2020. október 31.
//
Farkas névnap

Fesztiváldíjas a Teleszterion Színházi Műhely

2010. november 13. 4:00
Teleszterion SzM
Pécsett a VIII. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválon díjazták a veszprémi Teleszterion Színházi Műhelyt.

A Pécsi Janus Egyetemi Színház november 4. és 7. között rendezte meg VIII. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválját. A rendezvény idén annak keretében jött létre, hogy 2010-ben Pécs lett Európa kulturális fővárosa. A szervezők ennek köszönhetően magas színvonalon működő, nagy múlttal rendelkező magyar és külföldi színházi csoportokat láthattak vendégül. Külföldi csoportként képviseltette magát a lengyel Krakkói Egyetemi Színház, a romániai Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, az Új Bolgár Egyetem, a belgrádi Branko Krsmanovic Akadémiai Színház, a Liege-i Királyi Egyetemi Színház, valamint az olasz Sannioi Tudományegyetem. A magyar csoportok közül a debreceni Színláz Társulat, a budapesti Radikális Szabadidő Színház, a pécsi Janus Egyetemi Színház, a szintén pécsi Escargó Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet, valamint a veszprémi Teleszterion Színházi Műhely kapott meghívást.

A fesztiválra a veszprémiek Kurt Vonnegut Az ötös számú vágóhíd című regényéből készített adaptációjukat vitték, ami a fizikai színház nyomdokain haladva, de elsősorban a tér vizualitására építve meséli el egy háborút megjárt ember kálváriáját.

A fesztiválon a Rusznyák Gábor rendező (Kaposvári Csiky Gergely Színház) és dr. Besenczi Árpád igazgató (Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház) alkotta zsűri döntött az elismerésekről, amelynek köszönhetően a veszprémi Teleszterion Színházi Műhely két díjat is elhozhatott. A színvonalas színházi munkánkért egyrészt nekik ajánlották meg A Fesztivál Legegységesebb Előadása címet, másrészt Kiváló Színészi Alakításáért díjat kapott Benkó Zsófia Anna.

A sors iróniája, hogy Magyarország első számú nemzetközi egyetemi színházi fesztiválján abban az évben teljesítettek a legmagasabb színvonalon a veszprémiek, amikor a Pannon Egyetemen történt átalakulások miatt nyár óta otthontalanul, próbahely nélkül léteznek, és lassan fél éve várnak segítséget ügyükben.

A Teleszterion Színházi Műhely tagjai továbbra is hisznek abban, hogy az intézményesített egyetemi színjátszás közösségépítő, kultúrateremtő és kultúraközvetítő szerepén túl kiváló kapocs a felsőoktatás és a közoktatás szférái között, de leginkább azért fontos, mert élő és hű tükörképét adja a világról gondolkodó fiatal társadalomnak. Azoknak a gondolatoknak a kommunikációs közege, amelyek a felnövekvő generáció világlátását hivatottak formálni. Remélik, előbb vagy utóbb ezt a hitet Veszprém városa is megerősíti azáltal, hogy biztosítja a terepet a színvonalas munkához.

vehir.hu

További cikkek

Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem között
Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem között
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A HVG új kiadványában, mely az ország 100 legjobb gimnáziumát mutatja be, a Lovassy László Gimnázium vezeti a vidéki intézmények rangsorát.
'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezik - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.