Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C

Karmester nélküli zenekar vagyunk

2010. július 29. 6:40
Jó volna, ha lennének olyan tárgyaink és helyeink, partnereink, amelyeket például a Veszprémi Ünnepi Játékok alkalmával aktualizálhatnánk.

A Veszprémi Ünnepi Játékok olyan zenei, kulturális nagyrendezvény, amely a zenei műfajok között – nem egy műfaj mellett megkötve – magát a legmagasabb minőséget kívánja bemutatni nézőinek évről évre – olvasható a fesztivál honlapján.


Debreczeny Zoltán

Debreczeny Zoltán veszprémi festőművész is fesztivállátogató, bár az idei évben Kapolcson tevékenykedik, mivel a Művészetek Völgye egybeesik városunk rendezvényével. Találkozásunk alkalmával beszélgettünk az Ünnepi Játékokról, annak jó és rossz oldaláról. Egy dolgot már a legelején leszögezett: maga a fesztivál nagyon jó, Mészáros Zoltán és munkatársai profi módon csinálják. A Munkácsy kiállítás mindenestől nagyszerű!

– Nem a Játékokból hiányolok valamit, hanem mellőle – mondja Debreczeny Zoltán. – Van egy őszibarack, aminek van magja, de nincs húsa. Hiányzik a városból az a fesztiválhangulat, ami egy normális nyugat-európai országban természetes. Vendégeinket – akár van jegyük, akár nincs –, az érkezés pillanatától a távozásig el kellene kápráztatni mindennel, ami aktuális. A Tűztorony órája a „feszt” szignálját játszhatná, nem beszélve a buszok, taxik magnójáról. Úton-útfélen a fellépők CD-ibe kellene botlani. Hiányoznak az utcáról a klasszikusokat játszó utcazenészek, nem kéri senki, hogy a könyvesboltok, galériák, helyi művészek kapcsolódjanak a nagy egészhez, tolják a város szekerét. Pedig külön-külön minden kellékünk-szólamunk létezik, de Veszprém így olyan zenekar, aminek nincs karmestere.
Ráadásul ez nem is pénz kérdése.

– A városba látogató fesztiválozók többsége csak pár órával a műsorok kezdete előtt érkezik. Leparkol, majd a kezdésre felsétál a várba, talán eszik, iszik is valamit, de a zene elhalkulásával távozik. Nincs semmi, ami miatt érdemes lenne korábban jönni. Mi az a tutira ajánlott hely, vagy látnivaló, ami marasztalná, vagy arra ösztönözné a fesztvendéget, hogy visszalátogasson? Tudom, hogy az Utcazenére már hívjuk, várjuk a barátainkat, miért ne tehetnénk ezt a feszt esetében is? Tíz napon át rengetegszer ajánlom Kapolcs népének a Munkácsy kiállítást, és persze Veszprémet.

– A jó fesztiválhangulathoz minden alkalmas és turistavonzó szolgáltatást be kellene vonni a rendezvénybe (pl. úgy, mint a Pécsi Országos Színházi Találkozó – POSzT eseményeit). Hiányzik a nyüzsi. Ha a fesztivál idején nem vágyom besétálni a városba, akkor valaki rosszul csinál valamit. Miért mennénk be? Mi történik a belvárosban a várbeli programokon kívül? Nincs ünnepi hangulat, nincs pörgés. Kritika a részemről, de a honlapon sincs fenn az az információ, hogy csatornázás van a városban – így előre figyelmeztethetnénk a hozzánk látogatókat. Nem megyünk elébe a dolgoknak. Megjegyzem, hogy a csatornázáson kívül minden dohogás a korábbi évekre vonatkozik, és idénre már nyitott kapukon dörömbölök…

– Jó volna lajstromba venni azon tárgyainkat, helyeinket, művészeinket, akik-amik egy ilyen fesztivál alkalmával állandó partnerként hozzá is teszik a magukét a maghoz, a nagy egészhez – fogalmazza meg a végkövetkeztetést Debreczeny Zoltán. – A városnak vannak ki nem használt tartalékai, értékek és értékes emberek formájában és személyében.
 

Janni Anikó
további cikkek
A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. ma 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. ma 13:33 X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.