Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Chick Corea a Dohnányiban

2010. július 30. 11:53
Chick Corea és Kenny Garrett felejthetetlen látogatást tett a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában.

A Veszprémi Ünnepi Játékok csütörtök esti koncertjének világsztárjai a nap folyamán érkeztek Veszprémbe, az esti koncertet megelőző hangbeállás előtt szorítottak időt a dohnányis diákokra. A héten zajlik az Auer Akadémia zenekari kurzus, az iskola növendékeiből álló szimfonikus zenekar, az Auer Szimfonikusok nyári tábora. A kurzus szoros együttműködésben zajlik a Veszprémi Ünnepi Játékokkal, ennek az együttműködésnek köszönhetően jött létre a csütörtök délutáni program is.

Chick Corea és Kenny Garrett nagyon kíváncsian várta a részükre összeállított programot, mely Bartók zenéjéből és a magyar népzenéből adott kis ízelítőt. Elsőként Revóczky Ottília adta elő Bartók Román népi táncok című művének három tételét Kallayné Gutscher Ágnes zongorakíséretével, majd Mézes Mátyás és Sándor József játszották azt a népzenei dallamot, melyet Bartók a Román népi táncokban feldolgozott.

A népzenei duó Mozsdényi György bőgőjátékával trióvá alakult, majd Nagy Bendegúz tánca fokozta a hangulatot. A következő műsorszám csángó dallamokból állt, ezt Mézes Mátyás hegedűn és Sándor József ütőgardonon játszotta.

A csángó népzene után Chick Corea ült a zongorához, és az elhangzott érdekes ritmikájú csángó dallamra improvizált. Frappáns rögtönzése után nem sokáig kellett biztatni a folytatásra, szívesen játszott tovább, hiszen nagyon érdekli Bartók zenéje és a népzene. Elmondta, hogy Bartók 14 bagatell című művének egyik darabját átdolgozta, majd játszott is az átdolgozásból.

A későbbiekben Román Iván játszott együtt Chik Coreával Csuti Dávid bőgőkíséretével. A hegedűs növendék nagyszerű tehetséggel játszik dzsesszt, Corea arckifejezésén látszott, hogy nem csak a közönség élvezi a rögtönzött swinget...

A program végül visszakanyarodott a népzene irányába, mikor Kenny Garrett zongorázott a korábban elhangzott 9/8-os lüktetésű népdalra. A szaxofonművész eleinte csak egyedül játszott, majd Corea is csatlakozott hozzá, végül Mézes Mátyás is ismét kézbe vette hegedűjét. Nagyszerű közös muzsikálás alakult ki, óriási élmény volt a közreműködő diákoknak, valamint a közönségnek is. A nagyjából jó egy órás program végén a diákok és a tanárok egyaránt óriási élménnyel gazdagodva hatalmas tapssal köszönték meg Chick Corea és Kenny Garrett workshopját.

Minden bizonnyal a koncert is szenzációs esemény a hallgatóknak, de a személyes találkozás, a megismerkedés lehetősége e nagyszerű jazz-zenészekkel egészen különleges alkalom, mely a zenét tanuló diákoknak és tanáraiknak is életre szóló élményt jelent.

Molnár Péter
igazgatóhelyettes
Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.