Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyszerre csuklós és elektromos – bemutatkozott a V-Busz új járműve

2024. augusztus 1. 22:23
Nemcsak Veszprémben, hanem egész Magyarországon elsőként állt a közösségi közlekedés szolgálatába elektromos csuklós busz, köszönhetően a V-Busz legújabb beruházásának. Az új MAN típusú buszt, ami a veszprémi buszflotta legnagyobb járműve lesz több extra szolgáltatással is felszerelték. Menetrend szerint a jövő hét elején fog először forgalomba állni a 4-es, 6-os és 8-as vonalakon, portálunk pedig ott volt az első tesztúton.

Alacsonypadlós, 18 méter hosszú, tisztán elektromos meghajtással működik, 51 ülőhellyel rendelkezik, de összesen 120 utasnál is többet el tud szállítani. Az utasoknak a fel- és leszállásra három ajtó áll a rendelkezésükre, mind az utastérben, mind a vezetőtérben klímaberendezés, hővédő üvegezés teszi kényelmessé az utazást. A mozgássérültek és babakocsival közlekedőket elektormos rámpa segíti. Kamerarendszerrel, illetve egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel és a hozzá a szükséges szoftverekkel van felszerelve. Belül tágasabb, mint társai, vastagabb üléshuzatok vannak a székeken, valamint a telefonok töltésére alkalmas USB-portokkal is fel van szerelve. – Sorolta Polgári István, a V-Busz Kft. vezérigazgatója a paramétereit annak a MAN Lion's City 18E típusú csuklós autóbusznak, amely nemcsak a V-Busz flottájában az első elektromos csuklós autóbusz, hanem Magyarországon is az első a maga nemében, és ami július utolsó napján érkezett meg a V-Busz telephelyére.

A veszprémi közösségi közlekedésért felelős szolgáltató a többi elektromos solo busza mellett ezt a járművét is a Zöld Busz Program keretében az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével tudta megvásárolni és augusztus elején, várhatóan jövő hétfőn már forgalomba is áll, elsősorban a 4-es, 6-os és 8-as vonalakon.

Polgári István elmondta, hogy elsősorban olyan útvonalakon jár majd csúcsidőben, ahol amúgy is magasabb az utasszám, valamint az utak elég szélesek ahhoz, hogy a csuklós busz is könnyen közlekedhessen.

Polgári IstvánPolgári István

A csütörtöki tesztúton jelen volt Porga Gyula, polgármester, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő, Wingartner Balázs, a HUMDA Zrt. igazgatóságának elnöke is, továbbá Hoyos György, az MAN Kamion es Busz Kereskedelmi Kft. buszüzletágának vezetője is.

A Haszkovó-buszfordulóban tartott sajtótájékoztatón – itt vannak kialakítva azok a töltőpontok, ahonnan az elektromos áramot vételezik a veszprémi e-buszok – a városvezető felidézte, hogy 2019 előtt az ország legrégebbi buszflottája Veszprémben volt, majd a V-Busz megalapításával és azzal, hogy 2022-re megérkeztek az új járművek, a város az utolsó helyről az elsőre ugrott a járművek átlagéletkorát tekintve. Ezt követően a dízelmeghajtású buszok mellett megjelentek az első elektromos solo buszok is, majd úttörőként most Veszprémben áll forgalomba az országban először elektromos csuklós busz is. Mindemellett a fenntartható közösségi közlekedés jegyében elindult a V-Bike is, de még itt sem értek véget a fejlesztések, hamarosan újabb bejelentés várható, vetítette előre a városvezető, aki aláhúzta, hogy

Veszprém közösségi közlekedését az európai elithez kell mérni.

Ovádi Péter beszédében méltatta a városvezetés bátor döntését, amikor úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik a helyi közösségi közlekedést, a döntés, bár göröngyös volt az út eddig, de őket és Porga Gyulát igazolta, fogalmazott a képviselő.

