Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemcsak testépítői, hanem Nobel-díjat is lehet szerezni fehérjékkel

ma 12:38 // Forrás: Címlapkép: AzaToth / Wikipedia
Odaítélték a kémiai Nobel-díjat, amit felerészben David Baker kapott fehérje-tervezésért, felerészben pedig Demis Hassabis és John M. Jumper a fehérje-szerkezetek előrejelzéséért.

A 2024-es kémiai Nobel-díj a fehérjékről, az élet építőkockáiról szól – jelzi a Királyi Svéd Tudományos Akadémia közleménye. David Baker sikert ért el abban a szinte lehetetlennek tűnő küldetésben, hogy újfajta fehérjéket alkosson, míg Demis Hassabis és John Jumper kifejlesztettek egy mesterséges intelligencia modellt, amivel egy ötvenéves problémát oldottak meg: képessé váltak előrejelezni a komplex fehérje-szerkezeteket. Ezek a felfedezések óriási lehetőségeket rejtenek magukban. 

Az élet sokszínűsége bizonyítja, hogy a fehérjék mennyire elképesztő kémiai építőkockák, hiszen ők kezelik azokat a reakciókat, amelyek az élet alapjait jelentik; a fehérjék különböző szerepeket tölthetnek be, lehetnek hormonok, antitestek vagy szöveteket felépítő alkotóelemek.

A fehérjék jellemzően húszféle különböző aminósavakból épülnek fel. 2003-ban David Baker képes volt ezekből az alkotórészekből újfajta, semmi korábban létezőhöz nem hasonlítható fehérjét tervezni. Kutatócsoportja azóta egyik tervet készíti a másik után, megalkotnak olyan fehérjéket, amiket gyógyszerekben, vakcinákban, vagy akár nanotechnológiában, apró szenzorokban lehet hasznosítani. 

A második felfedezés a fehérje-struktúrák felépülését jelzi előre. A fehérjékben az aminósavak kötélszerűen kapcsolódnak össze, amik aztán háromdimenziós sturktúrákba csavarodnak fel, a fehérje funkciójától függően. A kutatók a hetvenes évek óta próbálták megfejteni, milyen struktúrát alakítanak ki a fehérjék, kevés sikerrel. Az áttörést 2020-ban Demis Hassabis és John Jumper érték el, akik megalkották az AlphaFold2 mesterséges intelligencia modellt. A modell képes mind a 200 millió ismert fehérje típus felépülését megjósolni. Megalkotása óta a modellt több mint kétmillióan használják világszerte a legkülönfélébb tudományos kutatásokhoz, például az antibiotikum-rezisztencia vagy a műanyagokat lebontó enzimek szakterületén.

vehir.hu
további cikkek
Mesterséges neurális hálózatok kutatói kapták a fizikai Nobel-díjat tudomány Mesterséges neurális hálózatok kutatói kapták a fizikai Nobel-díjat John J. Hopfield és Geoffrey E. Hinton a mesterséges neurális hálókkal történő gépi tanulást elősegítő alaputatásukért kapták meg a rangos tudományos elismerést – jelentették be kedden.  tegnap 12:09 Sokat tanulhatunk a patkányok társas életének tanulmányozásából tudomány Sokat tanulhatunk a patkányok társas életének tanulmányozásából Az ELTE nagyszabású kutatása szerint sokkal bonyolultabb a patkányok társas viselkedése, mint azt eddig feltételeztük. A rangos Scientific Reports folyóiratban megjelent eredményeknek komoly hatása lehet egyes gyógyszerek, például a pszichotikumok fejlesztésére is. tegnap 11:48 Egyre sósabb a magyar tenger Balaton Egyre sósabb a magyar tenger Amennyiben a sótartalom növekedésének tendenciája nem változik, ötven év múlva a Balaton sótartalma megközelíti az 1000 mg/l értéket, amely a tavi élővilág jelentős megváltozását okozhatja – figyelmeztetnek a kutatók. 2024. október 2. 11:07 Elindult a Borsi Lőrinc Szabadegyetemének programsorozata Elindult a Borsi Lőrinc Szabadegyetemének programsorozata A Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjasklub és a Dr. Borsi Lőrinc Szabadegyetemének idei első előadója Gelencsér András professzor volt, aki kedd délután tartotta meg Civilizációnk jövője – globális válságok és technofetisizmus című prezentációját. A levegőkémikusra nem véletlen esett a választás, hiszen a szervezők igyekeznek érdekes és aktuális témákat választani. 2024. október 2. 14:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.