Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megalakult az új közgyűlés, három alpolgármestert választottak

ma 11:47
Csütörtök reggel ünnepélyes alakuló üléssel megkezdte működését a következő ötéves önkormányzati ciklus képviselő-testülete.

A testület komolyabb átalakuláson ment át a júniusban megrendezett önkormányzati választás eredményeként. A polgármesteri széket Porga Gyula (Fidesz-KDNP) őrizte meg, aki immáron negyedik ciklusát kezdheti a város első embereként. Porga a júniusi választáson magabiztos fölénnyel, a szavazatok 47,55%-ával újította meg mandátumát, míg a polgármesteri székért folytatott versengésben Hartmann Ferenc (Híd a Városért) 29,43%, Adamecz Zoltán (Együtt Veszprémért) 17,11%, Kovacsics Zsolt (Mi Hazánk) 5,91% eredménnyel végzett.

A többséget ezúttal is a Fidesz-KDNP szerezte meg a közgyűlésben, a frakció névsora azonban némileg megváltozott az előző ciklushoz képest. Távozott Brányi Mária és Stigelmaier Józsefné, a helyükre érkezett Rektor Dóra és Török Krisztián. 

A választás inkább az ellenzéki térfelet rendezte át. A választásokig a Híd a Városért négyfős frakcióval rendelkezett, míg a frakción kívüli Hartmann Ferencet és Benczik Gabriellát is ideszámítva összesen hat képviselő tartozott ehhez a politikai közösséghez. Létszámuk most megfeleződött: a Híd színeiben Hartmann Ferenc, Katanics Sándor és Somfai Attila szerzett mandátumot. Az ellenzéki oldal második legerősebb közössége az Együtt Veszprémért, amely két képviselővel: Adamecz Zoltánnal és Gerstmár Ferenccel vághat neki a ciklusnak. Az ellenzéki térfél sokszínűségét tarkítja két további párt, akik egy-egy főt tudtak székhez juttatni: a Magyar Kétfarkú Kutyapártot Szücs Zoltán, míg a Mi Hazánk Mozgalmat Kovacsics Zsolt képviseli majd a testületben.

A közgyűlésben két frakció alakult: a Fidesz-KDNP képviselőcsoportját Hegedűs Barbara, a Híd a Városért frakcióját Hartmann Ferenc vezeti.

Közös munkára hívott fel a polgármester

„A Jóisten kegyelméből és a veszprémi válsztópolgárok bizalmából negyedik alkalommal esküdhettem fel a város szolgálatára” – kezdte székfoglaló beszédét Porga Gyula polgármester.  A városvezető elmondta: a felhatalmazás nagy megtiszteltetés és nagy felelősség is egyben. Veszpréminek lenni minőséget jelent, és nekünk mindenben a legjobbat kell nyújtanunk. 

Porga Gyula polgármesterPorga Gyula polgármester

A polgármester az előző ciklust értékelve kijelentette: a mögöttünk hagyott öt éveben számos példát tudunk említeni arra, hol sikerült és milyen eszközökkel sikerült elérni a célokat. A mögöttünk hagyott öt esztendő tanulsága, hogy bármilyen nemesek a célok és jók a tervek, számos külső nehézség adódhat, amire nincs befolyásunk. Ezekre a kihívásokra jó válaszokat tudtunk adni, és nem tértünk le az útról, amit kitűztünk maguk elé. 

„Közös szenvedélyünk, hogy imádjuk Veszprémet.” 

Mindegy, hogy a többség vagy az ellenzék soraiban ül valaki, ez az ügy mindannyiunkat összehoz.  Azért tudtunk sikeresek lenni, mert olyan közösségünk van, ahol számíthattunk a vállalkozóinkra, intézményeinkre, civil szervezeteinkre és minden veszprémi polgárra. Az előttünk álló öt esztendőben célunk, hogy a veszprémieknek a legjobb életminőséget szeretnénk nyújtani, ehhez ugyanerre a szenvedélyre és attitűdre lesz szükségünk. 

Porga Gyula arra kérte a képviselőket: mindenki szeme előtt ez lebegjen, hogy Veszprém Európa élmezőnyébe tartozzon! A városvezetés ezen dolgozik, de ehhez a polgármester mindenki segítségét és együttműködését kéri, mert – ahogy fogalmazott – a célokat akkor lehet elérni, ha mindannyian része vagyunk és teszünk érte. 

Három alpolgármesterrel, tanácsnoki rendszerrel indul a munka

Az új testület – az ünnepélyes eskütételt követően – titkos szavazással választotta meg az alpolgármestereket. A képviselő-testületből Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP) viselheti a tisztséget (13 igen, 4 nem, 1 tartózkodás) és az ezzel járó feladatokat. Mellette két külsős alpolgármestert is megválasztottak: Muraközy Pétert (13 igen, 4 nem, 1 tartózkodás) és Varga Tamást (13 igen, 5 nem, 0 tartózkodás), akik a közgyűlésben előterjesztéseket nyújthatnak be, felszólalhatnak, interpellálhatók, szavazati joguk azonban nincs. 

Varga Tamás, Sótonyi Mónika, Porga Gyula, Muraközy PéterVarga Tamás, Sótonyi Mónika, Porga Gyula, Muraközy Péter

Döntöttek a bizottságok tagságáról is. Ezúttal csak a bizottságok elnökeinek névsorát listázzuk:

  • Ügyrendi és Igazgatási Bizottság: Gerstmár Ferenc (Együtt Veszprémért)
  • Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság: Pálinkás Roland (Fidesz-KDNP)
  • Közjóléti Bizottság: dr. Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP)
  • Köznevelési, Ifjúsági, Sport és Civil Bizottság: Rektor Dóra (Fidesz-KDNP)
  • Pénzügyi és Költségvetési Bizottság: Katanics Sándor (Híd a Városért)
  • Tulajdonosi Bizottság: Kovács Áron (Fidesz-KDNP)
  • Városstratégiai és Városmarketing Bizottság: Török Krisztián (Fidesz-KDNP)

Az új ciklusban tanácsnokokat is kinevez a közgyűlés – ez a tisztség korábban nem volt jelen a veszprémi döntéshozatalban. A tanácsnok felügyeli a képviselő-testület által meghatározott önkormányzati feladatkörök ellátását. A megválasztott tanácsnokok névsora a következő:

  • Hartmann Ferenc (Híd a Városért) átláthatósági tanácsnok
  • Adamecz Zoltán (Együtt Veszprémért) civil ügyekért felelős tanácsnok
  • Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) egyházügyi és ifjúsági ügyekért felelős tanácsnok
  • Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP) nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsnok
  • Csik Richárd (Fidesz-KDNP) fenntarthatósági tanácsnok

Létrehoztak egy új munkakört is, az önkormányzati főtanácsadóét, aki a közgyűlés és bizottságai döntésének előkészítéséhez, illetve a polgármester tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó feladatokat lát majd el. Az önkormányzati főtanácsadó közszolgálati jogviszonyban áll, kinevezés a polgármester, a közgyűlés és a bizottság megbízatásának, illetve feladata ellátásának idejére szól. 

Döntött a képviselő-testület arról is, hogy az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsába az előző ciklushoz hasonlóan ezúttal is Bázsa Botondot (Fidesz-KDNP) delegálják. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.