Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Karmester nélküli zenekar vagyunk

2010. július 29. 6:40
Jó volna, ha lennének olyan tárgyaink és helyeink, partnereink, amelyeket például a Veszprémi Ünnepi Játékok alkalmával aktualizálhatnánk.

A Veszprémi Ünnepi Játékok olyan zenei, kulturális nagyrendezvény, amely a zenei műfajok között – nem egy műfaj mellett megkötve – magát a legmagasabb minőséget kívánja bemutatni nézőinek évről évre – olvasható a fesztivál honlapján.


Debreczeny Zoltán

Debreczeny Zoltán veszprémi festőművész is fesztivállátogató, bár az idei évben Kapolcson tevékenykedik, mivel a Művészetek Völgye egybeesik városunk rendezvényével. Találkozásunk alkalmával beszélgettünk az Ünnepi Játékokról, annak jó és rossz oldaláról. Egy dolgot már a legelején leszögezett: maga a fesztivál nagyon jó, Mészáros Zoltán és munkatársai profi módon csinálják. A Munkácsy kiállítás mindenestől nagyszerű!

– Nem a Játékokból hiányolok valamit, hanem mellőle – mondja Debreczeny Zoltán. – Van egy őszibarack, aminek van magja, de nincs húsa. Hiányzik a városból az a fesztiválhangulat, ami egy normális nyugat-európai országban természetes. Vendégeinket – akár van jegyük, akár nincs –, az érkezés pillanatától a távozásig el kellene kápráztatni mindennel, ami aktuális. A Tűztorony órája a „feszt” szignálját játszhatná, nem beszélve a buszok, taxik magnójáról. Úton-útfélen a fellépők CD-ibe kellene botlani. Hiányoznak az utcáról a klasszikusokat játszó utcazenészek, nem kéri senki, hogy a könyvesboltok, galériák, helyi művészek kapcsolódjanak a nagy egészhez, tolják a város szekerét. Pedig külön-külön minden kellékünk-szólamunk létezik, de Veszprém így olyan zenekar, aminek nincs karmestere.
Ráadásul ez nem is pénz kérdése.

– A városba látogató fesztiválozók többsége csak pár órával a műsorok kezdete előtt érkezik. Leparkol, majd a kezdésre felsétál a várba, talán eszik, iszik is valamit, de a zene elhalkulásával távozik. Nincs semmi, ami miatt érdemes lenne korábban jönni. Mi az a tutira ajánlott hely, vagy látnivaló, ami marasztalná, vagy arra ösztönözné a fesztvendéget, hogy visszalátogasson? Tudom, hogy az Utcazenére már hívjuk, várjuk a barátainkat, miért ne tehetnénk ezt a feszt esetében is? Tíz napon át rengetegszer ajánlom Kapolcs népének a Munkácsy kiállítást, és persze Veszprémet.

– A jó fesztiválhangulathoz minden alkalmas és turistavonzó szolgáltatást be kellene vonni a rendezvénybe (pl. úgy, mint a Pécsi Országos Színházi Találkozó – POSzT eseményeit). Hiányzik a nyüzsi. Ha a fesztivál idején nem vágyom besétálni a városba, akkor valaki rosszul csinál valamit. Miért mennénk be? Mi történik a belvárosban a várbeli programokon kívül? Nincs ünnepi hangulat, nincs pörgés. Kritika a részemről, de a honlapon sincs fenn az az információ, hogy csatornázás van a városban – így előre figyelmeztethetnénk a hozzánk látogatókat. Nem megyünk elébe a dolgoknak. Megjegyzem, hogy a csatornázáson kívül minden dohogás a korábbi évekre vonatkozik, és idénre már nyitott kapukon dörömbölök…

– Jó volna lajstromba venni azon tárgyainkat, helyeinket, művészeinket, akik-amik egy ilyen fesztivál alkalmával állandó partnerként hozzá is teszik a magukét a maghoz, a nagy egészhez – fogalmazza meg a végkövetkeztetést Debreczeny Zoltán. – A városnak vannak ki nem használt tartalékai, értékek és értékes emberek formájában és személyében.
 

Janni Anikó
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.