Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mesterséges neurális hálózatok kutatói kapták a fizikai Nobel-díjat

ma 12:09
John J. Hopfield és Geoffrey E. Hinton a mesterséges neurális hálókkal történő gépi tanulást elősegítő alaputatásukért kapták meg a rangos tudományos elismerést – jelentették be kedden. 

A két kutató a fizika eszköztárás felhasználva fejlesztett ki olyan mószereket, amelyek ma a gépi tanulás alapjait jelentik. John Hopfield egy asszociatív memóriát fejlesztett, ami képes tárolni és újraalkotni képeket és adatmintázatokat. Geoffrey Hinton pedig egy olyan eljárást talált fel, amely autonóm módon képes megtalálni tulajdonságokat adathalmazokban és ezáltal például képek egyes elemeit azonosítani. 

A gépi tanulás alatt gyakran a mesterséges neurális hálók működését értjük, amelyeket az emberi agy működésének mintájára terveztek meg. A mesterséges hálózatban az agy neuronjait csomópontokkal helyettesítik, amelyek képesek a kapcsolódásaikon keresztül hatni egymásra, úgy mint ahogy az idegpályák működnek. Ezek a kötődések gyengébbek és erősebbek is lehetnek. A rendszer tanítható, ezáltal a csomópontok közötti kapcsolatok erősebbé válhatnak. Az idei díjazottak munkássága a nyolcvanas évek óta hozzájárul a mesterséges neurális hálózatok fejlődéséhez. 

vehir.hu
további cikkek
Sokat tanulhatunk a patkányok társas életének tanulmányozásából tudomány Sokat tanulhatunk a patkányok társas életének tanulmányozásából Az ELTE nagyszabású kutatása szerint sokkal bonyolultabb a patkányok társas viselkedése, mint azt eddig feltételeztük. A rangos Scientific Reports folyóiratban megjelent eredményeknek komoly hatása lehet egyes gyógyszerek, például a pszichotikumok fejlesztésére is. ma 11:48 Egyre sósabb a magyar tenger Balaton Egyre sósabb a magyar tenger Amennyiben a sótartalom növekedésének tendenciája nem változik, ötven év múlva a Balaton sótartalma megközelíti az 1000 mg/l értéket, amely a tavi élővilág jelentős megváltozását okozhatja – figyelmeztetnek a kutatók. 2024. október 2. 11:07 Elindult a Borsi Lőrinc Szabadegyetemének programsorozata Elindult a Borsi Lőrinc Szabadegyetemének programsorozata A Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjasklub és a Dr. Borsi Lőrinc Szabadegyetemének idei első előadója Gelencsér András professzor volt, aki kedd délután tartotta meg Civilizációnk jövője – globális válságok és technofetisizmus című prezentációját. A levegőkémikusra nem véletlen esett a választás, hiszen a szervezők igyekeznek érdekes és aktuális témákat választani. 2024. október 2. 14:20 Kérem a következőt! - Kovács L. Gábor neuroendokrinológus előadása MTA-VEAB Kérem a következőt! - Kovács L. Gábor neuroendokrinológus előadása 2024. szeptember 30. 10:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.