Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A könyvtárból csak egy lépés eljutni Amerikába

2024. szeptember 16. 21:47
Hamarosan húsz éve lesz annak, hogy az American Corner (Amerikai kuckó) megnyitott a veszprémi megyei könyvtár egyik sarkában, ami azóta is hűen képviseli és hirdeti az amerikai kultúra sokszínűségét, mellette pedig kivételes lehetőséget kínál azoknak, akik az angoljukat kötetlen formában és közegben szeretnék csiszolni. Az American Corner életében jelentős változás történt a napokban, a könyvtár épületén belül egy másik, sokkal nagyobb és kényelmesebb helyre költözött. A kuckó veszprémi vezetőjét a jövőbeni terveiről is kérdeztük.

Csupán öt helyen van az országban a veszprémihez hasonló Amerikai kuckó, Pécsen, Debrecenben, Szegeden és persze Budapesten. Az egész világon pedig közel hatszáz olyan közösségi teret lehet találni, amiket kivétel nélkül azért hoztak létre a helyi nagykövetségek segítségével, hogy az adott ország kultúrájához illeszkedve, de minden esetben a tengerentúli értékeket – hagyományokat, ünnepeket, szokásokat és mindenféle USA-ból eredő értéket – bemutassanak, ezzel nem titkoltan képzeletbeli hidat építve az amerikai kontinens és a világ többi földrésze és országa között.

Ezek közül Magyarországon is az egyik legrégebbi Veszprémben működik, aminek 2005-ös indulása óta az Eötvös Károly Megyei Könyvtár ad otthont. Hogy az intézmény és az Amerikai kuckó – angolul American Corner – élete mennyire összefonódott az évek alatt, arra jó példa, hogy első vezetője, dr. Baranyai Tamás ma már a könyvtár igazgatója.

Baranyai TamásBaranyai Tamás

Csütörtökön ő is jelen volt, amikor hivatalosan is megnyitott új helyén az American Corner, ami a földszintről költözött át az épület harmadik emeletére, egy sokkal kényelmesebb és tágasabb helyre, segítve ezzel a jövőbeni tervek megvalósítását, de ezekről majd kicsit később.

A megnyitóünnepségen, ami stílszerűen angol nyelven zajlott jelen volt Melissa Quartell, kulturális attasé az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége részéről, Laura Kaspari Hohmann, regionális vezető, ő Bécsből érkezett Veszprémbe, helyi részről pedig a már említett Baranyai Tamás, könyvtárigazgató, Falussy Boglárka, aki idén májusig vezette a veszprémi American Cornert, valamint Csapó Renáta, aki éppen az ő feladatát vette és szervezi ma is a kuckó programjait.

Tőle tudjuk, hogy az új hely előnyeit már most ki tudják használni, például a csütörtökönként rendszeresen megtartott beszélgetős estjeiken. Ennek az eseménynek a lényege pont az egyszerűségében rejlik, hiszen egy kötetlen, baráti beszélgetésről van szó, ahol különböző hétköznapi, mindenki számára releváns témákat járnak körbe angol nyelven. „Ez a programunk kiváló azoknak, akik elmélyítenék, vagy csak csiszolnák az angoltudásukat, mellette pedig egy erős közösségépítő hatása is van. Nincs életkori korlát, nincs nyelvvizsgához kötve, és ahogy az összes American Corner által szervezett programra igaz, ezen is ingyenesen lehet részt venni.” – Mondta Csapó Renáta portálunknak.

Az Amrican Corner legtöbb programját a könyvtárban szervezik meg, Halloween-estet októberben, de ugyanúgy megünneplik a július 4-ei Függetlenség napját is. Némely esetben viszont a falakon kívül is lehet találkozni velük, ahogy Renátától megtudtuk, egyre több helyi középiskola hívja őket, hogy tartsanak „rendkívüli angolórákat” a középiskolás diákoknak.

Csapó RenátaCsapó Renáta

A programok mellett az American Corner már most is egy nagyon gazdag gyűjteménnyel rendelkezik az angol nyelvű könyvek terén, itt a szakácskönyvtől a szépirodalmig minden fellelhető és kikölcsönözhető. Renátáék pedig folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző interaktív foglalkozásokkal bővítsék a programkínálatukat, főként a középiskolás és egyetemista korosztály számára, miközben kapcsolatban állnak olyan amerikai szervezetekkel, akiken keresztül el lehet jutni az USA-ba középiskolás cserediákprogram keretében, vagy ottani egyetemek kurzusaira is lehet jelentkezni. Ezek mindegyikében tud segíteni és tanácsot adni az American Corner, az érdeklődés pedig már most várakozáson felüli, mondta Renáta.

Első kézből az itteni programokról és felhívásokról az American Corner közösségi felületein lehet informálódni ide kattintva.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja gyászhír Meghalt Liam Payne, az egykori One Direction fiúzenekar tagja A Buenos Aires-i rendőrség tájékoztatása szerint 31 éves korában elhunyt Liam Payne, a One Direction zenekar tagja, miután kizuhant egy helyi hotel harmadik emeletéről.  tegnap 12:00 Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára tíz évvel ezelőtt hozta létre az Amigos a gyerekekért Alapítványt, a kórházban fekvő gyerekeket segítő nonprofit szervezetet. tegnap 21:45 Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Kedd délután volt a Jóra való buzgóság című előadás bemutatója, melyet a szabadságvesztésüket a veszprémi bv. intézetben töltő fogvatartottak mutattak be. A darabot Várnagy Andrea, Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő szakmai irányításával állították színpadra, és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság színháztermében mutatták be. 2024. október 16. 15:18 Ne a vállalkozók igazodjanak a szakképzéshez, hanem fordítva! szakképzés Ne a vállalkozók igazodjanak a szakképzéshez, hanem fordítva! Egész Veszprém vármegyére kiterjedő pályaválasztási és szakmabemutató napot tartottak kedden az ActiCityben, amelyre helyből és a környékről több mint ezer fiatal érkezett, hogy a szakavatott mesteremberek első kézből segítsenek nekik iányba állítani az iránytűjüket a pályaválasztás szempontjából. Eközben egy másik teremben a helyi iparkamara és kormányhivatal a tankerületekkel, szakképzési centrumokkal, a szakminisztériummal és persze a gazdasági szereplőkkel közösen megalapították a Szakképzési és Foglalkoztatási Bizottságot, ami stratégiai jelentőségű lesz a vármegye gazdasági és társadalmi fellendülésében. 2024. október 15. 21:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.