Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

75 éves jubileumát ünnepli a Pannon Egyetem

tegnap 21:38
A Pannon Egyetem a héten ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, amely nemcsak az intézmény, de Veszprém városa számára is fontos mérföldkő. Az egyetem hosszú és gazdag múltra tekint vissza, hiszen az évtizedek során központi szereplővé vált a térség oktatási és kutatási életében.

Az eredetileg 1949-ben Veszprémi Vegyipari Egyetem néven alapított intézmény célja az volt, hogy választ adjon az akkori ipari igényekre, elsősorban a vegyészmérnök-képzés terén. Az első évtizedekben a vegyipar és a kémiai tudományok oktatása határozta meg az egyetem arculatát. Az intézmény idővel folyamatosan bővítette képzési kínálatát, és 2006-ban kapta meg a Pannon Egyetem nevet, jelezve ezzel azt a törekvését, hogy regionálisan és nemzetközileg is meghatározó szereplővé váljon. Az egyetem ma már több karon és tudományterületen kínál magas szintű képzéseket, köztük a gazdaságtudományok, informatikai, mérnöki, bölcsészettudományi és mezőgazdasági területeken is.

A 75 éves évforduló alkalmából az egyetem számos rendezvényt és megemlékezést szervez, amelyek nemcsak a múltat ünneplik, hanem a jövőbe tekintve kívánják tovább erősíteni az intézmény szerepét a régióban és az országban.

Dr. Abonyi JánosDr. Abonyi János

Az eseménysorozat kiemelt pontja a szeptember 26-án tartott jubileumi ünnepség, ahol Dr. Abonyi János, az egyetem rektora nyitotta meg az eseményt. Beszédében a közösség összetartó erejét és a jövő generációk számára való felelősséget hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy a világunk tele van válságokkal, és elérkezett az idő, hogy Tamási Áron gondolatát újraértelmezzük: „Azért vagyunk a világon, hogy a következő generáció is otthon legyen benne.”

A rektor kifejtette, hogy a legnagyobb örökség, amit adhatunk, egy olyan otthon megteremtése, amely a szeretetteljes gondolkodásra, tudományra, kultúrára és a jövő iránti bizakodásra épít. Hangsúlyozta, hogy a közösségi siker legfőbb kulcsa az örökség megőrzése és gazdagítása, így a mai ünnep elsődlegesen az egyetem generációkon átívelő közösségéért és a háláról szól.

Abonyi János megemlékezett arról is, hogy 75 évvel ezelőtt az intézmény 16 oktató és 107 hallgató részvételével indult el, és azóta folyamatosan gyarapítja hagyományait. A rektor kiemelte, hogy az egyetem nemcsak a saját fejlődéséért, hanem környezete fejlődéséért is fáradozik.

A beszéd végén köszönetet mondott az elődöknek, akik elkötelezett munkájukkal és elhivatottságukkal alapot teremtettek az intézmény sikeréhez, amely mára egy jelentős közösséggé nőtte ki magát. Emlékeztetett mindenkit arra, hogy a közös felelősségünk, hogy ezt az örökséget tovább adjuk a következő generációknak.

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a jubileum alkalmából köszönetet mondott mindazoknak, akik egykor hozzájárultak az intézmény megalapításához, valamint azoknak, akik azóta is elkötelezetten dolgoznak a Pannon Egyetem hírnevének öregbítésén és hagyományainak megőrzésén. A polgármester kiemelte, hogy a múlt és a jelen összefonódása a jövő sikerének kulcsa, és bízik abban, hogy a következő évtizedekben is hasonló szellemiséggel folytatják az intézmény munkáját.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő, aki egykor szintén az egyetem hallgatói közé tartozott, beszédében tisztelettel méltatta az intézmény történelmi jelentőségét és a közösségre gyakorolt hatását. Hangsúlyozta, hogy a Pannon Egyetem Veszprém város fejlődésének egyik kulcsszereplője, és rámutatott, hogy a város és az egyetem közös története, amely a középkori oktatási hagyományokkal kezdődött, az elmúlt évtizedek során meghatározóvá vált.

Ovádi PéterOvádi Péter

A képviselő visszatekintett a város történetének fordulópontjaira, kiemelve, hogy a város mindig is erős kapcsolatot ápolt az oktatással és a tudománnyal. Megemlítette, hogy Veszprém és a Pannon Egyetem együtt formálták egymás sikereit, és a felsőoktatási intézmény nemcsak a helyi, hanem a nemzetközi porondon is elismertséget szerzett.

Ovádi Péter háláját fejezte ki azoknak, akik az elmúlt 75 évben hozzájárultak az egyetem fejlődéséhez, különösen a tanárokat és dolgozókat dicsérve, akik nap mint nap elkötelezetten dolgoztak és dolgoznak jelenleg is az egyetem sikeréért.

Az egyetem büszke arra, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében is aktívan részt vesz a kulturális és tudományos események szervezésében, ami újabb lehetőséget nyújt arra, hogy nemzetközi szinten is reflektorfénybe kerüljön. A jövőben is fontos célkitűzésük, hogy erősítsék a nemzetközi kapcsolatokat, bővítsék kutatási együttműködéseiket, és támogassák a tehetséges diákokat modern, korszerű környezetben.

Az intézmény jubileuma nemcsak az oktatók és a hallgatók számára jelent ünnepet, hanem a város és a régió számára is, hiszen a Pannon Egyetem hosszú évtizedek óta szoros kapcsolatban áll Veszprém gazdasági és kulturális életével. A jövőre nézve az egyetem célja, hogy továbbra is a térség innovációs motorja maradjon, úgy, hogy mindeközben hű marad hagyományaihoz és értékeihez.

A délutáni programok már a szélesebb közönség számára is nyitottak voltak. Ezek között szerepelt egy „Akkor és most” fotókiállítás, amely az elmúlt 75 év legemlékezetesebb pillanatait mutatta be az alsó kampusz kerítésein. Emellett egy egyetemtörténeti kiállítás is megnyílt a B és C épületek közötti folyosón, amelyen a Pannon Egyetem történetének legfontosabb mérföldköveit láthatták az érdeklődők. A nap folyamán egy pontgyűjtő játékot is szerveztek, amely keretében a hallgatók és az egyetemi dolgozók megismerkedhettek az egyetem különböző karaival és egységeivel. A programok között szerepelt sakk- és sudoku verseny, társasjáték délután, valamint óriás darts játék is. A zenei programok kedvelői számára a "Pannon Jazz" biztosított lehetőséget, ahol fiatal zenei tehetségek mutatkoztak be. A Pannon közTérben különböző filmvetítéseket tartottak, míg az egyetemtörténeti kiállítás megnyitója és a hozzá kapcsolódó tárlatvezetések az egyetem múltját és eredményeit mutatták be az érdeklődőknek​.

Galéria
75 éves jubileumát ünnepli a Pannon Egyetem
vehir.hu
Kovács Bálint
Vámosi Patrik

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.