„Mára Veszprém tananyag lett, hogy hogyan kell a közösségi közlekedést megszervezni, ezért pedig elismerés jár nem csak azoknak, akik bátran végig kiálltak a projekt mellett, hanem a V-Busz minden dolgozójának.” – Mondta Ovádi Péter.

Porga Gyula és Ovádi PéterPorga Gyula és Ovádi Péter

A Zöld Busz Program keretében idén a HUMDA nettó 535 millió forintot biztosított a V-Busz fejlesztésére, ebből a csuklós busz 193 millió forint volt, valamint korábban már érkezett egy másik elektromos solo busz is, illetve pár hónapon belül várható egy harmadik kisebb elektromos busz, egy úgynevezett midi érkezése is Veszprémbe.

Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatója úgy nyilatkozott, hogy szervezetük lehetőséget biztosít a magyar városoknak, hogy a közösségi közlekedésük fejlesztésével tegyenek a fenntarthatóságért, Veszprém pedig kiválóan élt ezzel.

„A helyszíni kibocsátás nélkül közlekedő elektromos autóbuszok már nem a jövő, hanem a jelen. Veszprém pedig élen jár ebben, ami példaértékű lehet más városoknak is. – mondta Weingartner Balázs.

A V-Busz kötelékében már nyolc olyan helyi járat szolgálja az utasokat, amely lokálisan nem bocsát ki CO2-t, és más gázokat. A Zöld Busz program autóbuszaival az elektromos hajtásúak aránya a jelenlegi 10,64%-ról 16%-ra nő. A három új, tisztán elektromos autóbusz forgalomba állításával ugyanennyi EURO 6-os dízel autóbusz váltható ki, 2026-tól éves szinten 124,66 tonna CO2 megtakarítást eredményezve ezzel.

Hajas Bálint
Vámosi Patrik
további cikkek
A következő évadban a Kabóca Bábszínház lesz a világ közepe A következő évadban a Kabóca Bábszínház lesz a világ közepe Kedd délelőtt tartották meg az évadnyitó sajtótájékoztatót a Kabóca Bábszínház új épületében, a Deák Ferenc utcában, ahol az elmúlt év sikereit összegezték, illetve a jövőbeni tervekről is szó esett. 2024. szeptember 3. 16:40 A V-Busz is gratulált a veszprémi olimpiai sikerekhez V-Busz A V-Busz is gratulált a veszprémi olimpiai sikerekhez Nem ez az első alkalom, hogy a veszprémi lila buszok kijelzőin valamilyen aktuális üzenet jelenik meg, legutóbb az érettségizőknek kívántak ebben a formában sok szerencsét. Most viszont Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid reggeli nyílt vízi úszásban elért arany- és bronzérméhez gratulált a V-Busz. 2024. augusztus 9. 15:53 Költözik a V-Busz ügyfélszolgálata Költözik a V-Busz ügyfélszolgálata Megnövekedett az utasforgalom, különösen a V-Bike felhasználók száma nő dinamikusan. A jelenlegi ügyfélszolgálati irodát pedig kinőtte a V-Busz. A szolgáltató az elmúlt években számos észrevételt kapott a kismamáktol, idősebb vagy mozgásukban korlátozott utasoktól, hogy a jelenlegi iroda távol van a buszmegállóktól, nehezen megközelíthető. Az új helyszín kiválasztásakor döntő szempont volt az akadálymentesség és az autóbusszal való kedvező eljutás lehetősége, adta hírül a közösségi közlekedésért felelős szolgáltató. 2024. július 18. 15:55 Várja az utasok véleményét a V-Busz Várja az utasok véleményét a V-Busz Elégedett a helyi tömegközlekedéssel? Esetleg apró finomításokat javasolna a járatokkal kapcsolatban? A V-Busz egy kérdőív kitöltésére kéri az utasokat.    2024. június 11. 21:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.