fizikus, aranyérmes diákolimpikon és Rózsahegyi Márton, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont projektmenedzsere egészíti ki a csapatot.

vehir.hu
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.