Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ismét megérkeztek a Balatonra a jövő versenyhajói

2024. augusztus 23. 13:39
Idén másodszor hozta el a Pannon Egyetem Európa egyik leginnovatívabb hajóversenyét Balatonalmádiba. A pénteken induló háromnapos CoreComm -Pannon Egyetem Solar Boat Challenge futamokon a kontinens egyetemeinek saját fejlesztésű napelemes hajói küzdenek meg egymással a Balaton hullámain, köztük a veszprémi egyetem csapatával is.

Több holland helyszín és Monaco után Magyarország felé vették az irányt azok a csapatok, akik Európa élmezőnyét jelentik a versenyszerű elektromos hajózásban, nemzetközi nevén a solar boatokban. Balatonalmádi ugyanis a tavalyi sikeres bemutatkozás után idén már második alkalommal ad otthont a nemzetközi versenynek, amelynek a főszervezője az a Pannon Egyetem, aki saját hajóval és csapattal a versenyzők között is ott van a magyarországi futamon.

A solar boat verseny lényege, hogy a napelemtechnológiára építve ultrakönnyű hajókat terveznek és építenek meg a csapatok, hogy azok tisztán a megújuló napenergiát felhasználva különböző kategóriákban, például szlalomverseny, gyorsasági szakasz, vagy megbízhatóság szempontjából mérjék össze tudásukat.

Már csak a hajótestbe épített műszaki megoldások miatt is kuriózum ez a verseny hazánkban, ami Nyugat-Európában már régóta nagy népszerűségnek örvend. Ugyanakkor a hajók megjelenése is a balatoni vitorlásokhoz és motorcsónakokhoz képest jóval futurisztikusabb látványt nyújt, gyakorlatilag egy vékony és könnyű hajótestbe csupán egy pilótafülkét építettek, ezzel az áramvonalas kialakítással is segítve a hajó minél jobb manőverezését és gyorsulását a vízen.

Ilyen hajóból összesen tíz érkezett Balatonalmádiba pénteken: hét Hollandiából – innen ered a solar boat verseny ötlete – egy Lengyelországból, kettő pedig Magyarországról, a Pannon Egyetem és a BME csapataival, de a többi nemzetközi induló is valamelyik európai egyetemet képviseli a versenyben.

A veszprémi csapatA veszprémi csapat

Hogy hogyan kell tökéletesen versenyképest hajót építeni, arra nincs konkrét leírás, a kreativitás, a megújuló energiák hasznosításában való jártasság és a csapatmunka ugyanannyira fontos – ezt emelte ki dr. Abonyi János, a Pannon Egyetem rektora is a pénteki megnyitón, aki a veszprémi solar boat projektet már a tavalyi indulása óta nagy figyelemmel követi.

A rektor szerint az összehangolt erőfeszítések hozhatják el egy csapatnak a sikert, ez annak tükrében valóban megállja a helyét, hogy a solar boatoknál – hasonlóan a Forma-1-hez vagy más technikai sportokhoz – a hajó pilótája csupán egy tag a csapatból, mellette számos fiatal mérnök dolgozik a technika kialakításán, vagy épp a teljesítmény monitorozásán, a Pannon Egyetem csapatának munkájában is több mint egytucat hallgató vesz részt.

dr. Abonyi Jánosdr. Abonyi János

A versenynek otthont adó Balatonalmádi nevében Kajári Gyula, a Pénzügyi Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke köszöntötte a rektorhoz hasonlóan angolul a résztvevőket és szurkolókat.

Felidézte, hogy a hajózás a 15. századtól terjedt el az egész földön, segítették a népek vándorlását és a kereskedelmet is. Ezek a hajók pedig mind-mind megújuló energiával, széllel közlekedtek. Később a gőzhajtású hajók felváltották ezeket, viszont a technológia ilyen jellegű fejlődése egyben tönkretette a természetet is. A napelemes hajók megjelenése viszont nemcsak alkalmazza a legújabb technológiákat, de a környezetet sem teszi ki a káros rombolásnak, éppen ezért üdvözlendő minden olyan kezdeményezés, ami ezt hirdeti – emelte ki a város képviselője.

