Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen

ma 14:20 // Forrás: Salt
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely jól passzol többféle karácsonyi ételhez. A vásárlók ízlése azonban nagyot változott az elmúlt években, a testes, nehéz vörösborok helyett ma már a gyümölcsös, könnyedebb tételeket keresik – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

„A fogyasztók manapság a nagyon magas minőségű, könnyedebb vörösborokat keresik, amelyekben a gyümölcsösségen van a hangsúly, nem pedig a tanninon, a hordón. A nehéz, testes vörösborok helyett szívesebben vásárolnak könnyen fogyasztható tételeket” – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza az elmúlt évek borfogyasztási szokásainak változásairól. Azok ugyanis nagyot változtak az elmúlt két évtizedben – népszerűbbé váltak a fehérborok, míg a vörösbortermelés a 2004-es rekord óta világszerte 25 százalékkal esett vissza. Igaz, a kereslet elsősorban Európában csökkent, Kínában, az Egyesült Államokban, Oroszországban és Brazíliában népszerűbbé váltak a vörösborok.

A legkeresettebb fajta a cabernet sauvignon, a merlot, a syrah és a pinot noir – utóbbi egyre nagyobb teret nyer számos bortermő vidéken, így például Kaliforniában és Új-Zélandon is. „De miért ilyen népszerű a pinot noir?” – tette fel a kérdést az elmúlt években több borászati szaklap. A szakemberek szerint a pinot noir elsősorban sokoldalúságával emelkedik ki a vörös fajták közül, ugyanis a legkülönfélébb ételekhez – a könnyű vöröshúsokhoz, marha- és vadhúsokból készített fogásokhoz is – jól passzol, ráadásul a testes vörösboroknál, így például a cabernet sauvignonnál vagy a merlot-nál jóval könnyedebb.

A kép a decemberi Vehir.hu Veszprémi Borszalonon készültA kép a decemberi Vehir.hu Veszprémi Borszalonon készült

A Veszprémi Érseki Pincészet már idén telepített pinot noirt mindszentkállai birtokuk legszebb részén, a Püspökdombon, 2025-ben pedig felsőörsi termőterületükön is ültetnek majd ilyen fajtát. „A pinot noirt intenzív cseresznyés, gombás, földes illatok jellemzik, de egészen komplex, nagytestű vörösbor is tud lenni. A vulkanikus talaj – ilyen található mindszentkállai és felsőörsi birtokunkon is – pedig egészen különlegessé teheti a pinot noirt. Ezzel a fajtával nagyon sokat foglalkoznak Nyugat-Európában, azt vizsgálva, hogyan tud majd alkalmazkodni az időjárás változásához” – magyarázza Benesch Antal.

Vörösbor a Balaton partjáról

A klímaváltozás miatt több szakember azt jósolja, hogy a hagyományos fehérboros vidéknek számító Balaton borrégióban drasztikusan megváltoznak majd a szőlőtermesztés feltételei, a melegebb időjárás pedig elsősorban a kékszőlőknek kedvez majd. A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza is arra számít, hogy a kékszőlő jól érzi majd magát a Balaton partján, ám meg kell találni azokat a fajtákat, amelyeket a fogyasztók is szívesen választanak.

A 750 éves múltra visszatekintő pincészet eddig is készített vörösbort. „A Vesprim Infula Rouge az alapvörösborunk, amellyel azt mutatjuk meg, hogy a mindszentkállai és a felsőörsi terroir hogyan működik együtt egy jó balatoni vörösborban. Ez egy újvilági stílusú, nagyon gyümölcsös, karakteres vörösbor, amely könnyen fogyasztható, mégis ott van benne a bomba hatás, hiszen 11-12 hónapig fele francia, fele magyar, 225 literes bordeaux-i hordókban érleljük” – mondja Benesch Antal, hozzátéve: egy palack kiváló vörösbor az ünnepi menü kihagyhatatlan része, a pincészet alapvörösbora jól illik többek között a töltött káposztához és a hagyományos karácsonyi desszertekhez, így például a zserbóhoz is.

vehir.hu
további cikkek
Pezsegtek az italok és a közösségek is a pénteki borszalonon közélet Pezsegtek az italok és a közösségek is a pénteki borszalonon Péntek este sikeresen lezajlott a decemberi Veszprémi Borszalon, aminek ezúttal portálunk, a Vehir.hu volt a főtámogatója. Az immáron a Dubniczay-palotába költözött rendezvényen ezúttal is felvonultak az ország több pontjáról ékező neves borászok és borkereskedők, az impozáns barokk helyszínen pedig a kortárs képzőművészetnek is szenteltek időt a szervezők, valamint egy jótékonysági felhívással egy helyi iskolának is segíthettek. Így együtt sikerült egy valóban klasszikus, a polgári értékrendeket képviselő rendezvényt megvalósítani. 2024. december 15. 14:49 Az eddigi legbuborékosabb Veszprémi Borszalon jön decemberben Veszprémi borszalon Az eddigi legbuborékosabb Veszprémi Borszalon jön decemberben Idén harmadszorra is megnyílik a Veszprémi Borszalon a Vehir.hu, a veszprémi hírportál kiemelt támogatásával. A borkultúrára fogékony közönség egyik legnépszerűbb sétáló borkóstolója ezúttal ráadásul a veszprémi Vár egyik barokk műemlék épületébe költözik, ahol az ünnepre hangolódva a buborékos italok kerülnek főszerepbe. 2024. november 27. 11:31 Csillagok a poharakban – decemberben is kinyit a borszalon Veszprémben Veszprémi borszalon Csillagok a poharakban – decemberben is kinyit a borszalon Veszprémben December 13-án, Luca napján ismét kinyit a Veszprémi Borszalon, ahol ezúttal a buborékoké lesz a főszerep. Az immáron portálunk kiemelt támogatásával megvalósuló rendezvény a Dubniczay-palotába költözött, a kínálata pedig nem csak a borok és pezsgők terén, hanem a kulturálisan is gazdagodott. Zsandár Tamással, a borszalon ötletgazdájával beszélgettünk többek közt arról is, hogy mi a különbség buborék és buborék között. 2024. november 11. 22:40 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.