Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megnyílt az Észrevétlen jelenvaló című kiállítás

tegnap 20:43
A Művészetek Háza Veszprém Modern Képtár Vass László Gyűjteményének legújabb időszaki kiállítása október ötödikén nyílt meg, Észrevétlen jelenvaló címmel, mely Lossonczy Tamás és Lossonczy Ibolya alkotásait mutatja be.

A tárlat elnevezése - a 120 évvel ezelőtt született festőművészre emlékezve -Lossonczy Tamás 1994-ben készült alkotását idézi. A művész házaspár páratlan életművéből festményeket és plasztikákat bemutató kiállításon különböző korszakokban készült alkotások szerepelnek, így számos, az Európai Iskola művészeti mozgalmához kötődő, 1946-ban bemutatott mű is látható Veszprémben.

A kiállításmegnyitón Porga Gyula polgármester ünnepi beszédet mondott, melyben rávilágított, ha a városban fontos dolog történik, a városvezetőnek ott a helye, szerencsére elmondható, hogy a Vass László Gyűjteményben 2001 óta mindig jelentős események történnek, így a mindenkori polgármesternek ott a helye.

Megköszönte a meghívást, majd folytatta, a 2023-as év rendkívül izgalmas volt Veszprém életében, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa címet viselhette a város. Amikor a pályázat írásakor megfogalmazták, hogy milyen célokat fektetnek le, köztük volt a nemzetköziség, vagyis, hogy a programok nemzetközi léptékkel is mérhetőek legyenek.

Miközben tehát közvetítették a magyar, a hazai értékeket Európa felé, úgy elhozták az európai kultúrát a városba. Ezt már Vass LÁszló réges-régen elhozta, az elődöket dicséri, hogy nyitottak voltak a kezdeményezésre. A mérce nemzetközi, örömteli, hogy magyar alkotók is elérik, úgy, mint a Lossonczy Tamás és Lossonczy Ibolya.

A kiállítást Nemes Péter művészettörténész, galériatulajdonos nyitotta meg, aki részletesen is mesélt Lossonczy Tamás és Ibolya életéről és munkásságáról.

Szabó Eszter
Vámosi Patrik
további cikkek
Megnyílt Lugossy Mária retrospektív kiállítása Megnyílt Lugossy Mária retrospektív kiállítása Szerda este nyílt meg Lugossy Mária retrospektív kiállítása a Bohus-Lugossy Alapítvány és a Művészetek Háza Veszprém közös szervezésében, a Dubniczay-palota Várgalériájában, többek között azzal a céllal, hogy a város lakói megismerjék Lugossy Mária különleges és világviszonylatban is jelentős alkotói életpályáját, melyért számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazta a szakma.   2024. szeptember 12. 15:42 A technológia is az ember műve, ettől még nem tűnik el az analóg világ A technológia is az ember műve, ettől még nem tűnik el az analóg világ Can Togaynak nyílt kiállítása a Dubniczay-palotában szombat este, Rettentő gondolatok boltja címmel. A mesterséges intelligencia által generált képek készítési módja Can szerint rendkívül megosztja az embereket, pedig benne van minden, amit az ember tud. Vagyis, a technológia is az ember műve. A kiállítás, melyet Somlai-Fischer Ádám nyitott meg, október hatodikáig látogatható. 2024. szeptember 8. 11:21 Izgalmas kínálattal érkezik az ősz a Művészetek Házába Izgalmas kínálattal érkezik az ősz a Művészetek Házába Az első három kiállítás Géczi János, Can Togay, valamint Tóth Andrej nevéhez fűződik, ami az őszi kínálatot illeti a Művészetek Háza Veszprémben. A szerdai beharangozó sajtótájékoztatón mindhárom művész jelen volt, akik részletesen is meséltek a közelgő tárlatukról, a Dubniczay-palotában. A helyszínen egyébként új tér is nyílik, Botanikart participatív néven. 2024. augusztus 29. 14:50 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.