Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jövő év áprilisában lesz Veszprémben Bódi Mária Magdolna boldoggá avatási szertartása

2024. augusztus 15. 10:14
Ferenc pápa 2024. május 23-án elismerte Isten Szolgájának Bódi Mária Magdolnának vértanúságát, és elrendelte a határozat hírének közzétételét. Ezáltal hivatalosan is Tiszteletreméltónak nevezhetjük Magdit, aki életével tett tanúbizonyságot Krisztusba és az Egyházba vetett hitéről. E dekrétum közzétételét követően érkezett meg a Szentatya döntése, mely értelmében a boldoggá avatási szertartás 2025. április 26-án lesz Veszprémben.

A vértanúságról szóló Határozat:

„Édes Jézusom, megígérem, hogy az elvetett mag bőséges termést hoz” – ezt a profetikus megjegyzést írta Isten Szolgálója Bódi Mária Magdolna a Magvetőt ábrázoló kis kép hátuljára 1944 utolsó napján, azzal az ígérettel, hogy az az evangéliumi mag lesz, amely meghal, hogy sok gyümölcsöt hozzon. Néhány hónappal később, a Vörös Hadsereg magyarországi inváziója idején, ez az egyszerű származású, fiatal laikus gyári munkáslány földi életét mártírhalált elszenvedve fejezte be, hogy Krisztus szeretetéhez hűen, szűzi tisztaságát megvédje.

Isten Szolgálója Bódi Mária Magdolna 1921. augusztus 8-án született Szigligeten, az akkori Zala Vármegye egy kis falujában, mezőgazdasági cseléd családban. A szülők nem tudtak rendes házasságot kötni, mivel az apa, aki durva és agresszív, alkoholista és ateista férfi volt, személyazonosító okmányokkal nem rendelkezett. Bár az anyakönyvi bejegyzésben törvénytelennek nyilvánították, a gyermek mégis az apja vezetéknevét vette fel. Magdi és két fiútestvére édesanyjuktól, egy szelíd és jószívű asszonytól kapták meg a vallásgyakorlás első példáját, az otthoni rendszeres imádkozáson és a gyakori szentmiselátogatásokon keresztül, jóllehet nagy távolságot kellett megtenniük ahhoz, hogy a plébániatemplomhoz eljussanak. Isten Szolgálója 1927-től a köveskáli katolikus általános iskolába járt, de kiemelkedő szellemi, értelmi képességei ellenére, a család bizonytalan gazdasági körülményei következtében, amely miatt többször lakóhelyet is kellett változtatniuk, nem tudott tovább tanulni. Az elsőáldozás és a bérmálás szentségeinek vétele után Magdi érdeklődése a szerzetesi életforma iránt felerősödött, de szülei rendezetlen kapcsolata lehetetlenné tette, hogy beteljesítse a szerzetesi életre szóló hivatását.

1939-ben a „Nitrokémia Zrt.” gyárában munkásként helyezkedett el, ahol rendkívüli apostoli tevékenységnek szentelte magát, amelyet intenzív ima, mindennapos szentmise, és különösen a gyermekek, idősek és a szegények érdekében végzett, nagylelkű és fáradhatatlan karitatív szolgálat kísért. Példaszerű keresztény élete kivívta mindenki megbecsülését és tiszteletét, a munkaadók és a munkavállalók, a hívők és a nem hívők körében egyaránt. Belépett a Szívgárdába, a gyermekek vallásos nevelését Jézus szentséges szívének tiszteletén keresztül munkáló egyesületbe, valamint a Dolgozó Lányok Egyesületébe, melynek rövid időn belül csoportvezetője lett.

1941-ben, amikor visszatért egy lelkigyakorlatáról, életét teljes egészében Istennek és a lelkek üdvösségének akarta felajánlani, ezért Krisztus Király ünnepe alkalmából, az év október 26-án örök tisztaságot ígérve magánfogadalmat tett.

