Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Poland Calling Veszprémből is

2024. augusztus 31. 22:49
A sokadik bizonyítékát adták, hogy a lengyel-magyar barátság egyik eredője Veszprémben van. Pénteken a megyei könyvtárban és a könyvtár mellett is olyan ismeretterjesztő kiállítások nyíltak meg, amik Lengyelország kincseit mutatják be, viszont ahelyett, hogy a Krakkóhoz, vagy Zakopanéhoz hasonló turistaparadicsomok kerülnének előtérbe, sokkal inkább Lengyelország kevésbé ismert szépségei jelennek meg, törpékkel, csészealjakkal hidakkal és még sok érdekességgel.

A könyvtár Komakút felöli kerítésén már többen találkozhattak azokkal a fotókkal, amiknek az eredete csak akkor tárul fel, ha valaki időt szakít rá, hogy megálljon pár percig és elolvassa a magyarázó szöveget, pénteken viszont a kiállítás szervezői a nagyobb nyilvánosság előtt is bemutatták, hogy pontosan miért is kerültek ki ezek a városokat és természeti kincseket ábrázoló képek.

A budapesti Lengyel Intézet és a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet arra vállalkozott, hogy több figyelemfelkeltő programon keresztül a magyaroknak bemutassa azokat a rejtett értékeket, amelyeket ugyanúgy Lengyelország rejt, de talán kevésbé vannak a figyelem központjában turisztikailag.

Pedig összesen tizenhét UNESCO által is deklarált világörökségi része van az országnak, a könyvtár mellett pedig ezeket mutatják be fotókon.

A péntek délutáni megnyitón jelen volt Farkas Melinda, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet vezetője és Jarosław Bajaczyk, a kulturális intézet igazgatója, akiket, mint veszprémi házigazda, Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntött.

A vendégek köszöntőjükben örömüket fejezték ki, hogy Budapest után első vidéki helyszínként már Veszprémbe is eljutott az üzenetük, ezzel együtt mindenkit szívélyesen invitáltak Lengyelországba, ami valójában, bár nincs a két ország közt határ, mégis csupán pár órás autóút Magyarországról.

Jarosław Bajaczyk, Farkas Melinda és Kövesdi HannaJarosław Bajaczyk, Farkas Melinda és Kövesdi Hanna

A külső kiállítással egyidőben a könyvtár fölszinti részén egy másik lengyel kiállítás is megnyílt, ahol kifejezetten Alsó-Sziléziát és Wroclaw várost mutatják be hasonló megközelítéssel, azaz az apró szegleteket és érdekességeket hozták el képeken Veszprémbe.

Ezen a kiállítás megnyitón a városvezetés részéről Kovács Áron, önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket, aki úgy fogalmazott, hogy a két nemzet évszázados jó barátságát az olyan hétköznapi események és törekvések tudják fenntartani, mint amilyenek ezek a kiállítások.

A képviselő hozzátette, ez a barátság láthatóan politikán felüli kapocs a két ország között, ami már csak azért is becsülendő, mert sem a nyelvünk, sem a származásunk nem közös, mégis egymásra találtak a történelem során a magyarok és lengyelek.

Kovács ÁronKovács Áron

Az Alsó-Sziléziát bemutató kiállítás a kastélyok, hidak és köré épült, az pedig hamar ki is derült a Farkas Melinda által adott tájékoztatóból.

Eszerint a dél-lengyel régióban több tucat vár és kastély található, sok pedig ma is szállodaként működik, a helyi legendák pedig gyakran szólnak kísértethistóriákról velük kapcsolatban.

Hogy Wroclaw miért is a hidak városa, arra az a 111 építmény ad választ, ami átszeli az Oderát. Egyébként a II. világháború előtt még több, mint 300 volt belőlük, a legrégebbi 1799-ben épült, a leghosszabb pedig 1742 méter.

Wroclawot ellepték a törpék is. A város egyik jelképei ezek az apró emberkék, akikből kis szobrok formájában 800-nál is többet lehet találni az utcákon, tereken.

De például ugyanitt, Alsó-Sziléziában található az Óriás-hegység, aminek az egyik csúcsán egy meteorológiai állomás működik, ami távolról egy hatalmas földönkívüli csészealjnak tűnik.

Magyar vonatkozású történelmi értékei is vannak a környéknek, a wroclawi városháza egyik szárnyát Mátyás király építtette, az ő címere a mai napig megtalálható az épületben.

Ilyen és még ehhez hasonló látványosságokat is fel lehet fedezni a környéken és Wroclawban, ami egyébként 2016-ban Veszprémhez hasonlóan Európa kulturális fővárosa volt.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.