Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Középkori harcosok viadala Veszprémben

2024. szeptember 17. 19:43
Harmadik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Középkori Napot október 12-én, a Magyar Buhurt Szövetség és a Laczkó Dezső Múzeum szervezésében,  valódi időutazást kínálva a középkor világába.

Hegedűs Barbara alpolgármester szerint ez a rendezvény igazi kuriózum, amely „művészi szemlélettel, a lovagi életérzés hiteles visszaadásával kínál kivételes élményt a látogatóknak.” A buhurt torna a program egyik központi eleme lesz, ahol 12 csapat méri össze erejét korhű acélpáncélokban, amelyek nemcsak látványosak, de a harcosokat is védik a fegyverek súlyos csapásaitól. A versenyen résztvevők modern technikákat ötvöznek középkori harci felszereléssel, ami még lenyűgözőbbé teszi az összecsapásokat – hangzott el kedden, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

Hegedűs Barbara alpolgármesterHegedűs Barbara alpolgármester

Újváry Ádám, a Magyar Buhurt Szövetség képviselője hangsúlyozta, hogy a torna nemzetközi jelentőségű. A résztvevők között nemcsak magyar, hanem külföldi csapatok is lesznek, hiszen a szomszédos országokból is érkeznek harcosok. „Ez a sport nemcsak látványos, de komoly fizikai állóképességet is igényel, hiszen a páncélzatok akár 20-30 kilogrammot is nyomnak, és a harcosoknak teljes erővel kell küzdeniük.”

A rendezvény különlegessége továbbá, hogy a harcosok hagyományőrző táborokban élnek majd a verseny ideje alatt, ahol korhű ételeket készítenek maguknak, amit a látogatók is megtekinthetnek. A buhurt tornát egy középkori zenekar kíséri végig, fokozva az autentikus hangulatot és még mélyebb élményt kínálva azoknak, akik szeretnének visszarepülni az időben.

Újváry Ádám, Péterváry-Szanyi Brigitta és Hegedűs BarbaraÚjváry Ádám, Péterváry-Szanyi Brigitta és Hegedűs Barbara

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója kiemelte, hogy a Veszprémvölgy különösen ideális helyszín az eseményhez, kirakodó vásárhoz és a tornához.

„Rengeteg középkori lelet került elő a környéken zajló régészeti ásatások során, amelyeket most interaktív módon szeretnénk bemutatni a közönségnek. Így a látogatók nemcsak vitrinben láthatják majd ezeket a tárgyakat, hanem részesei is lehetnek a középkori világ bemutatásának.”

A buhurt tornák az esemény csúcspontjai lesznek, ahol a harcosok különböző fegyverekkel, például kardokkal, buzogányokkal és csatabárdokkal mérik össze erejüket. Ezek az összecsapások rendkívül látványosak, hiszen a harcosok teljes páncélban küzdenek meg egymással, hitelesen megidézve a középkori csaták atmoszféráját. A vértezetek nemcsak súlyosak, de jól védik a harcosokat az ütések és vágások ellen is, így a buhurt mára nemcsak hagyományőrzés, hanem komoly versenysporttá vált, amely évről évre egyre több érdeklődőt vonz. A versenyeken szigorú szabályok szerint zajlanak a küzdelmek, és bár a páncélzat védelmet biztosít, a harcosok gyakran zúzódásokkal és kisebb sérülésekkel távoznak a küzdelemből. A buhurt tehát nemcsak egy látványos, hanem rendkívül kihívást jelentő sport, amelyben a fizikai erő, a taktikai gondolkodás és a kitartás mind kulcsfontosságú szerepet játszanak.

 

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
A Laczkó Dezső Múzeum 120 éves múltja: a város kulturális szíve és öröksége A Laczkó Dezső Múzeum 120 éves múltja: a város kulturális szíve és öröksége Szerda délután ünnepélyes sajtótájékoztatóval egybekötött kiállításmegnyitón tisztelegtek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum előtt, amely immár 120 éve őrzi és mutatja be a város kulturális és történelmi örökségét. tegnap 20:53 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43 Öt premiert, három ősbemutatót tervez a szezonra a Pannon Várszínház színház Öt premiert, három ősbemutatót tervez a szezonra a Pannon Várszínház A most induló 2024/25-ös színházi évadra vonatkozó terveit ismertette Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója hétfőn, a Hangvillában tartott sajtótájékoztatón. 2024. szeptember 17. 16:55 A költőknek és mérnököknek köszönhetjük a mai Balatont A költőknek és mérnököknek köszönhetjük a mai Balatont Az idén szeptemberben életre hívott Balatoni Polgári Szalonon Navracsics Tibor két meghívott vendége a kortárs magyar irodalom két meghatározó szereplője, Ugron Zsolna és Nyáry Krisztián volt. tegnap 14:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.