Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Fiatal filmesek Veszprémben

2010. november 5. 4:00 // Forrás: pannonfiling.hu
November 6-án rendezik a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót az Expresszó Klubmoziban.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó, filmfesztivál, szemle (vagy ahogy tetszik) megrendezésének ideája 2005 nyarán pattant ki néhány filmőrült fejéből – nemcsak az amatőr rövidfilmek iránti szeretetüket kifejezendő, hanem a dunántúli (és ezáltal természetesen a veszprémi) kulturális élet felpezsdítése érdekében.

A téma: „minden, ami pannon”. Nem kizárólagosan a római provincia kapcsán; sokkal inkább úgy, mint „médinhángöri”, mint hungarikum – a filmnyelv révén a legvidámabb barakkból. Vagyis bármi, ami a pannon életérzésről eszünkbe juthat és filmszalagra álmodható. A témát egyrészt azzal a reménnyel választottuk, hogy közönségünk saját magát láthassa viszont a vásznon - legrosszabb esetben a szomszéd fiút -, na meg hogy generációsan próbáljunk hagyni magunk után valamit. Megragadni a magunk és a hely szellemét, asszociálni, értelmezni, kifejezni mindazt, amit megélünk és megérzünk ebben a miliőben – ez a Pannonfíling célja.

Célunk találkozni azokkal az amatőr filmes alkotókkal, filmmel kísérletező művészekkel, akik képesek megmutatni valamit abból, ami itteni, ami lokális, vagyis a miénk. Azokkal, akik tudnak úgy mesélni, hogy a mi történeteink peregjenek a vásznon, hogy egy közös és közel azonos identitásízt kapjunk ezektől az alkotásoktól.

Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk kicsit megmozgatni a vidékiek művészetekre fogékony táborát, elhódítani egy keveset a főváros kulturális hegemóniájából, lehetőséget teremteni arra, hogy újraélesszünk valamit a letűnő, de mégis hagyományosnak tekinthető mozikultúrából, és a nagyérdemű közönséget is megismertessük az amatőr filmek világával. Emellett a találkozó jó lehetőség arra, hogy a független filmesek egymást inspirálva alkotói közösségeket hozhassanak létre, ösztönözzék egymást.

A 2010-es találkozó:
Amikor megtörténik: 2010. november 6. (tervezett időpont)
Ahol megtörténik: Veszprém, Expresszó Klubmozi, Brusznyai Árpád u. 2.
Ítészeink: Szajki Péter, forgatókönyvíró, rendező, Áfrány Gábor, médiaművész, Merza Ábel, operatőr, fotós

A fődíj terveink szerint idén is egy egyéves tanulmányi ösztöndíj a Dunaversitas Filmakadémián. Emellett a legjobb rendezők tárgyjutalomban részesülnek. A közönség is dönt egy díj sorsáról.

A szervezők

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.