Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Karmester nélküli zenekar vagyunk

2010. július 29. 6:40
Jó volna, ha lennének olyan tárgyaink és helyeink, partnereink, amelyeket például a Veszprémi Ünnepi Játékok alkalmával aktualizálhatnánk.

A Veszprémi Ünnepi Játékok olyan zenei, kulturális nagyrendezvény, amely a zenei műfajok között – nem egy műfaj mellett megkötve – magát a legmagasabb minőséget kívánja bemutatni nézőinek évről évre – olvasható a fesztivál honlapján.


Debreczeny Zoltán

Debreczeny Zoltán veszprémi festőművész is fesztivállátogató, bár az idei évben Kapolcson tevékenykedik, mivel a Művészetek Völgye egybeesik városunk rendezvényével. Találkozásunk alkalmával beszélgettünk az Ünnepi Játékokról, annak jó és rossz oldaláról. Egy dolgot már a legelején leszögezett: maga a fesztivál nagyon jó, Mészáros Zoltán és munkatársai profi módon csinálják. A Munkácsy kiállítás mindenestől nagyszerű!

– Nem a Játékokból hiányolok valamit, hanem mellőle – mondja Debreczeny Zoltán. – Van egy őszibarack, aminek van magja, de nincs húsa. Hiányzik a városból az a fesztiválhangulat, ami egy normális nyugat-európai országban természetes. Vendégeinket – akár van jegyük, akár nincs –, az érkezés pillanatától a távozásig el kellene kápráztatni mindennel, ami aktuális. A Tűztorony órája a „feszt” szignálját játszhatná, nem beszélve a buszok, taxik magnójáról. Úton-útfélen a fellépők CD-ibe kellene botlani. Hiányoznak az utcáról a klasszikusokat játszó utcazenészek, nem kéri senki, hogy a könyvesboltok, galériák, helyi művészek kapcsolódjanak a nagy egészhez, tolják a város szekerét. Pedig külön-külön minden kellékünk-szólamunk létezik, de Veszprém így olyan zenekar, aminek nincs karmestere.
Ráadásul ez nem is pénz kérdése.

– A városba látogató fesztiválozók többsége csak pár órával a műsorok kezdete előtt érkezik. Leparkol, majd a kezdésre felsétál a várba, talán eszik, iszik is valamit, de a zene elhalkulásával távozik. Nincs semmi, ami miatt érdemes lenne korábban jönni. Mi az a tutira ajánlott hely, vagy látnivaló, ami marasztalná, vagy arra ösztönözné a fesztvendéget, hogy visszalátogasson? Tudom, hogy az Utcazenére már hívjuk, várjuk a barátainkat, miért ne tehetnénk ezt a feszt esetében is? Tíz napon át rengetegszer ajánlom Kapolcs népének a Munkácsy kiállítást, és persze Veszprémet.

– A jó fesztiválhangulathoz minden alkalmas és turistavonzó szolgáltatást be kellene vonni a rendezvénybe (pl. úgy, mint a Pécsi Országos Színházi Találkozó – POSzT eseményeit). Hiányzik a nyüzsi. Ha a fesztivál idején nem vágyom besétálni a városba, akkor valaki rosszul csinál valamit. Miért mennénk be? Mi történik a belvárosban a várbeli programokon kívül? Nincs ünnepi hangulat, nincs pörgés. Kritika a részemről, de a honlapon sincs fenn az az információ, hogy csatornázás van a városban – így előre figyelmeztethetnénk a hozzánk látogatókat. Nem megyünk elébe a dolgoknak. Megjegyzem, hogy a csatornázáson kívül minden dohogás a korábbi évekre vonatkozik, és idénre már nyitott kapukon dörömbölök…

– Jó volna lajstromba venni azon tárgyainkat, helyeinket, művészeinket, akik-amik egy ilyen fesztivál alkalmával állandó partnerként hozzá is teszik a magukét a maghoz, a nagy egészhez – fogalmazza meg a végkövetkeztetést Debreczeny Zoltán. – A városnak vannak ki nem használt tartalékai, értékek és értékes emberek formájában és személyében.
 

Janni Anikó
további cikkek
Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. ma 16:41 A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. ma 13:28 A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián kultúra A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián Összművészeti konferenciával kezdte meg az érdemi munkáját a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportja. ma 8:35 Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Királynék Földjén Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná. tegnap 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.