1944-ben, a háborús front közeledtével a Vörös Hadsereg által a megszállt területen elkövetett nemi erőszakokról és atrocitásokról szóló szörnyű hírek hallatán, Isten Szolgálója kijelentette társainak, hogy szilárd akarattal hűséges marad az Úrnak adott fogadalmához.

március 23-án a szovjet hadsereg előőrsei megérkeztek Litérre, a menhely közelébe, ahol Magdi más nőkkel és édesanyjával együtt tartózkodott. A Vörös Hadsereg egyik katonája odalépett a fiatal lányhoz, és megparancsolta neki, hogy kövesse őt a bunkerbe, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megerőszakolja. A katona azonban Magdi erős ellenállása miatt feldühödve hamarosan kijött a menhely másik kijáratán, és a menekülő lányra hátulról, egész közelről lőni kezdett. A második lövés után Magdi az ég felé emelte kezét, és felkiáltott: „Uram! Királyom! Végy magadhoz!” Újabb lövések következtek, amelyek közül az utolsó a szívébe fúródott, amitől Magdi élettelenül a földre zuhant.

Holttestét édesapja, aki nem sokkal ezután érkezett a gyilkosság helyszínre, szedte össze, pokrócba csavarta, majd másnap ideiglenesen a litéri temetőben temette el. Isten Szolgálójának hivatalos temetése néhány nappal később történt, holttestét az említett temetőben lévő sírba helyezték, ahol ma is nyugszik.

A háborús körülmények miatt egyre sötétebbé váló világban Bódi Mária Magdolna fényes tanúbizonyságot tett a hitvesi szeretetről, megvédve tisztasági magánfogadalmát és női méltóságát.

A megfélemlítés és a vallásos lelkület visszaszorításának légköre ellenére, amellyel a második világháború után a Magyarországon megalakult kommunista rezsim operált, Bódi Mária Magdolna emléke nem halványult el, és a kezdetben titokban gyakorolt ​​tisztelete tovább terjedt, mint egy igazi karsztfolyó a némaságra ítélt Egyház éveiben is, és megszakítás nélkül nő a mai napig.

Az akkori veszprémi püspök, Mindszenty József Isten Tiszteletreméltó Szolgája, 1945. augusztus 1-i rendeletével elindította a vértanúsággal kapcsolatos adatgyűjtés folyamatát, az ügy kivizsgálásának előkészítését, ám a kommunista rezsim üldöztetései miatt azt nem lehetett folytatni. A kommunista rendszer összeomlását követően újabb próbálkozások történtek az ügy újraindítására, mígnem a Veszprémi Főegyházmegye végérvényesen elkezdte és végig is vitte az egyházmegyei vizsgálatot, amely 2011. március 23. és 2016. október 22. között zajlott. Az egyházmegyei vizsgálatot a Szentek Ügyeinek Dikasztériuma 2017. december 22-i rendeletével jogilag érvényesnek ismerte el.

A Positio elkészítését követően 2023. január 24-én a Történészek Testülete, 2023. október 26-án pedig a Teológusok Testületének különleges kongresszusa vizsgálta meg az ügyet, s mindkettő egyhangúlag kedvező véleményt nyilvánított róla.

április 30-án a bíboros és püspök atyák rendes ülésükön elismerték, hogy Isten Szolgálóját a Krisztusba és az Egyházba vetett hite miatt gyilkolták meg.

Alulírott bíboros prefektus mindezekről beszámolt Ferenc pápának. Őszentsége üdvözölve és megerősítve a Szentek Ügyei Dikasztériumának szavazatait, a mai napon kijelentette: Mind az ügyre mind a hatására vonatkozóan bizonyított Isten Szolgálójának Bódi Mária Magdolna laikus hívőnek a vértanúsága.

A pápa ezután elrendelte, hogy jelen rendeletet tegyék közzé, és foglalják bele a Szentek Ügyei Dikasztériumának dokumentumaiba.

Róma, 2024. május 23.
Marcello Card. Semeraro
Prefektus

X Fabio Fabene
Montefiasconei címzetes püspök
Titkár

Amikor imádságos lélekkel újból megköszönjük Magdit és mindmáig ragyogó tanúságtételét Istennek, egyházmegyénk főpásztora elrendelte jelen dokumentum felolvasását a Veszprémi Főegyházmegye minden templomában 2024. augusztus 11-én, évközi 19. vasárnapon.

E dekrétum közzétételét követően érkezett meg a Szentatya döntése, mely értelmében a boldoggá avatási szertartás 2025. április 26-án lesz Veszprémben. Adjunk hálát a Jóistennek, hogy elfogadta Bódi Mária Magdolna életfelajánlását, melyet a vértanúság koronájával ajándékozott meg.

Közös imádsággal készüljünk a boldoggá avatás ünnepére.

vehir.hu
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.