Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ötven éves a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad

2008. június 1. 18:18
Szombaton ünnepélyes díjkiosztóval, és rendható irodalmi esttel ünnepelte fél évszázados születésnapját a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad. Az esten Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora, a Veszprém Megyei TIT elnöke a több évtizedes kitartó munkáért, Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke a vers szolgálatáért, Sz. Csordás Éva pedig a kiemelkedő teljesítményért, valamint a támogatásért adott át díjakat, okleveleket.

C. Szalai Ágnes a VMK megbízott igazgatójának köszöntője után Debreczenyi János polgármester méltatta az irodalmi színpad tevékenységét. Visszautalt az 50-es évekre, amikor a társulatot megalapította Pintér Tibor. Mint mondta, azokban az években elveszett a vox humana, vagyis az emberi hang, gyanús szemek figyeltek mindenütt és az emberek bezárkóztak, hogy senki se tudja, mit éreznek. Mert az érzelmek kimutatása egyenlő volt a kiszolgáltatottsággal. Pintér Tibor az Irodalmi Színpaddal újra visszaadta az emberi hangot, és kockázatok árán érezni tanította az embereket, - mondta a polgármester. Majd megjegyezte, hogy ma, amikor cinikus politikusok acsarkodnak egymás ellen a hatalomért, ma újra ugyan azt a világot éljük. Újra vissza kell adni, újra kell szülni az emberi hangot, ezért reméli, hogy az ötvenedik születésnapját ünneplő társulat sok ötven évet ünnepelhet még, és töretlenül folytatja munkáját.

Rédey Ákos, a TIT megyei elnöke, több évtizedes kitartó, töretlen és minőségi munkájáéért kitüntette Horváth Imrét, aki 1964 óta, a Borbély házaspárt, valamint Rohrer Lászlónét, akik az 50-es évek óta tagjai az irodalmi színpadnak. Rédey hangsúlyozta, hogy ez a magas szintű művészeti munka emelte magas szintre Veszprém megyében a TIT presztízsét. Szintén díjat vehettek át Rábai Zsanett, és Felföldi Gábor, akik idősebb művésztársaik munkáját híven viszik tovább.

Az eseményen részt vett Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, aki a költő a vers és a versmondó elválaszthatatlan hármas egységéről beszélt. Kányádi Sándor egy sorát idézte, aki azt írta: „A vers az, amit mondani kell.” Egyszer egy kislány odament Kányádihoz, és megkérdezte tőle, bácsi te ki vagy, - mesélte Lutter. Ő kedvesen felelt: Kányádi Sándor. Te nem lehetsz Kányádi, mondta a kislány, ő költő, és a költők halottak.

Élővé kell tenni a költészetet, mondta a Versmondók Egyesületének elnöke, és a vers akkor lesz élő, ha ti átadjátok azokat nekünk, és ebbe a munkába soha nem fáradtok bele, - tette hozzá. Éppen ezért tüntette ki az egyesület korábban „Ki viszi át a szerelmet?” díjjal a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpadot.

Lutter Imre a vers szolgálatáért kitüntetést adományozott Vándorfi László versmondó, színész rendezőnek, a Pannon Várszínház igazgatójának, valamint Dobai Lászlónak. A Magyar Versmondók Egyesületének oklevelét kapták: Gutscher Ágnes, zongoraművész Berzeviczi Zoltán, gitárművész, zeneszerző, valamint Koltai Zoltán.

A TIT Váczi Mihály Irodalmi Színpad kitüntetését Sz. Csordás Éva adta át régi és új tagoknak, a kimagasló művészi munkáért. A társulat tagjai szintén egy oklevéllel köszönték meg vezetőjüknek eddigi 10 éves munkáját.

A díjkiosztó után Vándorfi László Ady Endre: Párizsban járt az ősz, és Weöres Sándor: Kuli című versét mondta el, majd a színpad tagjai két részletben ünnepi irodalmi esttel szolgáltak a közönségnek.




Füssy Angéla
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.