Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Boston jazz öröksége

2010. július 29. 6:30
A Veszprémi Ünnepi Játékok csütörtöki programját (Chick Corea Freedom Band) az esőhelyszínen, a Veszprém Arénában rendezik!

A Veszprémi Ünnepi Játékok idei első sztárvendége a jazzfenomén Chick Corea.

A világhírű jazz-zongorista, Chick Corea és csapata, a The Freedom Band indítja el a 7. Veszprémi Ünnepi Játékok nézőit azon a különleges zenei utazáson, amelyet a város legexkluzívabb nyári programja nyújt.

Chick Corea 1941-ben született, és az 1940-es évek feketeszmokingos jazzvilágában nevelkedett fel. Apja, Armando, jazztrombitás volt, és egy dixieland együttest vezetett Bostonban. Már négyévesen megismertette fiát a zongorával, és az akkor beléivódott bebop műfaj egész munkásságára kihatott. Nyolc esztendősen már dobolni tanult, amit később zongorajátékában is viszonthallhatunk, saját, egyedi ritmusvariációi, amelyekben a zongorát ütős hangszerként használja, a mai napig jellegzetes Corea stílusjegyek. Nagy hatással volt zenei pályafutására Salvatore Sullo hangverseny-zongorista – akit először nyolcéves korában hallott játszani –, ő megismertette meg vele a klasszikus zenét, és bevezette a zenei fogalmazás művészetébe. Első komolyabb sikerei a ’70-es évek elején érték, 1973-ban jelölték először Grammy-díjra, ’75-ben meg is nyerte – és utána még 12 alkalommal. Több saját bandát is alapított, így ismerkedett meg a latin zenével, amely számára kikapcsolódást jelentett a komolyabb jazzhez képest.

A VÜJ látogatói számára is igazi kikapcsolódást ígér Chick Corea, egy időutazást, amely során végigkísérhetjük a jazz elmúlt 70 év alatt történt változásait. A veszprémi vár bostoni teaházzá alakul át, ahol a betérő vendégek átadhatják magukat a Corea-féle fúziós jazz élvezeteinek.

Mindennek fényében biztos, hogy aki csütörtök este egy pohár finom bor és esetleg egy jó szivar mellett csoportos katarzisra vágyik, a Veszprémi Ünnepi Játékok nyitó estjén megtalálja. Addig is egy kis ízelítő: Chick Corea & Freedom Band - Monk’s Dream

Bővebb információ az esőhelyszínről innen: http://veszpremfest.hu
 

Tiger Szabolcs
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.