„A fogyasztók manapság a nagyon magas minőségű, könnyedebb vörösborokat keresik, amelyekben a gyümölcsösségen van a hangsúly, nem pedig a tanninon, a hordón. A nehéz, testes vörösborok helyett szívesebben vásárolnak könnyen fogyasztható tételeket” – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza az elmúlt évek borfogyasztási szokásainak változásairól. Azok ugyanis nagyot változtak az elmúlt két évtizedben – népszerűbbé váltak a fehérborok, míg a vörösbortermelés a 2004-es rekord óta világszerte 25 százalékkal esett vissza. Igaz, a kereslet elsősorban Európában csökkent, Kínában, az Egyesült Államokban, Oroszországban és Brazíliában népszerűbbé váltak a vörösborok.
A legkeresettebb fajta a cabernet sauvignon, a merlot, a syrah és a pinot noir – utóbbi egyre nagyobb teret nyer számos bortermő vidéken, így például Kaliforniában és Új-Zélandon is. „De miért ilyen népszerű a pinot noir?” – tette fel a kérdést az elmúlt években több borászati szaklap. A szakemberek szerint a pinot noir elsősorban sokoldalúságával emelkedik ki a vörös fajták közül, ugyanis a legkülönfélébb ételekhez – a könnyű vöröshúsokhoz, marha- és vadhúsokból készített fogásokhoz is – jól passzol, ráadásul a testes vörösboroknál, így például a cabernet sauvignonnál vagy a merlot-nál jóval könnyedebb.
A Veszprémi Érseki Pincészet már idén telepített pinot noirt mindszentkállai birtokuk legszebb részén, a Püspökdombon, 2025-ben pedig felsőörsi termőterületükön is ültetnek majd ilyen fajtát. „A pinot noirt intenzív cseresznyés, gombás, földes illatok jellemzik, de egészen komplex, nagytestű vörösbor is tud lenni. A vulkanikus talaj – ilyen található mindszentkállai és felsőörsi birtokunkon is – pedig egészen különlegessé teheti a pinot noirt. Ezzel a fajtával nagyon sokat foglalkoznak Nyugat-Európában, azt vizsgálva, hogyan tud majd alkalmazkodni az időjárás változásához” – magyarázza Benesch Antal.
Vörösbor a Balaton partjáról
A klímaváltozás miatt több szakember azt jósolja, hogy a hagyományos fehérboros vidéknek számító Balaton borrégióban drasztikusan megváltoznak majd a szőlőtermesztés feltételei, a melegebb időjárás pedig elsősorban a kékszőlőknek kedvez majd. A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza is arra számít, hogy a kékszőlő jól érzi majd magát a Balaton partján, ám meg kell találni azokat a fajtákat, amelyeket a fogyasztók is szívesen választanak.
A 750 éves múltra visszatekintő pincészet eddig is készített vörösbort. „A Vesprim Infula Rouge az alapvörösborunk, amellyel azt mutatjuk meg, hogy a mindszentkállai és a felsőörsi terroir hogyan működik együtt egy jó balatoni vörösborban. Ez egy újvilági stílusú, nagyon gyümölcsös, karakteres vörösbor, amely könnyen fogyasztható, mégis ott van benne a bomba hatás, hiszen 11-12 hónapig fele francia, fele magyar, 225 literes bordeaux-i hordókban érleljük” – mondja Benesch Antal, hozzátéve: egy palack kiváló vörösbor az ünnepi menü kihagyhatatlan része, a pincészet alapvörösbora jól illik többek között a töltött káposztához és a hagyományos karácsonyi desszertekhez, így például a zserbóhoz is.