Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Soha nem leszek olimpiai bajnok, de egyet mind elsajátíthatunk az élsportolóktól

2024. augusztus 3. 23:03
Már több mint egy hete zajlik az olimpia, néhány balhé, sok szép pillanat, összességében folytonos izgatottság érzés jellemzi ezt az időszakot. És miközben otthon a kényelmes fotelből drukkolok a sportolóknak, már rég beletörődtem abba, hogy mi, akik nézzük mások teljesítményét, mi is értékesek vagyunk, mi is aktívak vagyunk, csak más-más szinten. De egy valamit (tudom, többet is…) mindenképpen megtanulhatunk a sportolóktól.

Nem szűkíteném le a kérdést csupán a magyar versenyzőkre, nézve a sportolókat egy-egy asszóban, futamban, meccsen, észrevettem, hogy amikor a kanapén könnyes szemmel ülök a tévé elé meredve, akkor valami olyan villámcsapás megy át rajtam, mint ami sosem.

Gondolkodtam, miért zokogok mások öröme miatt. És rájöttem.

Unalmas és elcsépelt sztereotípia, hogy mókuskerékben élünk, de minden olvasó gondolja végig, hogy mennyire él abban, vagy éppen, hogy mennyire nem él abban. Pörgünk a hétköznapi dolgainkon, igyekszünk mindenhol megfelelni, és nem látjuk az alagút végét, miközben folyton azt várjuk. Nincs megérkezés, soha nem lesz minden tiszta. Nem lesz kevesebb teendő, és a feladatok mindig csak tornyosulni fognak. Éppen ezért, és ezt elfogadva, megtanulhatnánk azt, amit a sportolók rendszeresen tesznek: ünnepelnek.

Nem kell olimpiát nyernünk, ki se kell jutnunk, csupán körbe nézni egy hosszú nap után, egymásra mosolyogni, koccintani, és szertartásosan örülni annak, hogy élünk, hogy igyekszünk, hogy nem érjük be kevéssel.

Több rituálé segítene a lelkiállapotunkon, egy-egy felszabadító pillanat igazán elférhet a napunkban még akkor is, ha nem nyertünk olimpiát, és vélhetően nem is fogunk.

Szabó Eszter
további cikkek
Több mint százezer elektromos rollert használnak ma Magyarországon Több mint százezer elektromos rollert használnak ma Magyarországon Általános városi közlekedési eszközzé válik a magán és közösségi elektromos roller, a Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint Magyarországon már több mint 100 ezer e-rollert használnak az emberek, amelyek mintegy 10 százaléka bérelhető, a többi magántulajdonú eszköz. Számuk folyamatosan nő, különösen a városokban, mivel az e-rollerekkel kikerülhetők a közlekedési dugók és parkolni is könnyű velük. 2024. szeptember 4. 11:56 Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka A parlagfű pollenkoncentrációja országosan nagyon magas, tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka - közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. 2024. szeptember 4. 11:49 Rasovszky Kristóf is távozik Veszprémből? Rasovszky Kristóf Rasovszky Kristóf is távozik Veszprémből? A párizsi olimpiai nyíltvízi úszószámában bronzérmet szerző Betlehem Dávid után az olimpiai bajnok Rasovszky Kristóf is búcsúzhat a veszprémi Balaton Úszó Klubtól – erről árulkodnak edzője, Szokolai László mondatai is, melyeket Porga Gyula polgármesterrel osztott meg. 2024. szeptember 3. 14:16 Az úszás mint életre szóló ajándék úszás Az úszás mint életre szóló ajándék Aki gyermekként megtanul úszni, olyan ajándékot kap, amely az egész életére kihat – nemcsak a vízben, hanem a szárazföldön is. 2024. augusztus 31. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.