Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon

2024. szeptember 17. 17:36 // Forrás: Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem. 

Ezzel párhuzamosan a katasztrófavédelem folyamatosan szervezi az önkormányzati védvonalon zajló védekezéshez szükséges erők és eszközök rendelkezésre állását.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, főigazgató a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban reggel megtartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a mai naptól öt vármegyében – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Vas és Veszprém vármegyében – a szokásos 24/48-as szolgálati rendről 24/24-es szolgálati rendre áll át a katasztrófavédelem, így a legveszélyeztetettebb helyeken minden nap teljes szolgálati csoportok dolgoznak az árvízi védekezésben. Holnaptól a fővárosban és Nógrád vármegyében támogatja ilyen módon a szervezet a munkálatokat. A mai napon a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hallgatói és oktatói is bekapcsolódtak az árvíz elleni védekezésbe. 

A Vácra induló kontingens egy része. A veszprémi, pétfürdői és balatonfűzfői tűzoltókból álló csapat délután indult a dunai ár elleni védekezésben segíteni. (Fotó: katasztrófavédelem)A Vácra induló kontingens egy része. A veszprémi, pétfürdői és balatonfűzfői tűzoltókból álló csapat délután indult a dunai ár elleni védekezésben segíteni. (Fotó: katasztrófavédelem)

A szervezet árvízi védekezésben jártas vezetőket vezényelt az árvízzel érintett települések önkormányzatának megerősítésére. Azokon a védvonalakon veti be szakembereit a katasztrófavédelem, amelyeken az árvíz elleni védelem megszervezése a polgármester feladata. A Duna hazai vonalán jelenleg harmincöt olyan település van, amelyik önállóan szervezi az árvíz elleni védekezést. Ezekre a településekre a katasztrófavédelem összekötő tiszteket, a vízügy pedig vízügyi műszaki vezetőket delegál. 

A katasztrófavédelem ezen felül homokzsákokat, mobilgátakat, homokzsáktöltéshez szükséges eszközöket és védőruhákat biztosít. 

A Pilismarótnál egész nap szolgálatot teljesítő egység néhány tagja. (Fotó: katasztrófavédelem)A Pilismarótnál egész nap szolgálatot teljesítő egység néhány tagja. (Fotó: katasztrófavédelem)

Vasárnap Magyarországot is elérte a Boris ciklon, amely lehűléssel, esővel és erős széllel érkezett. Ezt követte hétfőn a nyomában járó, és Közép-Európában már komoly pusztítást okozó árhullám. A Szigetközben tegnap már homokzsákokkal védekeztek, Somogy vármegyében viharos szél tombolt, a Duna fővárosi szakaszán is fokozott a készenlét, itt előreláthatólag szombaton tetőzik a vízszint.

Veszprém vármegye valamennyi hivatásos tűzoltó-parancsnoksága 24/24-es szolgálati rendben dolgozik a következő napokban, hogy a vármegye védelmét zavartalanul biztosítani tudják mindaddig, míg a szomszédos vármegyékben, árvízi védvonalakon dolgozó tűzoltóira máshol van nagy szükség.

Pilismarótra negyvenegyen indultak útnak ma, a reggeli órákban, míg Vácra összesen kilencvennégy jól képzett, árvízi védekezésben tapasztalt tűzoltó indult el a délutáni órákban – közölte a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

vehir.hu
további cikkek
A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Katonák és fogvatartottak is küzdenek az árvíz ellen árvíz Katonák és fogvatartottak is küzdenek az árvíz ellen Az árhullám okozta megnövekedett feladatok ellátását napról napra nagyobb létszámban segítik a katonák, mostanra mintegy 1400-an vannak a gátakon, de annyi katona megy a gátakra a következő órákban és napokon is, amennyi csak kell - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden. 2024. szeptember 17. 10:47 A Magyar Honvédség felkészült a gátak védelmére árvíz A Magyar Honvédség felkészült a gátak védelmére A Magyar Honvédség felkészült, készen áll és jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn Nagy István agrárminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón, Mosonmagyaróvár határában a Lajta gátjánál. 2024. szeptember 16. 13:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.