Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Testi-lelki egészség és Berecz András

2010. november 1. 4:00
November 6-án és 7-én változatos és sokszínű programokkal várja vendégeit a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum.

„A természet ajándéka” címmel november 6-án természetes élet- és gyógymód fesztivállal kezdődik a november a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban. A sötét és hideg téli hónapok előtt különösen fontos szervezetünk vitamin- és energiaszintjének feltöltése, immunrendszerünk megerősítése. Ehhez (is) nyújtanak hasznos tanácsokat a rendezvény szervezői.

Az élményprogram a teremtő emberi munkát és a természetet ünnepli. A testi-lelki egészség megőrzését, az egészséges életmódot és az egészséges táplálkozás fontosságát hirdeti – természetgyógyász előadókkal, gyógyítókkal, táncos-zenés produkciókkal, játszóházzal, a program végén töklámpás, lampionos felvonulással, tombolával. A program a múzeum által elnyert TÁMOP pályázat keretén valósul meg, így a belépés ingyenes! Részletes program a honlapon: www.vmmuzeum.hu.

 

Természetes Élet- és Gyógymód Fesztivál után egy nappal, 2010. november 7-én, vasárnap Veszprémben tart mesemondó délutánt Berecz András, a népszerű mesemondó és népdalénekes. Történeteivel ezúttal a betyárok világát idézi fel, hiszen a Laczó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban a Betyárnap alkalmából látják őt vendégül!

Berecz András mesemondó, népdalénekes – többek között Népművészet Ifjú Mestere díjas, Magyar Örökség díjas, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett – mindig teltház előtt fellépő művész. Neve fogalom, a történet, a mese, a régi és az új összekötője.

A Betyárnap részletes programja:

15.00 Előadás a bakonyi betyárokról: dr. Pilipkó Erzsébet, néprajzkutató – közreműködik: Nádasi Elemér – tangóharmonika, ének

16.00 Berecz András mesél

17.30 Fellép a litéri Szárazág és Zöldág Ifjúsági Táncegyüttes kamara csoportjai, művészeti vezető: Vastag Richárd „Aranysarkantyús" táncos

18.00 Filmvetítés: Sobri – Betyárfilm - színes, magyar film, 100 perc, 2002
rendező: Novák Emil
szereplők:Szarvas Attila (Sobri Jóska)
Eperjes Károly (Milfait)
Törőcsik Mari (Mari néni)
Zenthe Ferenc (Etelka nagyapja)

Sobri Jóska, vagy mint a dunántúli nép többnyire nevezte, Zsubri, a magyar betyár-romantika egyik híres alakja, legendás bakonyi betyár volt az 1830-as években. Az életéről készült regény 1843-ban jelent meg német nyelven, írója Kesselstadt Antónia.

A film a valóságos (történelmileg hiteles) Sobri történetet ötvözi a legendákkal. A forgatókönyv Sobri alakja körül a nép ajkán született, mondaszerűen terjedő történeteken, meséken, népdalokon, és ezek zsurnalisztikai illetve irodalmi feldolgozásain alapszik.

Belépő a programokra: felnőtt: 500 Ft, diák: 350 Ft. A múzeum kiállításai november 7-én ingyenesen megtekinthetők.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.