Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

A gazdálkodói nyűgök a legnagyobbak…

2010. augusztus 1. 6:15
Árkossy Tamással, a Veszprémi Ünnepi Játékokért Alapítvány kuratóriumának elnökével a szervezet tevékenységéről beszélgettünk.

– Mióta létezik az alapítvány, és melyek a legfontosabb feladatai?

– A Veszprémi Ünnepi Játékokért Alapítvány, amit az Ünnepi Játékok Kft. hozott létre, 2006 óta működik, fő célja pedig az állandó forrásigényű fesztivál segítése. Több piaci szereplő számára az alapítványi támogatás vonzóbb, mint egy hagyományos reklám megállapodás. Az alapítás óta a kuratórium elnöke vagyok, a fesztivál vezetője kért fel erre a társadalmi feladatra. Mint minden kuratóriumi elnök, én jegyzem az alapítványt, és írom alá a szerződéseket, a közvetlen operatív munkát azonban a VÜJ stábja végzi.


Árkossy Tamás

– Milyen problémák merültek fel az idei rendezvénnyel kapcsolatban?

– A fesztivál állandó finanszírozási gondokkal küzd. Ez abból is fakad, hogy a cég speciális helyzetben van, ugyanis bevétele gyakorlatilag májustól július végéig képződik, ugyanakkor egész évben kell működnie. Ha le tud szerződtetni egy sztárt októberben, akkor előleget kell fizetnie, persze pénze ekkor nincs, így hitelből gazdálkodik, és mivel a fellépőket euróért vagy dollárért veszi, ki van téve az árfolyamingadozásnak is. Most fizetjük ki Chick Corea és Jose Cura utolsó részleteit – az árfolyam egy borzalom. Röviden tehát elmondható, hogy a gazdálkodói nyűgök a legnagyobbak, a szervezés ehhez képest inkább rutin, de ez nem az alapítvány feladata.

– Melyik volt eddig a legproblémásabb év?

– A 2008-as  év összességében 10 milliós veszteséget hozott, mintegy 4 milliót jelentett a Picasso kiállítás, és emellett a pályázatokon a tervezettnél kevesebb összeget sikerült elnyerni.

– Gondolom, ön mindig részt vesz a Játékokon. Melyik tetszett eddig a legjobban?

– Igen, ha tehetem, elmegyek az előadásokra, nagyon örülök, ha az időjárás kegyes, és a vár lehet a helyszín. A zenében mindenevő vagyok, így sok volt kedvenc az eddigi koncertek közül, ami talán azt is jelenti, hogy jó előadások sokasága a VÜJ. Emlékezetes volt Kocsis Zoltán közönségközeli zenekari előadása, Rost Andrea maga volt a csoda, és a hangulatfelelősöket sem hagyhatom ki: Totót, Bonát, a Lakatos Bandet.

– Melyik világsztárt hívná el jövőre, ha ön választhatna egyet?

– Világsztárt és évtizedes kedvencet: a dél-afrikai születésű Abdullah Ibrahimot, vagy Dél-Amerikából Dario Domingues-t.

– Hogyan látja az Ünnepi Játékok jövőjét?

– A Veszprémi Ünnepi Játékok országosan elismert fesztivál. Sikeresen kommunikál különböző zenei irányzatokat a közönség felé. A megkezdett irányvonal, az évente változó kísérőrendezvények, valamint a csodálatos környezet egyre több ember érdeklődését kelti fel. Bízom benne, hogy a jövőben a lelkes zenerajongók száma tovább szaporodik, és ezzel életben tartják rendezvényünket.

Tiger Szabolcs

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.