Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mesterségesen fagyasztanák újra a Jeges-tengert

ma 11:20
A tudósok kicsiben már sikeresen tesztelték azt a módszert, amivel meg lehetne óvni az Északi-sarkvidéket.

A Jeges-tenger a globális felmelegedés miatt minden évtizedben 13 százalékkal kisebb lesz, ez pedig nem is olyan hosszú távon, az évszázad közepére azt jelentené, hogy a térség jégmentessé válik, ami katasztrofális következményekkel járna az egész bolygóra nézve, írja az Index a Wion News-ra hivatkozva.

A mérnökök most egy olyan eljárást dolgoztak ki, aminek során a téli időszakban a vékonyabb jégpáncélba lyukat fúrnának és szivattyúk segítségével hideg tengervízzel borítanák be a felszínt. Ez aztán ott megfagyna, így pedig mesterségesen vastagodna a jégpáncél, ami a reményeik szerint túlélné a nyári melegebb időjártást is.

A módszer feltalálói bizakodóak, hiszen kisebb tesztek során már sikerült eredményeket elérni, persze egészen más egy kisebb kontinensnyi területen is sikeresen alkalmazni mindezt.

vehir.hu
további cikkek
Nemcsak testépítői, hanem Nobel-díjat is lehet szerezni fehérjékkel tudomány Nemcsak testépítői, hanem Nobel-díjat is lehet szerezni fehérjékkel Odaítélték a kémiai Nobel-díjat, amit felerészben David Baker kapott fehérje-tervezésért, felerészben pedig Demis Hassabis és John M. Jumper a fehérje-szerkezetek előrejelzéséért. 2024. október 9. 12:38 Mesterséges neurális hálózatok kutatói kapták a fizikai Nobel-díjat tudomány Mesterséges neurális hálózatok kutatói kapták a fizikai Nobel-díjat John J. Hopfield és Geoffrey E. Hinton a mesterséges neurális hálókkal történő gépi tanulást elősegítő alaputatásukért kapták meg a rangos tudományos elismerést – jelentették be kedden.  2024. október 8. 12:09 Sokat tanulhatunk a patkányok társas életének tanulmányozásából tudomány Sokat tanulhatunk a patkányok társas életének tanulmányozásából Az ELTE nagyszabású kutatása szerint sokkal bonyolultabb a patkányok társas viselkedése, mint azt eddig feltételeztük. A rangos Scientific Reports folyóiratban megjelent eredményeknek komoly hatása lehet egyes gyógyszerek, például a pszichotikumok fejlesztésére is. 2024. október 8. 11:48 Egyre sósabb a magyar tenger Balaton Egyre sósabb a magyar tenger Amennyiben a sótartalom növekedésének tendenciája nem változik, ötven év múlva a Balaton sótartalma megközelíti az 1000 mg/l értéket, amely a tavi élővilág jelentős megváltozását okozhatja – figyelmeztetnek a kutatók. 2024. október 2. 11:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.