Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A fotózás elhivatott képviselői szerveztek kiállítást az Agórában

2024. augusztus 31. 12:18
A Magyar fotográfia napja alkalmából szerveztek kiállítást az Agórában, ahol Veszprém és a bakonyi régió egyik legnagyobb múltra visszatekintő klubja, a Bakony Fotóklub képei mellett a természetfotózásban úttörőnek számít Nimród Fotóklub tagjai is bemutatkoztak.

A kiállítás megnyitóján először Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub elnöke köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve a Nimród fotóklub tagjait, akikkel, mint mondta régi jó kapcsolatot ápolnak innen Veszprémből.

Felidézte, hogy a fotózás hajnalán, még 1839-ben mutatták be Párizsban a dagerrotípiát Louis-Jacques-Mandé Daguerre és Nicéphore Niépce találmányaként, ez volt az első szabadalmaztatott fotográfiai eljárás a világon, ami hamar felkeltette az emberek érdeklődését. Rá egy évre Magyarországra is elért a híre az új képalkotási módszernek és 1840-ben itthon is elkészültek az első képek, amelyek mára sajnos elvesztek, de ez sem gátolta meg a fotózás népszerűségének terjedését.

Mátyus Károly elmondta, hogy a Bakony Fotóklubban kiemelt figyelmet szentelnek a Magyar Fotográfia napjára minden évben, egyesületük pedig továbbra is aktív és bár ma már nem szerveznek több tucat kiállítást egy évben, ahogy arra korábban volt példa, a minőségből továbbra sem adtak lejjebb és időről időre így is megmutatják a nagyközönségnek a képeiket.

A Nimród Fotóklub részéről Barbalics Nándor elnök köszöntötte a veszprémi közönséget, aki röviden bemutatta egyesületük történetét, ami elválaszthatatlan a Nimród vadászújság 1913-as alapításától. Ez az újság 1976-ban váltott át színes magazinná, akkor pedig komolyan felmerült, hogy az illusztrációkhoz jó minőségű, színes természetfotókra lenne szükség.

Mátyus Károly és Barbalics NándorMátyus Károly és Barbalics Nándor

Ez az igény hívta életre a fotóklubot, aminek nagyon hamar 150 főre duzzadt a tagsága ma pedig a stílusirányzatok szerteágazó rendszerében szinte mindegyik képviseletéből vannak tagjaik, a dokumentalista műfajtól egészen az impresszionizmusig.

Hogy mikkel készültek Veszprémbe, azt egészen szeptember 22-ig ingyenesen meg lehet tekinteni az Agórában a Jutasi úti lakótelep kulturális központjában.

vehir.hu
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.