A Pannon Egyetem csapata a Sparky névre keresztelt, hat méter hosszú és körülbelül másfél méter széles hajójával nevezett a versenyre. Ennek a hajónak a teste a többihez hasonlóan karbonból készült, a tetejét pedig hat négyzetméteren fedik napelemek.

A Pannon Egyetem hajójaA Pannon Egyetem hajója

A versenyszabályzat szerint csupán ez a hat négyzetméternyi napelemfelület az, amit kötelezően be kell tartani, minden másban – hajótest formája, meghajtása, elektronikája – szabad kezet kapnak a csapatok, így a Sparky-t is Veszprémben, a Pannon Egyetemen fejlesztették és építették meg egyedi hajóként.

A futamok péntektől vasárnapig tartanak Balatonalmádiban a Balatonban, amire a mólóról, vagy az Erzsébet-sétány egyes részeiről is jól rá lehet látni, miközben a Pannon Egyetem a parton különböző interaktív foglalkozásokkal, este pedig DJ-szettekkel készül.

Balaton Solar Boat Challenge teljes programja:

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Szeptember közepén megnyílik Veszprémben az Óváros téren a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda első vidéki képviselete, és a Pannon Egyetemmel közös szervezésben a ForrásTÉR közösségi helyiség, ami olyan főként ingyenes szolgáltatásokat kínál a helyi cégeknek, intézményeknek és civil szervezeteknek, amiért a piacon több millió forintot is elkérhetnének mások. dr. Petri Bernadettel, az MFOI ügyvezetőjével, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosával részletesen beszélgettünk ezekről, de kiderült az is, milyen új forrásokat tudnak megcélozni az Európai Unióban a magyarok az ő segítségükkel. 2024. szeptember 9. 22:09 Elkezdődött a tanév a 75 éves Pannon Egyetemen Pannon Egyetem Elkezdődött a tanév a 75 éves Pannon Egyetemen A Gazdaságtudományi Kar és Mérnöki Kar közös ünnepségével indította a tanévet az idén 75 éves Pannon Egyetem szerda délelőtt. 2024. szeptember 4. 13:52 Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope A tavaly nagy sikerrel bemutatott There is no Planet B című klímaszorongásról szóló filmnek egész estés folytatása következik, a Planet Hope. A már most hét nemzetközi díjjal bíró másfél órás alkotást, ahogy a There is no Planet B-t is Elekes Gergő és Horváth Virág rendezte. A film a Pannon Egyetem felkérésére készült, az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor társadalomtudományi alprojektjeként, András Ferenc egyetemi docens vezetésével. A film egyik főszereplője a saját magát alakító újságíró, Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője. Őket kérdeztük a film részleteiről. 2024. augusztus 26. 21:25 A jövő mérnökeiért a Polinszky Tehetséggondozó Program A jövő mérnökeiért a Polinszky Tehetséggondozó Program A Pannon Egyetem elkötelezett amellett, hogy már a tanulmányok kezdetétől támogassa hallgatóit tehetségük kibontakoztatásában és magas színvonalú tudományos és szakmai karrierjük megalapozásában. Ennek érdekében a Mérnöki Kar Polinszky Tehetséggondozó Programja számos alprogramot kínál, melyek a középiskolás diákoktól a doktorandusz (PhD) hallgatókig terjedően biztosítanak széleskörű lehetőségeket a tehetséggondozásra. Dr. Valiskó Mónika egyetemi docenssel beszélgetve mélyebb betekintést nyerhettünk ezekbe az alprogramokba, és arról is tájékoztatást kaptunk, miként támogatják a különböző szinteken tanuló diákok és hallgatók szakmai és személyes fejlődését. 2024. augusztus 29. 14:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.