Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

A ’70-es, ’80-as évek funkyja nálunk

2010. július 31. 6:10 // Forrás: port.hu
Két generációs kedvenc funky banda Amerikából. Filmzenéiket sokan ismerik, és most Veszprémben is bemutatkozik az Earth Wind & Fire.

Az Earth Wind & Fire a ’70-es, ’80-as évek funky csapata, akik július 31-én a Veszprémi Ünnepi Játékokon nálunk is bemutatkoznak. Maurice White dobos-énekes és öccse, Verdine White 1969-ben Chicagóban alapította az együttest. A zenekar felállása többször is változott, és az 1971-es Need of Love után Philip Bailey énekes-kongás belépésével elnyerte végleges formáját. Az 1973-as Head to Sky óriási siker volt, és a ’74-es Open Our Eyes című albumuk rövid időn belül aranylemez lett. Fényes lakknadrágjuk, hegyes gallérjuk és hatalmas hajkoronájuk már eleve feltűnést keltett, fantasztikusan hangszerelt lemezeik és látványos színpadi fellépéseik pedig az amerikai funky első számú képviselőjévé avatták a zenekart. Sőt, mi több, a September a Getaway, az Evil, a Love’s Holiday, a Singasong és a Fantasy című dal világslágerré vált.

Al McKay gitáros, aki 1973 és 1980 között volt a neves funky csapat tagja, a zenekarvezető Maurice White mellett elsősorban zeneszerzőként, társszerzőként, valamint a legnagyobb EWF-slágerek megalkotójaként vált ismertté. McKay a megalkotója többek között a zenekar oly jellegzetes hangzásvilágának is. Nevéhez nem csak EWF sikerszerzemények fűződnek, ő jegyzi például a The Emotions „The Best of My Love” című slágerét – mely a kor egyik legnépszerűbb dala volt –, az igazi elismerést pedig a Boogie Wonderland című dal hozta meg számára.

A ’80-as években McKay kivált a zenekarból, hogy több ideje maradjon kisfiára, akit egyedül nevelt, majd 10 évvel később, a ’90-es esztendőkben megújult energiával tért vissza a zenei életbe. Néhány egykori zenésztársával új csapatot alapított: az LA All Stars név alatt futó együttes kezdetben csak néhány japán koncertre állt össze, később fantasztikus stúdiózenészekkel kiegészülve az eredeti Earth Wind & Fire-hangzásvilágot megtartva lassan kialakult az Al McKay gitárjátékára épülő új csapat, az ALMcKay All Stars.

A zenekar nem csak az eredeti Earth Wind & Fire zenei élményét nyújtja a közönségnek, de új távlatokat is megnyit a zenén belül. Fellépéseiken az egykori szupercsapat repertoárjából szemezgetve adják elő a legnépszerűbb slágereket – ugyanazt az érzést hozzák vissza koncertjeiken, melyet fennállásuk alatt érezhettek a rajongók. A kitűnő zenészeket egyesítő csapat Al McKay-jel örök és elnyűhetetlen képviselője a R&B és a funky világának.

Janni Anikó

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.