Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit tesz a zenész arcával egy koncertélmény?

2024. augusztus 1. 13:13 // Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség
Csendes szorongás előtte, zabolátlan eufória utána, vagy épp fordítva – egyedi képpárokon mutatja meg a Petőfi Kulturális Ügynökség, hogy hogyan hagyott nyomot a 33. Művészetek Völgye Fesztivál a zenészeken. Többek közt Kiss Tibi, Bagossy Norbi, Deák Bill Gyula és Pásztor Anna is látható a különleges backstage-pillanatokat rögzítő portrésorozatban.

A legtöbben úgy gondolnak a Művészetek Völgyére, mint kézműves, színházas, beszélgetős és – földrajzi kiterjedtsége ellenére – családias fesztiválra, és ez mind igaz, ám ha a Völgyről beszélünk, nem kerülhetjük meg a koncerteket. A tucatnyi színpadon ugyanis bőven elfér minden, amit Magyarország jelenleg a popzene terén nyújthat a széles körben ismert nemzeti kincsektől – Quimby, Bëlga, Bagossy Brothers Company – a feltörekvő előadókon át – Solére, Ajsa Luna – azokig, akik már negyven éve is legendák voltak – például Deák Bill Gyula.

A Petőfi Kulturális Ügynökség fesztiválkísérletében Hegyi Júlia Lily és Neményi Márton fotósok a Művészetek Völgye Fesztivál teljes ideje alatt ismert és feltörekvő zenészek backstage-ben jártak.

Azzal a koncepcióval indult a projekt – meséli Neményi Márton –, hogy a zenészek fellépéseik előtt nézzenek bele a fotósok lencséjébe, majd az utolsó dal befejezése után ugyanott, ugyanazzal a látószöggel, fénnyel és kompozícióval, mint előtte készüljön egy koncert utáni fotó. A gyakorlat azonban teljesen más, mint a tervezés. Gyorsan kiderült – tette hozzá az alkotópáros másik tagja, Hegyi Júlia Lily –, hogy a zenészek zabolátlanok: koncert után viszi őket az energia, a fotósoknak pedig sokszor szó szerint futni kellett utánuk.

A képek azonban, ahogy mondani szokták, önmagukért beszélnek. A koncert előtti igazolványképjellegű fotók után látható, hogy van, akiből feltör a zabolátlan energia, van, akin a teljes kimerültség jelentkezik, vagy épp megkönnyebbült, és vannak olyanok is, akiken csak apróbb változások fedezhetők fel. Van olyan kép, ahol csak a zilált haj vagy egy félmosoly árulkodik arról, hogy a fotó kép közti másfél órában történt valami, és van, hogy ugyanazzal a méltósággal néz a zenész az objektívbe, de mégis mintha átrendeződött volna az összes vonása.

Egy valami mindegyiken ott van: a koncertélmény nyomot hagy mindenkiben. Hegyi Júlia Lily és Neményi Márton portrépárjain ezt a változást élhetjük át mi magunk is, úgy, hogy közben szinte halljuk a fellépő zenészek dalait.

Az exkluzív portrépár-sorozat a Kultúra.hu-n nézhető meg.

A Petőfi Kulturális Ügynökség idén is aktív résztvevője volt a 33. Művészetek Völgye Fesztiválnak. A PKÜ Petőfi és PKÜ PEMA udvarban népszerű zenei formációk, irodalmi beszélgetések, kiállítások és összművészeti programok várták az érdeklődőket. A fesztivál tíz napja alatt a PKÜ két udvarában több mint 120 programon sokezer látogató érezhette otthon magát a kultúrában és érkezhetett meg a felismerésbe, hogy „Mi vagyunk a saját kortársaink.”

vehir.hu
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.