Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
12°C
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
12°C

Az 1956-os forradalom hőseire emlékeztek az ünnepi állománygyűlésen

2024. október 23. 10:52
Október 22-én délelőtt, az Agóra Veszprém Kulturális Központ színháztermében a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központjának ünnepi állománygyűlést tartott nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából. 

Az eseményen megemlékeztek a magyar nép hősies kiállásáról és szabadságvágyáról, amely 1956 októberében az egész világ figyelmét felkeltette. A rendezvényen jelen volt Varga Tamás alpolgármester, a Magyar Honvédség képviselői, valamint számos tisztségviselő és meghívott vendég, hogy tiszteletüket fejezzék ki az 1956-os forradalom hősei előtt.

Az ünnepi műsor a csapatzászló fogadásával kezdődött, majd a Himnusz után a program részeként ünnepi beszédet mondott dr. Vörös Zoltán alezredes, aki felidézte 1956 szellemiségét, valamint a magyar nép hősies kiállását a szabadságért. Beszédében kihangsúlyozta, hogy a forradalom szelleme a bátorság, az eltökéltség és a közös célok iránti elkötelezettség példája maradt mind a mai napig.

Az alezredes kiemelte: „1956 októberében a magyar nép olyan összefogásra volt képes, amely megrázta a világot. Ekkor mindenki egyként mondta, hogy elég volt, és megmutatta, hogy a szabadságért folytatott harc nemcsak a múltban, hanem ma is fontos része életünknek."

Hangsúlyozta, hogy az 1956-os forradalom nemcsak egy történelmi esemény, hanem örök érvényű üzenet, amely azóta is jelen van a magyar nemzet szívében és lelkében.

Az ünnepség méltó emléket állított azoknak, akik életüket adták a magyar szabadságért. „Az ember akkor tudja igazán értékelni a szabadságot, amikor elveszíti azt” – emlékeztetett Vörös Zoltán, majd hozzátette, hogy a forradalom hősei olyan örökséget hagytak ránk, amely ma is kötelez. Azt is hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség feladata a magyar szabadság és függetlenség védelme, amelyet a jövő nemzedékei számára is biztosítani kell.

Az ünnepi állománygyűlés zárszavában megemlékeztek az 1956-os forradalom során elesett hősökről, akik példát mutattak a bátorságról és az önfeláldozásról. A rendezvényen Gőbölös Krisztina előadása zárta az ünnepi műsort, amely még jobban felidézte a forradalom hangulatát és üzenetét.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A magyar nép a kommunista diktatúra elnyomása ellen lázadt fel, követelve a szovjet megszállás felszámolását, a szabadságot és a demokráciát. A forradalom október 23-án kezdődött, amikor a budapesti egyetemisták békés tüntetést szerveztek a lengyelországi eseményekkel szolidarítva, ám a megmozdulás gyorsan átalakult egy országos méretű felkeléssé. A harcok bár végül elbuktak a szovjet katonai beavatkozás miatt, az 1956-os forradalom szelleme soha nem halványult el. Az események erősítik a mai napig a magyar nemzeti öntudatot és a szabadság iránti elkötelezettséget.

A mai megemlékezések során a résztvevők visszaidézték a forradalom áldozatainak emlékét, akik az igazságért és a szabadságért küzdöttek, valamint kiemelték a forradalom örök érvényű üzenetét: a szabadságért és a nemzetért folytatott harc nem feledhető.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Sulyok Tamás: ma egy szuverén és független Magyarország ünnepel 1956 Sulyok Tamás: ma egy szuverén és független Magyarország ünnepel Ma egy szuverén és független Magyarország, egy büszke és szabad nép ünnepel - hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök szerdán, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a Müpában. 2024. október 23. 19:39 Kahler: 1956 a jog forradalma is volt október 23 Kahler: 1956 a jog forradalma is volt Az október 23-ai ünnepi programok zárásaként szerdán kora este a Megyeház téri Brusznyai-szobornál tartották a központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékező beszédet ezúttal nem valamelyik politikai vezető tartotta, hanem Kahler Frigyes jogtörténész, aki kiemelte: a forradalmat egyik oldalról fegyverekkel, másikról pedig a jog és az erkölcs eszközeivel vívták, Brusznyai Árpád pedig az utóbbit képviselte. 2024. október 23. 19:43 Elbuktak, mégis hősök lettek… közélet Elbuktak, mégis hősök lettek… Kettős nemzeti ünnepünk napján az első rendezvénynek a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság biztosított helyszínt, melyen Koós Csaba a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete (SZORAKÉSZ) felügyelő bizottságának elnöke, a Somogy Vármegyei Közgyűlés képviselője mondott beszédet. 2024. október 23. 13:34 Orbán Viktor: 1956 tanulsága, hogy csak Magyarországért és a magyar szabadságért szabad harcolnunk 1956 Orbán Viktor: 1956 tanulsága, hogy csak Magyarországért és a magyar szabadságért szabad harcolnunk A magyar szabadságszerető és szabadságharcos nép, a magyarokat még soha egyetlen megszállónak sem sikerült betörni vagy megszelídíteni - mondta a miniszterelnök szerdán Budapesten, a Millenáris Parkban.  2024. október 23. 13:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.