Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

„Mint millió üveggolyó…”

2010. szeptember 25. 0:30
A Pál utcai fiúk régen és ma… című kiállítás bemutatja a helytörténeti, iskolatörténeti és irodalomtörténeti hátteret.

„Mint millió üveggolyó…” A Pál utcai fiúk régen és ma… címmel nyílt kiállítás az Üvegvilág tárlattal összekapcsolva  a Laczkó Dezső Múzeumban.

A könyv alapján megtervezett interaktív kiállítás célja Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regény világának megjelenítése. A könyv szereplői és a benne megjelenő helyszínek mára már fogalommá váltak, nemcsak az ifjúságnak, de a felnőtteknek is sokat jelentenek: a Gitt-egylet, a Grund, az Einstand és nemecsek ernő csupa kisbetűvel.

A tárlat minden korosztály számára tartalmaz emlékeket és meglepetéseket, színvonalas programot kínálva kicsiknek és nagyoknak, lehetőséget teremtve a közös élményszerzésre. A kiállításban megelevenednek a regény helyszínei és a játékterek, melyek a korabeli gyerekeknek a „hazát” és a szabadságot jelentették.

A tárlat rávilágít A Pál utcai fiúkhoz kapcsolódó topográfiai és irodalomtörténeti adatok – a mű keletkezéstörténete, a szerző gyermekkorának életrajzi részletei, a regény fellelhető helyszínei – ellentmondásaira is, így a kutatómunka eredményeiből a helytörténeti, iskolatörténeti és irodalomtörténeti kutatás egyaránt profitálhat.

A kiállításon a család közösen oldhatja meg a játékos feladványokat, a Grund világába csöppenve mindenki átélheti vagy újraélheti a gyermekkor szabadságát, a játék izgalmát és komolyságát, és végül a térvesztés fájdalmát.

A tárlat 2010. szeptember 20. és 2011. január 23. között látogatható.
 

Janni Anikó

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.