Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
19°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
19°C

A Laczkó Dezső Múzeum 120 éves múltja: a város kulturális szíve és öröksége

tegnap 20:53
Szerda délután ünnepélyes sajtótájékoztatóval egybekötött kiállításmegnyitón tisztelegtek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum előtt, amely immár 120 éve őrzi és mutatja be a város kulturális és történelmi örökségét.

A múzeum hosszú, gazdag múltjával – amely 1904-ben kezdődött az első kiállítással – mára meghatározó intézményévé vált Veszprém városának. Kezdetben a múzeum saját épület híján a veszprémi megyháza termeiben fogadta a látogatókat, de az idő előrehaladtával saját, méltó helyre költözhetett. Az Európa Kulturális Fővárosa címnek köszönhetően tavaly jelentős felújításon esett át, így ma kívül-belül megújulva várja a látogatókat.

A Laczkó Dezső Múzeum 1904-ben nyitotta meg első kiállítását, akkor még saját épület híján a veszprémi Megyeháza termeiben kapott helyet. A múzeum az elmúlt több mint egy évszázad során jelentős átalakulásokon ment keresztül, de mindig hű maradt ahhoz a küldetéséhez, hogy Veszprém és környékének kulturális és történelmi örökségét őrizze. Az intézmény hosszú évek alatt a város egyik legjelentősebb kulturális központjává vált, és ma már elválaszthatatlan a város identitásától.

A múzeum névadója, Laczkó Dezső (1860–1932) piarista szerzetes, régész és földrajztudós, aki életét a helyi történelmi és régészeti kincsek feltárásának és megőrzésének szentelte. Laczkó Dezső régészeti kutatásai különösen a Balaton-felvidék területére összpontosultak, ahol számos értékes leletet talált és dokumentált. Munkásságának köszönhetően a múzeum a kezdetektől fogva fontos tudományos bázis volt, és a város kulturális emlékeinek megőrzése mellett nemzetközi szinten is elismert kutatásokat folytatott.

Tavaly Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa program részeként jelentős fejlesztéseken ment keresztül, amelyből a Laczkó Dezső Múzeum is részesült. Az épület kívül-belül megújult, így most már a modern technológiai követelményeknek megfelelő, interaktív kiállításokat is kínál. Az új kiállítások a fiatalokat és a diákokat is igyekeznek megszólítani, akik így interaktív módon ismerhetik meg a város történelmét.

Péterváry-Szanyi Brigitta és Hegedűs BarbaraPéterváry-Szanyi Brigitta és Hegedűs Barbara

Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere a megnyitón elmondta, hogy a múzeum mindig központi szerepet játszott a város kulturális életében. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat folyamatosan támogatja az intézmény munkáját, és a felújított épület egy új korszak kezdetét jelenti az intézmény számára. Az új kiállítás 120 év történetét mutatja be, bepillantást engedve abba, hogyan épültek fel a múzeum kiállításai az évek során. A modern technológiai megoldások lehetőséget adnak a fiatalok számára, hogy interaktív módon fedezzék fel a város múltját.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatója beszédében kiemelte, hogy az új kiállítás elsősorban a veszprémieket célozza meg. A helyi emlékek és identitás megőrzése mindig is a múzeum elsődleges célja volt, és ebben a munkában a múzeum dolgozói játszották a legfontosabb szerepet. Az elmúlt 120 év során a kurátorok, igazgatók és egyéb munkatársak kiemelkedő munkájukkal biztosították, hogy Veszprém történelmi öröksége fennmaradjon, és az utókor is megismerhesse azokat. Az igazgató külön kiemelte Pátkai Ádám Sándor régész, tudományos titkár és Törő Balázs néprajzos muzeológus munkáját, akik a kiállítás kurátorai. 

Dr. Regenye JuditDr. Regenye Judit

Dr. Regenye Judit régész, aki a kiállítást megnyitotta, nosztalgikus hangvételű beszédében elismerését fejezte ki kollégáinak, akik évtizedeken át dolgoztak azon, hogy a múzeum látogatóbarát, mégis tudományos szempontból hiteles intézmény maradhasson. Különösen fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a múzeum új kiállítása harmonikusan ötvözi a régi és új elemeket, és a látogatók igényeit is kielégíti. Mint mondta, egy kiállított tárgynál nem csupán annak esztétikai értéke számít, hanem az a tudás és ismeret, amit az utókornak közvetít.

A Laczkó Dezső Múzeum és Veszprém kapcsolata elválaszthatatlan egymástól. Ahogyan a múzeum őrzi a város történelmét, úgy Veszprém is a múzeum támogatásával építi jövőjét. Az intézmény nemcsak a város múltját mutatja be, hanem aktívan hozzájárul annak kulturális életéhez a jelenben is. A felújított épület és a modernizált kiállítások révén a Laczkó Dezső Múzeum új korszakba lépett, amelyben a hagyomány és az innováció találkozik, és amely továbbra is meghatározó szerepet játszik a város kulturális identitásának alakításában.

Balogh Dóra
Vámosi Patrik
további cikkek
A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 Középkori harcosok viadala Veszprémben Középkori harcosok viadala Veszprémben Harmadik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Középkori Napot október 12-én, a Magyar Buhurt Szövetség és a Laczkó Dezső Múzeum szervezésében,  valódi időutazást kínálva a középkor világába. 2024. szeptember 17. 19:43 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43 Öt premiert, három ősbemutatót tervez a szezonra a Pannon Várszínház színház Öt premiert, három ősbemutatót tervez a szezonra a Pannon Várszínház A most induló 2024/25-ös színházi évadra vonatkozó terveit ismertette Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója hétfőn, a Hangvillában tartott sajtótájékoztatón. 2024. szeptember 17. 16:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.