Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az állatvédelem csapatmunka

ma 15:24
Hétfőn elindul az idei állatvédelmi témahét, amihez az országban több mint 2200 bölcsőde, óvoda és iskola csatlakozott már, előtte viszont Veszprémben zárult egy tizenhét állomásból álló roadshow, amin kifejezetten a pedagógusoknak mutatták be azt a módszertant, amivel hatékonyan lehet átadni az állatvédelemmel kapcsolatos ismereteket a gyerekeknek.

Csütörtök délután a Ringató Óvodában találkoztak a környék pedagógusai, hogy részt vegyenek annak a roadshow-nak az utolsó állomásán, amit még Ovádi Péter, állatvédelmi kormánybiztos hirdetett meg abból a célból, hogy a gyermekekkel foglalkozó szakemberek első kézből tájékozódhassanak az állatvédelem pedagógiai módszertanáról.

A veszprémi helyszín már önmagában is szimbolikus volt, hiszen a Ringató Óvoda is elnyerte az ugyancsak a kormánybiztos kabinete által életre hívott állatvédő óvoda címet.

A megjelenteket először Ovádi Péter köszöntötte, aki rövid helyzetelemzésében elmondta, hogy bár az állatvédelmet amagyar alaptörvény már korábban is definiálta, sokáig nem volt alapfogalom az oktatásban. Pedig a jövő állattartói a mai gyerekek, ezért kezdték el minden lehetséges módon az oktatási intézményekben is tematizálni ezt kérdést, így pedig kijelenthető, hogy az állatvédelem igazi csapatmunka, amiben a pedagógusoknak is nagy szerepe van, mondta Ovádi Péter.

Mára sikerült elérni azt, hogy a most induló állatvédelmi témahétre 2280 intézményből 2000-nél is több pedagógus jelentkezett, ők 300 ezer gyermeket regisztráltak be, de ha összeadjuk ezen intézmények összes gyermekét, akkor 700 ezernél is több résztvevővel lehet számolni, akikhez eljut majd a felelős állattartás üzenete.

Ennek egyik fontos eleme, hogy az állatvédelem szorosan összefügg az embervédelemmel is, de erről már dr. Koska Hedvig, a témahét projektvezetője beszélt az előadásában, amiben több megdöbbentő adatot is hozott.

Például megemlítette, hogy a gyermekkori állatkínzás sajnálatosan nem is annyira ritka jelenség, azt pedig tények bizonyítják, hogy számos erőszakos bűnelkövető gyermekkorában fel lehet idézni ilyen állatok kárára elkövetett cselekményeket. Ezért is olyan fontos, hogy az iskolákban felfigyeljenek arra, ha ilyet tapasztalnak a pedagógusok és időben lépjenek gyermekpszichológusokkal karöltve.

Az előadás többi részében már az állatvédelem kapcsán előremutató módszerek voltak kivesézve, valamint azok a programok, amiket központilag indítottak, hogy még inkább elterjedjenek a pozitív üzenetek.

Ilyen többek közt a már említett „Év állatvédő bölcsődéje/óvodája/iskolája” cím, amit már 462 intézmény nyert el az országban, hamarosan pedig meg lehet majd pályázni az „Örökös állatbarát” címet is.

Ezzel párhuzamosan a Miskolci Egyetemen állatvédelmi szakjogász képzés indult, a Pannon Egyetemen pedig állatvédelem-pedagógiai módszerek szakirányú továbbképzési szak, szintén az állatvédelmi törekvéseket erősítve.

Szintén az oktatáshoz kapcsolódik az állatvédelmi tehetségpont létrehozása, valamint az állatbarát nagykövet program elindítása, amely elismerést azok a pedagógusok kapják meg, akik intézményükben kimagaslóan sokat tesznek az állatvédelemért munkájuk során.

Az témahét tehát szeptember 30-án indul, előtte azonban szombaton egy nagyszabású Állatvédelmi Pikniket szerveznek a fővárosban az Erzsébet téren.

Meglátogatta az állatotthont a polgármester

Szintén az állatvédelem témaköréhez kapcsolódik, hogy csütörtök délután Porga Gyula polgármester, valamint a helyi önkormányzati képviselők részt vettek az Otthont az Állatoknak Alapítvány által üzemeltetett állatotthon bejárásán, melyet Sigmond István, az alapítvány elnöke szervezett Veszprémben. Az esemény célja nem csupán az új létesítmény bemutatása volt, hanem a város önkormányzatának évtizedes támogatásának megköszönése is.

Az 1993-ban alapított Otthont az Állatoknak Alapítvány célja, hogy adóforintok összegyűjtésével korszerű állatotthont építsen, ahol méltó körülmények között gondoskodhatnak az állatokról. A városvezetés folyamatos támogatása lehetővé tette, hogy a menhely olyan infrastrukturális fejlesztéseket valósítson meg, amelyek javítják az ott élő állatok életkörülményeit.

Jelenleg az állatotthonban tizenöt kutya és több tucat cica várja a szerető gazdikat. Az állatok között számos olyan példány található, akik szomorú sorssal érkeztek: van, aki gazdája idősotthonba költözése miatt került az otthonba, míg másokat az utcáról mentettek meg. Az alapítvány munkatársai elkötelezetten dolgoznak azon, hogy a menhely ideiglenes lakói végül állandó és szerető otthonra leljenek.

Porga Gyula polgármester az esemény során megerősítette, hogy az önkormányzat a jövőben is számíthat az alapítványra, és továbbra is elkötelezett az állatvédelmi törekvések mellett, amelyek Veszprém közössége számára kiemelt fontosságúak: az állatvédelem nem csupán egyéni felelősség, hanem közösségi ügy is, amely összefogást és együttműködést igényel.

Balogh Dóra
Hajas Bálint
Kovács Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Szombaton jön az Állatvédelmi Piknik Szombaton jön az Állatvédelmi Piknik Szeptember 28-án a budapesti Erzsébet téren szervezik meg immáron második alkalommal az ország egyik legnagyobb szabású ingyenes állatvédelmi rendezvényét, az Állatvédelmi Pikniket. A területért felelős kormánybiztos, Ovádi Péter elmondta, a tavalyi sikeres akció után idén még több olyan partnert sikerült bevonni, akik elkötelezettek az állatvédelem mellett. 2024. szeptember 24. 12:00 Elültették a kutya fáját Elültették a kutya fáját A múlt hétvégi kedvezőtlen időjárás miatt a tervezettnél egy héttel később rendezték meg a nyolcadik Tacsitalit a Séd-völgyben szombaton. 2024. szeptember 21. 21:45 Minőségi kutyaházakat kapnak a tél beállta előtt rászoruló állatok Minőségi kutyaházakat kapnak a tél beállta előtt rászoruló állatok A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány és a Continest Technologies Zrt. összefogott, hogy fenntartható módon készült kutyaházakat adományozzon állatvédő szervezetek számára. Az idei program célja, hogy 2024 év végéig 25 magas minőségű kutyaházat juttassanak el a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány idei Állatvédelmi Szakmai Díjazottjai által kiválasztott szervezetekhez, hosszabb távon az elkészülő kutyaházakat folyamatosan juttatja majd el az Alapítvány a rászorulóknak. 2024. szeptember 18. 11:29 Nagy bajban vannak a fecskék Nagy bajban vannak a fecskék Az állatvédő civil szervezetek mellett valahol már a rendőrség is közbeavatkozott, hogy sikerüljön minél több fecskét megmenteni, akiket szinte sokkolt a hirtelen időjárásváltozás. 2024. szeptember 16. 13:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.