Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
12°C
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
12°C

Forradalmi megemlékezéssel indult a nap Gyulafirátóton

2024. október 23. 15:22
Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek szerda reggel a gyulafirátóti alsó temetőben.

A megemlékezésen Varga Tamás alpolgármester osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. Kiemelte: a forradalom hősei hittek a jobb jövőben, abban, hogy Magyarországot ki lehet vezetni a zsarnokság árnyékából; és tudták, hogy a szabadság nem magától értetődő, azért meg kell küzdeni. Az 1956-os forradalom nem ért véget a szabadságharc leverésével, a mert se tankokkal, se halálos ítéletekkel, se megfélemlítéssel nem tudták kiirtani a szabadság és a haza szeretetét a magyarokból. A forradalom végül győzedelmeskedett, mert megadta a halálos sebet a romlott diktatúrának, ami ugyan évtizedek alatt, de romba dőlt. 1956 hősei azért a Magyarországért harcoltak, ami végül a rendszerváltással született meg. Emlékezzünk 1956 hőseire tisztelettel, és álljunk ki mi is a szabadságért és igazságért, bárhol és bármikor fenyegeti azt veszély – intett az alpolgármester.

Varga TamásVarga Tamás

Minden nemzet történetében vannak dátumok, amelyek nem egyszerű napok a naptárban, hanem különös jelentőséget kapnak, mert ezekből áll össze a történelmünk, amelyre az újabb nemzedékek visszatekinthetnek – kezdte beszédét Szabó György alezredes, református tábori lelkész. Mint mondta, nincs még egy nemzet, amely annyit szenvedett és annyi véres áldozatot hozott Európáért, a világért és a nemzetért, mint a magyar. Nemzeti önérzetünk szempontjából fontos, hogy tisztán lássunk, számot vessünk a múlttal, vállaljuk értékeinket! Legyünk büszkék rá, hogy minden szenvedés ellenére megmaradtunk magyarnak a Kárpát-medencében!

Szabó György alezredesSzabó György alezredes

A megemlékezés végén a résztvevők virágokat helyeztek el Ludmann Sándor sírjánál, aki Gyulafirátótnál veszítette életét 1956-ban. Az önkormányzat koszorúját Varga Tamás alpolgármester és Katanics Sándor önkormányzati képviselő tették a fejfa mellé.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Sulyok Tamás: ma egy szuverén és független Magyarország ünnepel 1956 Sulyok Tamás: ma egy szuverén és független Magyarország ünnepel Ma egy szuverén és független Magyarország, egy büszke és szabad nép ünnepel - hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök szerdán, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a Müpában. 2024. október 23. 19:39 Kahler: 1956 a jog forradalma is volt október 23 Kahler: 1956 a jog forradalma is volt Az október 23-ai ünnepi programok zárásaként szerdán kora este a Megyeház téri Brusznyai-szobornál tartották a központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékező beszédet ezúttal nem valamelyik politikai vezető tartotta, hanem Kahler Frigyes jogtörténész, aki kiemelte: a forradalmat egyik oldalról fegyverekkel, másikról pedig a jog és az erkölcs eszközeivel vívták, Brusznyai Árpád pedig az utóbbit képviselte. 2024. október 23. 19:43 Elbuktak, mégis hősök lettek… közélet Elbuktak, mégis hősök lettek… Kettős nemzeti ünnepünk napján az első rendezvénynek a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság biztosított helyszínt, melyen Koós Csaba a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete (SZORAKÉSZ) felügyelő bizottságának elnöke, a Somogy Vármegyei Közgyűlés képviselője mondott beszédet. 2024. október 23. 13:34 Orbán Viktor: 1956 tanulsága, hogy csak Magyarországért és a magyar szabadságért szabad harcolnunk 1956 Orbán Viktor: 1956 tanulsága, hogy csak Magyarországért és a magyar szabadságért szabad harcolnunk A magyar szabadságszerető és szabadságharcos nép, a magyarokat még soha egyetlen megszállónak sem sikerült betörni vagy megszelídíteni - mondta a miniszterelnök szerdán Budapesten, a Millenáris Parkban.  2024. október 23. 13:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.