Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 28. Simon
Veszprém
14°C
2024. október 28. Simon
Veszprém
14°C

A Balaton-felvidék a világ egyik legjelentősebb földtani öröksége lett

2024. szeptember 2. 12:03 // Forrás: MTI
Nagy elismerést kapott a magyar természeti örökség, hiszen a Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) a világ legjelentősebb földtani helyszínei közé választotta a Bakony–Balaton-felvidék egyedülálló vulkáni képződményeit. Ez a döntés egyúttal a régió jelentőségét is hangsúlyozza, amely nemcsak a tudományos közösség, hanem a természetbarátok és turisták körében is kiemelt figyelmet érdemel.

A Tapolcai-medence vulkánjai 4,5 és 3 millió évvel ezelőtt, a pliocén-pleisztocén korban voltak aktívak. Ezt követően az erózió jellegzetes vulkáni dombokat, úgynevezett tanúhegyeket formált, amelyek a Balaton-felvidék ikonikus tájképeit alkotják. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a tanúhegyek nem az egykori vulkáni felszínformákat mutatják be, hanem azok gyakran gyökerükig lepusztult maradványait, roncsait őrzik. Így alakult ki a térség egyedülálló "fordított tájképe," ahol a mélyből feltörő magma és az időjárás formálta a ma látható különleges geológiai struktúrákat.

A Földön gyakoriak az ilyen, úgynevezett fordított domborzati viszonyok, azonban a Tapolcai-medencében található, egykor lávával feltöltött, szorosan egymás mellett elhelyezkedő freatomagmás vulkánokból álló felszínformák rendkívül ritkák. Az IUGS éppen ezt a különleges geomorfológiai értéket ismerte el, amikor a világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választotta a Bakony–Balaton-felvidéket.

A Nemzetközi Földtudományi Unió korábban már közzétett egy listát a világ első száz legjelentősebb földtani helyszínéről. Ezt a listát idén augusztusban, az IUGS 37., Dél-Koreában megrendezett Nemzetközi Földtani Kongresszusán további száz helyszínnel bővítették. A második százas listán szerepel a Veszprém vármegyében található Bakony–Balaton-felvidéki vulkáni mező, amely egyedüli magyarországi helyszínként került be a rangos válogatásba.

Ez az elismerés még inkább ráirányítja a figyelmet a Bakony–Balaton-felvidék földtani jelentőségére, hiszen ezzel a világ 200 legfontosabb geológiai helyszíne közé emelkedett. A nemzetközi figyelem nemcsak a tudományos közösség, hanem a turizmus szempontjából is jelentős, hiszen a világ minden tájáról érkező kutatók és turisták számára is vonzóvá válhat ez a régió, amely nemcsak a természeti szépségeivel, hanem páratlan geológiai értékeivel is kiemelkedik.

vehir.hu
további cikkek
Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Navracsics Tibor Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Június 9. után kiderült, hogy idén októbertől több polgármester már nem folytatja a közösségért végzett munkáját. Valamelyik településvezető maga döntött úgy, hogy nem indul újra a tisztségért, mások az önkormányzati választás demokratikus versenyében maradtak alul. A tapolcai régióban most ezek a polgármesterek gyűltek össze utoljára együtt, akiket a térség országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor köszöntött. 2024. szeptember 29. 16:31 Az eltérő balatoni életvilágok témáját járta körül a Szabadegyetem előadása Az eltérő balatoni életvilágok témáját járta körül a Szabadegyetem előadása Kedd délután tartották a Múzeumi Szabadegyetem sorozat legutóbbi eseményét. Törő Balázs, a múzeum néprajzos muzeológusa Eltérő balatoni életvilágok: a helyiek és a nyaralótársadalom címmel tartotta meg előadását a Laczkó Dezső Múzeumban. 2023. december 13. 11:51 Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán Hybridart Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán A Balaton-felvidékről szóló, több mint 6 méter hosszú kültéri kiállítás eddig sosem látott szemszögből vizsgálja régiónk domborzatát a Három grácia csobogó szomszédságában, a Kossuth utcán. 2023. december 1. 10:35 Negyedik alkalommal érkezik a Balaton-felvidékre a Kőfeszt, a „nyugalom fesztiválja” Negyedik alkalommal érkezik a Balaton-felvidékre a Kőfeszt, a „nyugalom fesztiválja” Augusztus 2-7 között Kővágóörsön és kilenc másik Balaton-felvidéki településen rendezik meg immáron negyedik alkalommal a Kőfesztet. A fesztivál a tradicionális magyar hagyományokat ötvözi a 21. századi fesztiválok trendejeivel. A VEB 2023 program által is támogatott fesztiválon a képzőművészet, az irodalom, a kézművesség, a gasztronómia és természetesen a zene is megjelenik, utóbbinál idén az egyik húzónév Demjén Ferenc lesz. 2022. július 21. 15:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.