Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mérföldkőnek tekinthető az idei fesztivál

2010. július 22. 10:24
Bár a végső összegzés még nem készült el, Muraközy Péter sikeresnek nevezte az idei Utcazene fesztivált. Olvassa interjúnkat!

Látszólag vége az Utcazene fesztiválnak, a szervezőknek azonban még bőven akad munkájuk, így végső összegzést sem készítettek a rendezvényről. Muraközy Péter sikeresnek mondta az elmúlt néhány nap történéseit.


Muraközy Péter

– A legfontosabb, hogy szerintem koncepcionális hibát nem vétettünk. Voltak zökkenők, és néhány dolgot másként csinálnék, de biztos, hogy mérföldkőnek tekinthető az idei fesztivál, új irány vette kezdetét a várban felállított nagyszínpaddal. Ez is okozta a legtöbb problémánkat. Az első nap, amikor a Quimby lépett színpadra, több százan kint rekedtek, elfogyott a jegy, így 300–400 ember képtelen volt megérteni, hogy a várnak van egy adott fizikai befogadóképessége, amit nem léphetünk túl. Szerdán 1100 eladott jeggyel nyitottuk, de délután hétre elfogyott mind a 3500 belépő, és annak ellenére, hogy szemmel láthatólag nem jött el mindenki, akinek jeggyel rendelkezett, teltházat kellett jelentenünk. Érthetetlen volt számunkra az a temérdek harag és düh, amit ránk zúdítottak. Érkeztek persze érthető és jogos kifogások, például az online jegyértékesítés hiánya, de erre egyszerűen nem volt időnk, hiszen a rendezvény előtt 3–4 héttel derült ki, milyen formában zajlanak itt a koncertek.

Egy szerdai Twitter bejegyzés szerint „Murak áll a kapuban hősiesen, és védi a várát az ostromtól”. Mint megtudtunk, semmi túlzás nem volt ebben a mondatban.

– Fenn álltam a kordonon, szerettem volna egyesével elmagyarázni mindenkinek, hogy egyszerűen nem engedhetünk be több embert. A rendezvény többi napján végül kimondottan sok pozitív visszajelzést kaptunk, például hogy mennyire jó így ez a helyszín. Az utolsó nap kivételével minden jegyet eladtunk, legtöbben az Irie Maffián voltak. Feljöttek a bérlettel rendelkező, de szerdán még nem aktív fesztivállátogatók is – és ekkorra már minden zökkenőmentesen zajlott. Akadt nagyszínpados előadó, aki élete koncertjének nevezte a veszprémit, míg más a meghatottságtól könnyeivel küszködött fellépése közben, sőt volt olyan is, aki önkívületben hitetlenkedett, hogy először játszottak az országban, de mintha otthon lettek volna. Mindenki nagyon pozitívan távozott a színpadról, és nagyon szerették Veszprémet, a fesztivált.

A Vehíren összegyűjtött javaslatokkal kapcsolatban csak annyit mondott Muraközy Péter, minden alapvetően pénz kérdése.

Gyermekprogramok, koncertek, játszóház minden évben szerepel a költségvetésben, azonban forráshiány miatt kikerül a programból. Aki nem talál oda valamelyik színpadhoz, lapozza fel a műsorfüzetben található térképet. Ha korlátlan pénz állna rendelkezésünkre, bőven van ötletünk, amit megvalósíthatnánk a tartalmasabb, kényelmesebb fesztivál érdekében. Amíg ez nem adatik meg, maradnak az alternatív megoldások. Jövőre egyébként egy pályázatnak köszönhetően lesz gyereksarok. Ami a költségvetést illeti, a fesztivál az évek alatt felhalmozott, és maga előtt görgetett közel hét milliós hiányból várhatóan faragni tud.

Maga az Utcazene egyébként rendben lezajlott, ahogy eddig minden évben. A külsős, új programok jól szerepeltek, megállapítottuk, hogy egy beszélgetős helyszínnek ugyanúgy helye van a fesztiválon, minta a break táncnak vagy a „laptopművészeknek”. Emellett örömteli tény, hogy a városháza zöld számára sem érkezett annyi bejelentés, mint korábban.
 

Cseh Zoltán
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.