Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megjelent a Veszprémi Szemle 74. száma

ma 10:08
A helytörténeti folyóirat legújabb kiadását pénteken mutatták be az Eötvös Károly Könyvtárban.

A bemutatón megjelenteket Porga Gyula polgármester köszöntötte. A városvezető beszámolt arról, hogy Solymosi László akadémikus vezetésével felállt a várostörténeti monográfia szerkesztősége, a közgyűlés pedig ötvenmillió forintot biztosított részükre a következő három évre, hogy elkészüljön a korszakos jelentőségű kiadvány. A polgármester megjegyezte: azt szeretné, ha az előttünk álló években rendszeresen szerveznének minikonferenciákat, ahol a közönség megismerheti a munkafolyamatot és az aktuális eredményeket.

Porga GyulaPorga Gyula

A Szemle aktuális lapszámának tartalmát Földesi Ferenc mutatta be. A kötetben találunk egy tanulmányt Márkus József ezredeskapitányról, aki saját költségén építtette meg a mai Ranolder és Óváros tereket összekötő Diák lépcsőt. A Forrásközlés rovatban „Magyarország történeti, földirati s állami legujabb leirása” Veszprémet érintő részeit találjuk, melyeket soha nem publikálták, a kéziratok azonban szerencsére fennmaradtak. Szintén ebben a rendeletben találjuk Veszprém város erkölcsi s anyagi előhaladására megalkotott önkormányzati rendeletet 1853-ból. 

A Közlemények rovatban folytatódik Kovács Győzőnek a Séd áradásait bemutató sorozata, Rainer Pál pedig Becske Adolf veszprémi fényképész első világháborús kuncsaftjainak történetét ismerteti. Őrsi Ágnes Gombor Józsefre, a villanyszerelő dinasztia tavaly elhunyt tagjára emlékezik: a család több generáción át fontos szerepet játszott Veszprém villamosításának történetében. Somfai Balázs pedig a város térképeit feldolgozó sorozatát folytatva ezúttal az úgynevezett címlapos térképek világába kalauzolja az olvasókat. 

Sajnos a lapszámban ismét helyet kellett adni egy nekrológnak: Somfai Balázs írásában Csaby József Csaba karnagyról, énektanárról emlékezik meg. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Kiosztották a Virágos Veszprém díjakat Jung Edina Kiosztották a Virágos Veszprém díjakat A Virágzó Veszprém Egyesület péntek délután tartotta eredményhirdetését, a díjak több kategóriában kerültek kiosztásra. A rendezvényre az első hatvan helyezettet hívták meg, így ők is elismerésben részesültek. ma 12:51 'Miért nő a fű, hogyha majd leszárad, miért szárad le, hogyha újra nő' Tasnádi Csaba 'Miért nő a fű, hogyha majd leszárad, miért szárad le, hogyha újra nő' Ez a Babits Mihály idézet is szerepel a Veszprémi Petőfi Színház ősbemutatójának, az IMAgináció plakátján, aki ismeri Babits Esti kérdés című versét, sejtheti, hogy a párhuzam nem könnyű történetre utal. A kérdés, mint hogy „mi értelme?”, a transzgenerációs problémák, szerettünk elvesztése mindünket érint. Topolcsányi Laura író Tasnádi Csaba rendező kérésére írta meg a monodrámát, melyet Nagyváradi Erzsébet, Jászai Mari-díjas színésznő játszik. A darab premierje október ötödikén lesz a Latinovits-Bujtor Játékszínben. ma 8:12 Állatkerti és állattartási kisokost készített a Pannon Várszínház kultúra Állatkerti és állattartási kisokost készített a Pannon Várszínház A rövid videót a hasznos tudnivalókkal éppen az állatok világnapján tette közzé a veszprémi teátrum. tegnap 16:11 Változatos programkínálattal készül októberre a Művészetek Háza kultúra Változatos programkínálattal készül októberre a Művészetek Háza A programokat csütörtökön jelentették be a Fotonban. 2024. október 3. 21:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.