Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Boston jazz öröksége

2010. július 29. 6:30
A Veszprémi Ünnepi Játékok csütörtöki programját (Chick Corea Freedom Band) az esőhelyszínen, a Veszprém Arénában rendezik!

A Veszprémi Ünnepi Játékok idei első sztárvendége a jazzfenomén Chick Corea.

A világhírű jazz-zongorista, Chick Corea és csapata, a The Freedom Band indítja el a 7. Veszprémi Ünnepi Játékok nézőit azon a különleges zenei utazáson, amelyet a város legexkluzívabb nyári programja nyújt.

Chick Corea 1941-ben született, és az 1940-es évek feketeszmokingos jazzvilágában nevelkedett fel. Apja, Armando, jazztrombitás volt, és egy dixieland együttest vezetett Bostonban. Már négyévesen megismertette fiát a zongorával, és az akkor beléivódott bebop műfaj egész munkásságára kihatott. Nyolc esztendősen már dobolni tanult, amit később zongorajátékában is viszonthallhatunk, saját, egyedi ritmusvariációi, amelyekben a zongorát ütős hangszerként használja, a mai napig jellegzetes Corea stílusjegyek. Nagy hatással volt zenei pályafutására Salvatore Sullo hangverseny-zongorista – akit először nyolcéves korában hallott játszani –, ő megismertette meg vele a klasszikus zenét, és bevezette a zenei fogalmazás művészetébe. Első komolyabb sikerei a ’70-es évek elején érték, 1973-ban jelölték először Grammy-díjra, ’75-ben meg is nyerte – és utána még 12 alkalommal. Több saját bandát is alapított, így ismerkedett meg a latin zenével, amely számára kikapcsolódást jelentett a komolyabb jazzhez képest.

A VÜJ látogatói számára is igazi kikapcsolódást ígér Chick Corea, egy időutazást, amely során végigkísérhetjük a jazz elmúlt 70 év alatt történt változásait. A veszprémi vár bostoni teaházzá alakul át, ahol a betérő vendégek átadhatják magukat a Corea-féle fúziós jazz élvezeteinek.

Mindennek fényében biztos, hogy aki csütörtök este egy pohár finom bor és esetleg egy jó szivar mellett csoportos katarzisra vágyik, a Veszprémi Ünnepi Játékok nyitó estjén megtalálja. Addig is egy kis ízelítő: Chick Corea & Freedom Band - Monk’s Dream

Bővebb információ az esőhelyszínről innen: http://veszpremfest.hu
 

Tiger Szabolcs
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.