Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 21. Orsolya
Veszprém
10°C
2024. október 21. Orsolya
Veszprém
10°C

Peregtek a filmkockák Veszprémben

ma 13:36 // Forrás: Zatkalik András
A jubileum ünnepén túl dokumentációs közvetítőszerepe tette igazán értékessé és érdekessé a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) veszprémi filmklubjának október 17-i vetítéseit.

A várbéli FOTON mozija ezúttal is sokakat vonzott, hiszen a vásznon az MMA olyan kiválóságainak rövidfilmjeit láthattuk, mint Buglya Sándor, Cakó Ferenc és Orosz István. A közönséget Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész köszöntötte. A filmek is tudnak egymással párbeszédet folytatni – mondotta utalva azok szellemi üzenetére, a történelmi-politikai háttérre.

A programot a MMA Veszprémi Regionális Munkacsoportja szervezte, s hozta a vármegye székhelyére „30 éves a magyar dokumentumfilm zászlóshajója” – válogatás a Dunatáj Alapítvány legjobb alkotásaiból címmel (mely egyben a szeptemberi – a rendszerváltásra emlékező – kiállítás finisszázsa is volt).

Szalay Péter és Oberfrank Pál (Fotó: Zatkalik András)Szalay Péter és Oberfrank Pál (Fotó: Zatkalik András)

Az MMA Filmklub októberben, Buglya Sándor, Cakó Ferenc és Orosz István rövid- és animációs filmjeit tűzi műsorra a veszprémi FOTON-ban. A filmvetítés egyben a szeptemberi, rendszerváltásra emlékező kiállítás finisszázsa is. A műsoron elsőként Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, érdemes művész, az MMA elnökségi tagja kísérleti filmjét vetítették Nemzeti dal címmel. Érdekessége, hogy Petőfi verse – a Nemzeti Múzeum lépcsőjén (!) – a siketnémák jelnyelvén „hangzik el”, s a közönség is siketnéma. A „halló” közönség csak a nemzeti lobogó csattogását érzékeli.

A folytatásban a Dublőr animációs dokumentumfilm következett Orosz István Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, filmrendező, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja rendezésében. A fikció – számos korabeli bevágással – 1952-be viszi nézőjét Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapjának megünneplésére. Bár eredetileg egy 60 perces játékfilm is készült volna az alkalomra, a forgatást azonban váratlanul leállították. A film korabeli dokumentumokra (1948. április 4-én Rákosinak ugyanabban az időben Budapesten és Sárospatakon kellett megjelennie a tömeg előtt), illetve a rendszerváltás idején végzett nyomozásra alapozva a leállás okát kísérli meg kideríteni. Az alkotó nem mellőzi sem a fanyar humort, sem a rettegés korának árnyait felvillantani. Orosz István a „Vigyázat, lépcső!” animációs filmje az abszurd eszközeivel a történelmi-politikai kor paradox feldolgozását vállalta zseniális (fekete-fehér!) technikával.

Orosz István, Cakó Ferenc, Szalay Péter, Buglya Sándor (Fotó: Zatkalik András)Orosz István, Cakó Ferenc, Szalay Péter, Buglya Sándor (Fotó: Zatkalik András)

Cakó Ferenc Kossuth-díjas alkalmazott grafikus, animációs filmrendező, kiváló és érdemes művész, az MMA rendes tagja az Ad astra, az Ab ovo, a Hamu és a Face (Arc) kisfilmjeivel az eltaposott, ám örökké fölemelkedni akaró (kis)ember küzdelmével, az arctalanná válás elleni harcával állít emléket a múlt és a jelen „no name” alakjainak.

A filmvetítést követően az est házigazdája, Szalay Péter Balázs Béla-díjas rendező, az MMA köztestületi tagja élénk párbeszédet folytatott a művészekkel és a közönséggel.

vehir.hu
további cikkek
Akkordok szárnyán a veszprémi Szent Anna-kápolnában kultúra Akkordok szárnyán a veszprémi Szent Anna-kápolnában Dobozy Borbála Liszt Ferenc-díjas csembalóművész lenyűgöző koncertének adott otthont október 18-án az 1724-ben épült – Veszprém legrégebbi, eredeti állapotában fennmaradt, barokk stílusú temploma – Szent Anna-kápolna. tegnap 14:57 Két bajnok, két történet, egy üzenet sport Két bajnok, két történet, egy üzenet Kedd este nem mindennapi beszélgetésnek lehettek szem-és fültanúi, akik a Papírkutyába látogattak, hiszen Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok úszót, valamint Kiss Balázs olimpiai bajnok kalapácsvetőt kérdezte Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a Bajnokok nyomában című rendezvénysorozat első állomásán. tegnap 12:30 Virtuális virágok bontanak szirmot a Fixirben immerzív művészet Virtuális virágok bontanak szirmot a Fixirben Mesterséges intelligenciával kelti életre az ötszázéves növényábrázolásokat Áfrány Gábor és Györgydeák Máté a Fixirben látható közös immerzív vetítésükben. ma 14:51 Egy kiemelkedő neveléstudós öröksége él tovább a Pannon Egyetem Zsolnai-archívumában Egy kiemelkedő neveléstudós öröksége él tovább a Pannon Egyetem Zsolnai-archívumában A Pannon Egyetem 2024-ben ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, amely alkalomból számos eseményt szerveznek. A Humántudományi Kar Neveléstudományi Intézete is különleges mérföldkőhöz érkezett: ünnepélyes keretek között átadták a Zsolnai József professzor nevét viselő emléktermet és archívumot, tisztelegve a neves neveléstudós szellemi hagyatéka előtt. 2024. október 19. 21:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.