Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lemaradt a magyar kkv szektor az innováció terén

ma 15:23
A kis- és közepes vállalkozókat megszólító fórumot rendezett hétfő délelőtt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, melynek fókuszába az innováció témáját helyezték.

A megjelenteket dr. Simon Attila, a megyei kamara elnöke köszöntötte, aki rámutatott: sajnos az innovációban nem állnak jól a magyar vállalkozások, pedig ez adhatna választ az optimális és valódi működési környezet közötti különbség jelentette kihívásra. Hogy az innováció miért esik kívül mégis a vállalkozók látómezején, annak részben lehet oka a forráshiány, de ugyanúgy az ismeretek hiánya is. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a hétfői találkozó mind a pályázati lehetőségek feltárásában, mind az elméleti tudás gyarapításában hasznára válik a résztvevőknek. 

A pulpitusnál dr. Simon AttilaA pulpitusnál dr. Simon Attila

A kutatás-fejlesztés területéről Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár vázolt fel körképet, és egyben kórképet. Prezentációjában bemutatta, hogy Európa folyamatosan veszít jólét-teremtő képességéből: húsz év alatt 17%-ról 30%-ra növekedett a GDP-ben kifejezhető lemaradásunk az Egyesült Államokhoz képest, és ebben az időszakban Kína is megelőzte az uniót. 1995 óta az európai termelékenység csökken, a világ ötven legnagyobb technológiai vállalatából mindössze négy európai bázisú, döntő többségük az USA-ban és Kínában, Dél-kelet-Ázsiában működik. A kontinens tehát versenyképességi lemaradásba került, amit uniós szinten kell megfordítani, enélkül önmagukban a tagállamok is jobbára tehetetlenek. 

Mindeközben Magyarország számára a legnagyobb kihívás, hogy a magyar GDP-nek csak 58%-át állítják elő hazai tulajdonú vállalkozások; ebben a mutatóban a volt keleti blokk országai lemaradásban vannak Nyugat-Európához képest. Több jövedelem hagyja el az országot, mint amit itt megtermelünk, ezt a mérleget javítaná, ha nagyobb arányt hasítanának ki maguknak a gazdaságból a hazai vállalkozások. A cél tehát a magyar kkv szektor erősítése, ezáltal itthon lehetne tartani a tőkét.

Bódis László rámutatott: azokban az országokban magasabb a jólét, ahol nagyobb a kutatás-fejlesztés. Az innovatív cégek a nem innovatív vállalkozásokhoz képest átlagosan 58%-kal termelékenyebbek, és ugyanez igaz a foglalkoztatásra: két és félszer több munkavállalót foglalkoztatnak az innovatív cégek, míg 31%-kal több bért tudnak fizetni munkavállalóiknak. 

Bódis LászlóBódis László

„Hiszünk abban, hogy megéri egy gazdaságban az innovatív vállalkozások számát növelni, mert ez mind vállalati szinten, mind a nemzetgazdaság egészét tekintve megtérül”

– fogalmazott az államtitkár-helyettes, aki a kormányzat eredményeit ismertetve úgy összegzett:   2010 óta megháromszorozódott az állami befektetés, 2010 óta megduplázódott a kutató-fejlesztők száma Magyarországon. A célt azonban még nem érték el: ma minden harmadik vállalkozás foglalkozik innovációval, míg az EU-átlag 53%. 

A kormány víziója, hogy 2040-ig a mostani 34-33. helyről a legjobban teljesítő innovatív országok sorába juttassák Magyarországot. Ennek eszközei az exportképes magyar szektorok bajnokainak megerősítése, a technológiai vállalati szektor létrehozása az egyetemekről, kutatóintézetekből kiinduló startup vállalkozásokkal, valamint a mikro- és kisvállalkozások megerősítése, hogy minél többen foglalkozzanak innovációval. 

A hétfői fórum fókuszában tehát a kkv szektor lehetőségei álltak részint a források behúzására, részben a tudás gyarapítására. A GINOP Plusz KFI pályázati felhívásait Greinstetter Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Központ gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős főigazgatója ismertette. A Nemzeti Innovációs Ügynökség kkv és startup szolgáltatásairól Oláh István vállalati szolgáltatásokért felelős igazgató beszélt, a Magyar Innovációs Szövetség regionális hálózatát Birkner Zoltán alelnök mutatta be, míg a kkv innováció gyakorlatáról Herbály István, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Kollégiumának elnöke tartott előadást. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
A legjobb óvodai és iskolai zöldprogramokat díjazta az E.ON közélet A legjobb óvodai és iskolai zöldprogramokat díjazta az E.ON Tizenöt oktatási intézmény nyert legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást fenntarthatósági programja megvalósításához az E.ON Hungária Csoport Föld bajnokai pályázatán. A nyertesek között összesen 25 millió forintot osztottak szét. ma 13:10 Mesterséges neurális hálózatok kutatói kapták a fizikai Nobel-díjat tudomány Mesterséges neurális hálózatok kutatói kapták a fizikai Nobel-díjat John J. Hopfield és Geoffrey E. Hinton a mesterséges neurális hálókkal történő gépi tanulást elősegítő alaputatásukért kapták meg a rangos tudományos elismerést – jelentették be kedden.  ma 12:09 Sokat tanulhatunk a patkányok társas életének tanulmányozásából tudomány Sokat tanulhatunk a patkányok társas életének tanulmányozásából Az ELTE nagyszabású kutatása szerint sokkal bonyolultabb a patkányok társas viselkedése, mint azt eddig feltételeztük. A rangos Scientific Reports folyóiratban megjelent eredményeknek komoly hatása lehet egyes gyógyszerek, például a pszichotikumok fejlesztésére is. ma 11:48 Négy helyszínen várják a látogatókat az erőművek éjszakáján vármegyénkben közélet Négy helyszínen várják a látogatókat az erőművek éjszakáján vármegyénkben Október 25-én az előzetesen regisztrálók számára egy napra megnyílnak az erőművek Veszprém vármegyében négy helyszínen három városban: Ajkán, Litéren és Veszprémben is várják majd az érdeklődőket.  ma 9:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.