Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gótikus Veszprém

2010. október 19. 4:03
Az Amerikai Kuckó Gothic Week in Veszprém elnevezésű programsorozaton népszerűsítette a gótikus művészeti irányzatokat.

A Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézete és az Amerikai Kuckó, Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet idén először rendezte meg a Gothic Week in Veszprém elnevezésű programsorozatot 2010. október 11. és 14. között. A rendezvény négy napos volt, és azzal a céllal szervezték, hogy a gót és gótikus irodalmi, építészeti és szépművészeti stílust népszerűsítse a fiatalok körében, de ne csak a populáris irányzatokat, hanem bemutassa az irányzat gyökereit is. A rendezvény angol nyelven zajlott.

A hét programjai során a szervezők előadásokon, filmvetítéseken, jelmezbálon, versenyeken és egy koncerten keresztül vezették be az érdeklődőket a gótika világába.

Az első nap, október 11-én Szabó F. Andrea, az Angol-Amerikai Intézet oktatója a gótika világáról tartott előadást. John Shadeck Fulbright vendégtanár és fotóművész (USA) a gótika fényképészetben rejlő lehetőségeiről tartott előadást, valamint az Arizona államban évente megrendezett Night of the Living Dead rendezvényről. Az érdeklődők betekintést nyerhettek Edgar Allan Poe gótikus költészetébe, ezután megtapasztalhatták, hogyan nyilvánul meg a gótika a színpadon: Beckett A Piece of Monologue (Monológ) című drámáját nézhették meg DVD-ről.

Kedden a gótikus szépirodalmi stílus női irányzata és a klasszikus horror filmbeli megjelenése került a középpontba: Szabó. F. Andrea előadása után Hitchcock Rebecca című filmjét vetítették le.

A harmadik nap egy halloween-előzetes bál rendeztek a szervezők. A vendég a Stink Machine nevű „garázsbanda”, a budapesti Amerikai Nagykövetség saját élőzenekara volt. A szerda esti program keretében hirdette ki a zsűri a Nagy Gótika Verseny eredményét is, ahova gótika témában várták a különböző alkotásokat négy kategóriában. A felnőtteknél a legjobb verset Falussy Boglárka és Szabó Lídia alkotta, Gyöngyösi Zsolt írta a legjobb novellát, és Szinger Alexandra készítette a legszebb festményt. A középiskolások közül Huszár Bettina rajza nyerte el legjobban a zsűri tetszését, és Balogh Edina rímelt a legsikeresebben.

A csütörtök a férfi gótika (mint szépirodalmi irányzat) jegyében telt. Katona László, a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézetének oktatója tartott előadást a férfi gótika ismertetőjegyeiről és azok reprezentációjáról Ridley Scott Nyolcadik utas a halál című filmjében.

Gothic Week in Veszprém igazán sikeres rendezvénynek bizonyult, a programokat sok érdeklődő látogatta.

vehir.hu
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.